"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Πρόταση – “γέφυρα” Παπαστεργίου για το Κέντρα Στήριξης Ρομά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Λύση στο θέμα της συνέχισης λειτουργίας δομών για τους Ρομά προτείνει στην κυβέρνηση ο Δήμαρχος Τρικκαίων, διά της ΚΕΔΕ. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ως μέλος του ΔΣ της Ένωσης των Δήμων της χώρας, εισηγήθηκε στο Συμβούλιο την πρόταση για τη συνέχιση των δράσεων που εδώ και χρόνια έχουν αναληφθεί για τους Ρομά. Αυτές, όμως, λόγω των καθυστερήσεων στην επαναπροκήρυξή τους στο νέο ΕΣΠΑ, δεν θα πρέπει να κλείσουν, διότι, οι μεν συμπολίτες μας θα στερηθούν τη λειτουργία των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων, ένα εκ των οποίων λειτουργεί και στον Δήμο Τρικκαίων, οι δε εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Παπαστεργίου απέστειλε την εισήγησή του και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Πουλάκη. Σε αυτή εξηγεί, ότι είναι δυνατή η συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων σε συγκεκριμένο Θεματικό Στόχο στο νέο ΕΣΠΑ, αλλά προηγουμένως να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις – γέφυρα μέχρι την ένταξή τους στον Στόχο αυτόν.

Αναλυτικά η επιστολή είναι η ακόλουθη:

 

Αγαπητέ κ. Γενικέ,

 

όπως πιθανώς γνωρίζετε, η δράση «Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» αποτελεί τη συνέχεια των Ιατροκοινωνικών Κέντρων που λειτούργησαν στα πλαίσια του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τους Έλληνες Ρομά σε όλη την Ελλάδα και τα οποία χρηματοδοτήθηκαν στην Γ προγραμματική περίοδο από τα ΠΕΠ (μέτρο 5.2 ΤΠΑ). Στη παρούσα φάση η δράση – με τελικό δικαιούχο την ΕΕΤΑΑ – υλοποιείται μέσω του ΕΠΑΝΑΔ στην περίοδο ΕΣΠΑ  2007-2013 και λήγει στις 31/3/2015.

 

Στην παρούσα φάση εκφράζουμε την ανησυχία μας ως προς τη βιωσιμότητα των Κέντρων Στήριξης Ρομά μιας και δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί η επαναπροκήρυξη των δράσεων μετά τη λήξη της χρηματοδότησης. Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες στη συνέχιση του έργου των 25 κέντρων που λειτουργούν σήμερα και στην απώλεια των θέσεων εργασίας του προσωπικού που έχει ήδη πολύχρονη εμπειρία εργασίας μέσα στους οικισμούς των Ρομά.

 

Με δεδομένη και τη δέσμευση της χώρας μας για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά και την εξειδίκευσή της σε περιφερειακές στρατηγικές, η συγκεκριμένη δράση μπορεί να ενταχθείστο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 στο Θεματικό Στόχο 9 «Προώθηση της Κοινωνικής ένταξης και Καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε μορφής Διακρίσεων» και ειδικότερα στην Επενδυτική Προτεραιότητα «Κοινωνικοοικονομική ένταξη περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομ» των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π).

 

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε να εξασφαλιστεί:

 

  • Η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων μέχρι και την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ μέσω των ΠΕΠ με την έκδοση απόφασης συνέχισης – όπως έχει ήδη γίνει για αντίστοιχες δομές – για να μπορέσουν οι φορείς υλοποίησης να συνεχίσουν τις δράσεις και τις συμβάσεις του προσωπικού.
  • Η χρηματοδότηση για την λειτουργία έως την ένταξη στο ΕΣΠΑ
  • Η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του ήδη υπάρχοντος προσωπικού για τη λειτουργία των δομών έως και την ένταξη τους και αργότερα για τη συνέχιση τους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Με τιμή

 

Δημήτρης Παπαστεργίου

Δήμαρχος Τρικκαίων

 

 

Από το γραφείο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης