"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Προκλητικός ο Σόιμπλε: Καμιά συζήτηση για το χρέος πριν το 2018

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αναγνωρίζει μεν ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, αλλά προειδοποιεί ότι η χώρα δεν πρέπει να εκτραπεί από την οδό των μεταρρυθμίσεων

Αισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε μεταξύ άλλων ειδική αναφορά στις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Αναγνώρισε μεν κάποια πρόοδο, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να μην παρεκκλίνει η Ελλάδα από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Πολλά πράγματα στην ΕΕ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας ως παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία, εκτιμώντας ότι η Ιταλία θα έχει θετική οικονομική εξέλιξη και υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία δρομολόγησε κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

«Οι Έλληνες σημειώνουν επίσης προόδους – ωστόσο δεν θα πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», τόνισε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «παρεξήγηση» την άποψη ότι είναι αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού επειδή δεν είναι βιώσιμο το χρέος.

Τροχοπέδη για τις μεταρρυθμίσεις η πρόωρη συζήτηση για το χρέος
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  αρνήθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιάς σύγκρουσης με το Ταμείο με αφορμή τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επιπλέον διέψευσε ότι η γερμανική κυβέρνηση, που θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου απαραίτητο όρο για τη στήριξη του ελληνικού δανειακού προγράμματος, βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το ΔΝΤ, το οποίο ζητεί δραστικά μέτρα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Όπως διευκρίνισε, «το ΔΝΤ αμφιβάλλει -αλλά αυτό δεν είναι καινούριο- ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί και ότι αυτά επαρκούν για να φέρουν τη χώρα σε ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι Έλληνες, αντιθέτως, έλεγαν πάντα: Θα τα καταφέρουμε. Ως εκ τούτου, την άνοιξη συμφωνήσαμε ότι η Αθήνα θα λάβει πρόσθετα μέτρα εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο ως προς την απαισιοδοξία του. Αυτό το υπενθύμισα στον έλληνα ομόλογό μου ξανά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα – και αυτός διαβεβαίωσε ότι είναι έτσι», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Όπως επισήμανε, «αν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή».

Πρόταση για μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν στον ESM

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε ισχυρότερη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM στον έλεγχο του προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης. «Ο ESM δεν θα αξιολογούσε τα σχέδια προϋπολογισμού με πολιτικά κριτήρια, αλλά αυστηρά με βάση τους κανόνες», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, με αφορμή την τοποθέτηση της Κομισιόν κατά της επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία για παραβίαση των ορίων για το δημόσιο έλλειμμα.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης