"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Πρώτη κατοικία: Πότε θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί

lafarm

Σχετικά άρθρα

Από την Τρίτη, 1η Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας ενώ συγχρόνως “ξεπαγώνει” και η έναρξη πλειστηριασμών για τους δανειολήπτες. Για το θέμα των πλειστηριασμών μίλησε ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς στο Mega.

 Όπως είπε “έως τις 31 Μαΐου ισχύει η αναστολή των πλειστηριασμών, ενώ από την 1/6 θα γίνονται κανονικά οι πλειστηριασμοί. Και μάλιστα πλειστηριασμοί οι οποίοι αποσύρθηκαν μέσα στο διάστημα του κορονοϊού και ήταν να γίνουν μπορούν να γίνουν και με διαδικασία επίθεσης, να γίνουν δηλαδή πιο γρήγορα από ότι θα γίνονταν κανονικά σε κανονική διαδικασία.

Ταυτόχρονα ξεκινά 1η Ιουνίου εκτός εάν θα έχουμε έως την Παρασκευή κάποια άλλη είδηση από το υπουργείο Οικονομικών η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου “.

Σε ερώτηση εάν από εβδομάδα θα αρχίσουν και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είπε τα εξής” Θα γίνουν κανονικά και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας γιατί πια δεν υπάρχει κάποιο πλέγμα προστασίας ούτε υπάρχει η παλιά πλατφόρμα που λέγαμε πρώτης κατοικίας η οποία υπήρχε το προηγούμενο διάστημα”.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο θέμα της πτώχευσης .Όπως είπε ” Όταν κοινοποιείται μια διαταγή πληρωμής σε έναν δανειολήπτη εκεί η επόμενη κίνηση της τράπεζας εάν δεν κάνει ανακοπή είναι να προχωρήσει σε πρόγραμμα πλειστηριασμών .

Άρα πάρα πολλές διαταγές που έχουν βγει και δεν έχει γίνει ανακοπή ή έχει γίνει και έχει χαθεί, αυτοί είναι οι όροι εν δυνάμει υποψήφιοι για να έχουν πλειστηριασμό .Να εξηγήσουμε ότι ο πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει ένα πρωί ξαφνικά , κοινοποιείται πρόγραμμα πλειστηριασμών και κατάσχεσης 8 μήνες πριν γίνει ο πλειστηριασμός” .Και πρόσθεσε ότι o οφειλέτης ” Μπορεί να δει το πρόγραμμα πλειστηριασμών “και να βγει σε πλειστηριασμό σε 7 μήνες το ακίνητο του .

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, όποιος πτωχεύει χάνει όλη την περιουσία και διαγράφει τις οφειλές του ενώ εάν υπάρχει εισόδημα πάνω από το ακατάσχετο αυτό δεσμεύεται για 1 έως 3 έτη.

Για όσους έχουν εισόδημα 7.000 ευρώ έως 17.500 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα για παραμονή στο ακίνητο ως μισθωτής, με καταβολή ενοικίου για 12 χρόνια.

Σε αυτό, το κράτος θα επιδοτεί μέρος του ενοικίου (70 ευρώ – 210 ευρώ) ενώ θα υπάρχει δυνατότητα επαναγοράς του ακίνητου μετά από 12 χρόνια. Επίσης υπενθυμίζεται ότι δεν προσμετρούνται τα ενοίκια που θα έχουν καταβάλλει οι άλλοτε ιδιοκτήτες του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης