"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.2 C
Trikala

Πονοκέφαλοι και όνειρα για τον Σουλτάνο: Ανατολίτικο παζάρι σε Αιγαίο και Συρία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους απέσπασε τον Ερντογάν από τη στρατηγική του στο Αιγαίο

Ενώ στην Τουρκία το ενδιαφέρον της τουρκικής ηγεσίας ήταν στραμμένο στην κρίση με τις ΗΠΑ, στο Αιγαίο οι ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας εκτελούσαν κανονικά τις ασκήσεις τους στις περιοχές που είχαν δεσμεύσει και στην Αθήνα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας καλούσε σε διαπραγμάτευση

Να τα βρούμε, ήταν η απάντησή του στο μήνυμα του Έλληνα ομολόγου του πως η Ελλάδα δε θα μείνει αδρανής σε ότι επιχειρήσει η Τουρκία. Ο «διάλογος» των δύο αρχηγών έλαβε χώρα στο πλαίσιο της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που έγινε στην ελληνική πρωτεύουσα. 

Την ίδια ώρα οι τουρκικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια ακόμη άσκηση βόρεια της Λέσβου, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε στους αρχηγούς για τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Πρώτη προϋπόθεση είναι να πιστεύουν στην ειρήνη, δεύτερη στην ιστορική αλήθεια και τρίτον στο σύνολο του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί από κοντά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Χθες ο Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι το θέμα δεν είναι απλά οι ασκήσεις, αλλά αν οι τούρκοι παραβιάζουν ακόμη και πλαίσιο που θέτουν οι ίδιοι, καθώς τυχόν βολές επιφανείας εξήγησε πως σημαίνουν κλιμάκωση. 

Νέο μέτωπο με τις ΗΠΑ…

Να αποσύρουν άμεσα την απόφαση για παροχή οπλισμού στους Κούρδους της Συρίας απαίτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την οργή του για την εντολή που δόθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάκτηση της πόλης Ράκα από τα χέρια των τζιχαντιστών. «Η μεγαλύτερή μου ευχή είναι (οι ΗΠΑ) να ανακαλέσουν αυτό το λάθος τους, χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο Ερντογάν ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, λέγοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίζουν τους συμμάχους τους και όχι τρομοκρατικά γκρουπ, όπως έχει χαρακτηρίσει πολλάκις τους Κούρδους του PKK εντός και εκτός Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τον Τούρκο πρόεδρο να αντιδράσει πιο δυναμικά, ακυρώνοντας το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην αμερικανική ηγεσία και τον ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης