"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.4 C
Trikala

Πράξη πρώτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Θέλουν 200, ελπίζουν σε 165, μένουν στους 161

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πράξη πρώτη για την προεδρική εκλογή σήμερα, με την πρώτη ψηφοφορία που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στη Βουλή και την κυβέρνηση να μην ελπίζει φυσικά ότι ο Σταύρος Δήμας θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά σε ένα όσο το δυνατόν πιο μεγάλο νούμερο, γύρω στους 165 βουλευτές.

Ωστόσο, ακόμα κι αυτό το νούμερο δείχνει μακρινό. Πέρα από τους 155 βουλευτές που έχουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι μόνοι που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα και στις τρεις ψηφοφορίες είναι οι Γρηγόρης Ψαριανός, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης και Κατερίνα Μάρκου. Με τους έξι αυτούς βουλευτές, ο αριθμός των «ναι» φτάνει τα 161, που σίγουρα δεν ικανοποιούν την κυβέρνηση.

Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7 το απόγευμα. Η ψήφος των βουλευτών είναι φανερή, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η αιτιολόγηση της ψήφου. Οι επιλογές των βουλευτών θα είναι «Σταύρος Δήμας» ή «παρών» – δεν υπάρχει αρνητική ψήφος.

Αν σήμερα δε συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για την εκλογή του Σταύρου Δήμα, όπως και αναμένεται, θα διεξαχθεί και δεύτερη ψηφοφορία στις 23 Δεκεμβρίου, στην οποία θα απαιτούνται και πάλι 200 ψήφοι. Αν και τότε δε βρεθούν 200 ψήφοι, τότε θα πάμε σε τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, όπου θα απαιτούνται 180 ψήφοι. Αν ούτε αυτές βρεθούν, τότε εντός δέκα ημερών από τις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές.

Σημειώνεται ότι πριν από την κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να αλλάξει υποψήφιο, αν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης