"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

Πού στοχεύει το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στην τοποθέτησή της η Ηρώ Διώτη – επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» και βουλευτής Λάρισας – στην Περιφερειακή Προγραμματική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία, επισήμανε τα παρακάτω:

«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, σας καλωσορίζω σήμερα σε αυτή την περιφερειακή σύσκεψη που ακολουθεί μια σειρά συσκέψεων σε όλη την Ελλάδα και αφορά το πρόγραμμα της Αριστερής κυβέρνησης. Στην ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Αλέξη Τσίπρα εξήγγειλε και δεσμεύτηκε πάνω σε ένα σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης.

Ένα σχέδιο εφικτό για την δεδομένη κατάσταση που βρισκόμαστε και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκύψει εξαιτίας των επιλογών των κυβερνήσεων από το 2009 και μετά. Επιλογές που πάτησαν σε ένα έδαφος ήδη προετοιμασμένο από χρόνια πριν. Το πρόγραμμά μας αυτό είναι ρεαλιστικό και ανατρεπτικό όπως είχε πει και τότε ο πρόεδρος. Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να εφαρμοστεί αρκεί κάποιος να έχει την πολιτική βούληση και μείς έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι την έχουμε.

Για μας το πρόγραμμά μας είναι μια συγκεκριμένη απάντηση στις μέχρι τώρα πολιτικές που επί χρόνια μεροληπτούσαν κατά των εργαζόμενων και των ανθρώπων του μόχθου και υπέρ της κερδοφορίας. Αυτή η μεροληψία απογειώθηκε με την κρίση που κάποιοι την είδαν ως ευκαιρία για πλουτισμό, και μετατράπηκε σε ανοιχτό πόλεμο κατά της κοινωνίας, κατά του εισοδήματος, κατά της δημόσιας περιουσίας, κατά των δικαιωμάτων.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι η συμπίεση έως εξαλείψεως των εισοδημάτων, η λεηλασία και η αρπακτικότητα δεν μπορεί να είναι το σχέδιο για την χώρα. Η ανάπτυξη που επικαλούνται οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές κυβερνήσεις είναι μόνο ανάπτυξη των αριθμών, στα χαρτιά δηλαδή, και αφορά μόνο το κεφάλαιο. Πρόκειται δηλαδή απλά για οικονομική μεγέθυνση του κεφαλαίου. Εμείς μιλάμε για κάτι άλλο. Για παραγωγική ανασυγκρότηση με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και των άδικων μέτρων της Κυβέρνησης εξώθησε και συνεχίζει να εξωθεί τμήματα του πληθυσμού στη φτώχεια. Απαιτείται λοιπόν ένα πρόγραμμα που θα ακολουθεί και θα εξειδικεύει για τη Θεσσαλία, αυτές τις δεσμεύσεις που έχουμε ως κόμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Περιφερειακές πολιτικές κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης με περιφερειακές πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος και κοινωνικής εξισορρόπησης, με κοινωνικά αλληλέγγυες δράσεις προς τις κοινωνικές ομάδες που απειλούνται από τη φτώχεια, προς όλες τις ευάλωτες ομάδες που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό και που όλο και πληθαίνουν. Ενίσχυση δηλαδή του εισοδήματος και της απασχόλησης, μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και των διακρίσεων με ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης με την υλοποίηση και σε περιφερειακό επίπεδο πολιτικών που ακολουθούν αυτό το σχέδιο και στις υποδομές και σε ειδικά προγράμματα.

Το πρόγραμμα για τη Θεσσαλία πατάει πάνω σε μια δουλειά που έχει αρχίσει από πολύ πριν και στην οποία έχει εμπλακεί αρκετός κόσμος μέσα κι έξω από το ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα για τη Θεσσαλία το οραματιζόμαστε σαν μια δυναμική διαδικασία συμμετοχική και δημοκρατική με ορίζοντα τις ανάγκες των ανθρώπων και του τόπου, ως προτεραιότητες. Υπάρχει εδώ μια βιωμένη εμπειρία, για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα, η οποία είναι σοφή και η οποία με την κατάλληλη στήριξη και τα κατάλληλα κίνητρα κυρίως για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες μπορεί να αποτελέσει την καρδιά της παραγωγικής ανασυγκρότητησης στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Στην Θεσσαλία επίσης υπάρχει, σχεδόν κάθε είδους παραγωγική δραστηριότητα. Και αυτό είναι μεγάλο προτέρημα. Ταυτόχρονα η περιφέρεια μας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με κυριότερο αυτό της ανεργίας. Και αυτά όλα πρέπει να μπουν σε μια άλλη πορεία από αύριο.

Το πρόγραμμά μας για τη Θεσσαλία δίνει βάρος στον αγροτοκτηνοτροφικό και διατροφικό τομέα, στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, στον τομέα της ενίσχυσης της κοινωνικής συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίας για αύξηση θέσεων εργασίας και ανάδειξης των προϊόντων που διαθέτει η πλούσια γη και το περιβάλλον της Θεσσαλίας. Ζητήματα που τα αναδείξαμε και τα αναλύσαμε και κατά την περίοδο της μάχης των περιφερειακών εκλογών.

Δίνουμε βάρος στον οικολογικό μετασχηματισμό της Θεσσαλίας που επιδιώκει: τη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο, τη διασφάλιση ενός βιώσιμου αγροτικού εισοδήματος, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και των σύγχρονων υποδομών, καθώς και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνονται από τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς θεσμούς, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας. Θα επιχειρήσουμε δηλαδή μια αλλαγή παραδείγματος. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είναι εφικτό.

Βεβαίως το ασφυκτικό πλαίσιο του Καλλικράτη που αποδυνάμωσε την Τοπική αυτοδιοίκηση, την αποστέρησε από πόρους και ταυτόχρονα αποτελεί μόνιμη μέγγενη για την ανασυγκρότηση, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει κανείς τοπικά αλλά χρειάζεται μια μεγάλη θεσμική αλλαγή από την Αριστερή κυβέρνηση.

Η αριστερή κυβέρνηση φίλοι και φίλες είναι πλέον μια ιστορική δυνατότητα η οποία δεν είναι κάπου μακριά αλλά στο άμεσο διάστημα που έρχεται. Το δύσκολο έργο που θα αναλάβει μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν ο κόσμος πραγματικά το στηρίξει. Και δεν εννοώ μόνο στην κάλπη αλλά με κάθε δυνατό τρόπο. Και στη Θεσσαλία και παντού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης