"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.4 C
Trikala

Πρόωρο «αντίο» στο Ρίο από την Εθνική μπάσκετ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η αρνητική παράδοση της Εθνικής Ανδρών στα προολυμπιακά τουρνουά συνεχίστηκε και στο Τορίνο, όπου στον ημιτελικό της διοργάνωσης, ηττήθηκε από την Κροατία με 61-66 και κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, ώστε να διεκδικούσε το ένα και μοναδικό εισιτήριο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Η ελληνική ομάδα συμπλήρωσε έξι χρόνια αποτυχιών σε μεγάλες διοργανώσεις (3 ευρωπαϊκά, 2 παγκόσμια, 2 προολυμπιακά τουρνουά) και μπορεί να είναι πλούσια σε ταλαντούχους παίκτες, καθώς και με καταξιωμένους από τις συλλογικές επιτυχίες τους, αλλά έχει μείνει μακριά από το βάθρο των μεταλλίων και τις ολυμπιακές συμμετοχές. Στο διάστημα έξι ετών, τρείς προπονητές (Ζούρος, Τρινκέρι, Κατσικάρης) έχουν αναλάβει ανεπιτυχώς να την οδηγήσουν στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, παρά την κοινή παραδοχή ότι υπάρχουν όλες οι θετικές προϋποθέσεις οργάνωσης, το ταλέντο και οι προσωπικότητες παικτών για φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς να έχει γίνει υπερεκτίμηση δυνατοτήτων.

Τα αποτελέσματα, όμως, στα έξι τελευταία χρόνια, είναι αντίστροφα από την δεδομένη ομόνοια, σύμπνοιας  αγαστή συνεργασία νέων και παλαιότερων παικτών στα αποδυτήρια και στο παρκέ του γηπέδου με το εκάστοτε τεχνικό επιτελείο. Η Εθνική είναι αναγκασμένη να κοιτάξει μόνο μπροστά και να συνεχίσει να έχει την στήριξη που της αρμόζει. Έχει βρεθεί σε παρόμοια θέση αμφισβήτησης και σκληρής κριτικής, στην εξαετία 1999-2004, αλλά είχε καταφέρει να επιστρέψει στις επιτυχίες. Η Εθνική ομάδα θα χρειαστεί, πλέον, προπονητή που θα ασχολείται αποκλειστικά και ανελλιπώς, καθώς μετά το Ευρωμπάσκετ του 2017, το ερχόμενο καλοκαίρι, θα αρχίσουν οι προκριματικοί αγώνες, μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου.

Ουσιαστικά, ο ημιτελικός του προολυμπιακού τουρνουά, άρχισε για την ελληνική ομάδα, μετά τα 15 πρώτα λεπτά, καθώς σ’ αυτό το διάστημα, η Κροατία χωρίς να δέχεται ιδιαίτερη πίεση στην επίθεση της και εκμεταλλευόμενη τα λάθη, την ασυνεννοησία και τα άστοχα σουτ των αντιπάλων τους, δημιούργησε σταθερά διψήφια διαφορά που έφτασε στην μέγιστη τιμή των 24 πόντων (13-37 στο 12’). Η ελληνική αντεπίθεση άρχισε με από την αμυντική προσπάθεια που έγινε αξιόλογη και είχε ως αποτέλεσμα, να υπάρξει και αλλαγή ψυχολογίας στην επίθεση, με μεγαλύτερη πεποίθηση ευστοχίας στα σουτ.

Η Κροατία δεν μπόρεσε να αντιδράσει και ήταν θέμα χρόνου να χάσει το προβάδισμα για πρώτη φορά στο 27’ (47-46 με 2/2 βολές του Περπέρογλου), αφού σημείωσε, μόλις εννέα πόντους και δέχτηκε 34 από τα ελληνικά χέρια, σε διάστημα 15 λεπτών. Η Κροατία είχε προβάδισμα τριών πόντων (49-52) στην έναρξη της 4ης περιόδου, αλλά η κόπωση των Ελλήνων παικτών από την προσπάθεια που είχαν καταβάλλει, αποδείχτηκε καταλυτική. Οι Κροάτες, ύστερα από το διάστημα  “σιγής” τους, “απάντησαν” με σερί 16-3 και στον αντίποδα, η Εθνική έμεινε χωρίς σκορ στο κρισιμότερο σημείο του αγώνα. Το 51-62 στο 4’11’ πριν απο την λήξη, αύξησε κατακόρυφα τις πιθανότητες νίκης-πρόκρισης της Κροατίας, ενώ δυο φορές, ο Μπουρούσης (2’11) και ο Παπαπέτρου (1’45’’) ήταν άστοχοι από την γραμμή του 3ποντου και παρέμεινε το  προβάδισμα της Κροατίας με 9 πόντους (55-64). Το τρίποντο Μάντζαρη μείωσε στους 4 πόντους (61-65 στα 18’’), ακολούθησε μία εύστοχη του Μπογκντάνοβιτς για το 61-66 στα 15’’ και αυτό ήταν το τελικό σκορ, αφού στην τελευταία επίθεση της Εθνικής (7’’ πριν από την λήξη), ο Μάντζαρης με αρνητικές προδιαγραφές από την άμυνα που δέχτηκε, αστόχησε σε σουτ 3 πόντων.

Ήταν αναμενόμενο, ότι η Εθνική χρειαζόταν μεγαλύτερη βοήθεια απο τρία βασικά στελέχη της. Ο Μπουρούσης, όμως, περιορίστηκε δραστικά από τους Κροάτες που είχαν μελετήσει σχεδόν άριστα κάθε κίνηση του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναλώθηκε άσκοπα σε τρίποντα, ενώ και στις διεισδύσεις που είναι οι σπεσιαλιτέ του, δεν “πόνεσε” το κροατικό καλάθι, ενώ ο Καλάθης ήταν κατώτερος των περιστάσεων στην επίθεση και είχε μόνο αμυντική συνεισφορά στο δεύτερο ημίχρονο. Για την ψυχολογική είσοδο της Εθνικής στον χαρακτηριζόμενο “τελικό”, την κύρια ευθύνη φέρει το τεχνικό επιτελείο, γιατί παραμένει ανεξήγητη, η απογοητευτική αρχή και η παντελής έλλειψη ψυχικής δύναμης από τα…αποδυτήρια.

Τα δεκάλεπτα: 13-31, 34-44, 49-52, 61-66.

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Αθηναίου, Καλάθης 3 (1/5 τρίπ.), Μπουρούσης 8 (3/8 σουτ, 7 ριμπ.), Μάντζαρης 3 (1/4 τρίπ.), Αγραβάνης 7 (1), Παπαπέτρου 9 (3/10 σουτ), Περπέρογλου 13 (2/7 τρίπ.), Αντετοκούνμπο Γ. 9 (3/7 δίπ., 0/7 τρίπ.), Κουφός 4, Αντετοκούνμπο Θ. 5

ΚΡΟΑΤΙΑ (Πέτροβιτς): Μπάμπιτς, Στίπτσεβιτς, Σιμόν 11 (3 τρίπ., 8 ριμπ.), Χεζόνια 6, Σάριτς 16, Ούκιτς 2, Πλάνινιτς 2, Μπιλάν 9, Σάκιτς, Μπογκντάνοβιτς 20 (2/8 τρίπ.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης