"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

“Ποτέ ξανά ” τέτοια θηριωδία – Το “πογκρόμ” των Τρικαλινών Εβραίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος και της μαζικής εξόντωσης Εβραίων στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης: 139 θύματα από τα Τρίκαλα όπως φαίνεται στο εξωτερικό μνημείο και τους αναλυτικούς πίνακες εντός της Ισραηλιτικής Συναγωγής Τρικάλων που ανακαινίστηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία της τοπικής Ισραηλιτικής κοινότητας και του δραστήριου Προέδρου της κ. Ιάκωβου Βενουζίου .

Το “πογκρόμ” των Τρικαλινών Εβραίων έγινε στις 24 Μαρτίου 1944 ( λίγους μήνες πριν την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων) και ο σχετικά μικρός αριθμός θυμάτων – 520 άτομα αριθμούσε τότε η Ισραηλιτική κοινότητα Τρικάλων- οφείλεται στη στήριξη των Χριστιανών που φυγάδευσαν τις Εβραϊκές οικογένειες σε ορεινά χωριά , όπως έκαναν και οι δυνάμεις του ΕΑΜ που ήταν κοντά στην περιοχή .

Το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης μνήμης ήταν “ποτέ ξανά ” τέτοια θηριωδία – φτάνει να δει κανείς τον κατάλογο των θυμάτων ,όπου υπάρχουν μωρά 1 έτους ! Οι σιδηροδρομικές γραμμές στο μνημείο συμβολίζουν τα τρένα με τα οποία οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα Άουσβιτς -Μπερκενάου .

Θανάσης Μπαταγιάννης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης