"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.7 C
Trikala

Πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το βόρειο τμήμα του Ε65

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το “πράσινο” φως άναψε χτες σύμφωνα με πληροφορίες το Ελεγκτικό Συνέδριο για το βόρειο τμήμα του Ε65, φέρνοντας πιο κοντά στην γραμμή εκκίνησης την υλοποίηση του πολύπαθου έργου προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ.

Μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η σύμβαση του βορείου τμήματος του οδικού άξονα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και εν συνεχεία να υπογραφεί η σύμβαση με την “Κεντρική Οδό”. 

Να σημειωθεί ότι στις 18 Ιανουαρίου 2021, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε ως συμβατή με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς τη χρηματοδότηση του αναδόχου για την κατασκευή του Βορείου Τμήματος (Τρίκαλα – Εγνατία) μήκους 70,5 χιλιομέτρων.

Η διάρκεια κατασκευής του θα είναι τρία χρόνια και ο σχεδιάσμός του περιλαμβάνει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ, καθώς και τέσσερις σήραγγες.

Το βόρειο τμήμα του Ε54 έχει ενταχθεί στη λίστα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς η υλοποίησή του θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. 

Επίσης θα συνδέει την Αθήνα με τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και με την Ιταλία, μέσω του Λιμένα της Ηγουμενίτσας, καθώς και με τα Δυτικά Βαλκάνια και από εκεί με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωσή του το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί μια ώρα και 30 λεπτά, αντί των δύο ωρών και 30 λεπτά, που απαιτούνται σήμερα.

Η κατασκευή του βόρειου τμήματος θα συμπληρώσει τον αυτοκινητόδρομο Ε65, ενώνοντας δύο κύριους ελληνικούς άξονες, δηλαδή, την Εγνατία οδό με την ΠΑΘΕ.

Να σημειωθεί ότι το ενδιάμεσο τμήμα του Ε65 (Ξυνιάδα – Τρίκαλα) έχει ήδη ολοκληρωθεί και το νότιο τμήμα του οδικού άξονα είναι ήδη υπό κατασκευή.

Αναφορικά με την πορεία κατασκευής του νοτίου τμήματος του Ε65, ήτοι το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα, καταγράφεται σημαντική πρόοδος. Το έργο βρίσκεται στο 70,3% και κατά μήκος του έχουν αναπτυχθεί 3 εργοτάξια.

Επίσης οι γέφυρες και τα διάφορα τεχνικά παρουσιάζουν πρόοδο της τάξεως του 81,3%, τα ασφαλτικά οδοστρώματα 65,3% και οι χωματουργικές εργασίες 54,8%.

Η συνολική διάρκεια κατασκευής του νοτίου τμήματος είναι 36 μήνες και η παράδοση σε κυκλοφορία αναμένεται στα τέλη του 2021. 

Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης