"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Πρώτη φορά Αριστερά – θρίλερ η αυτοδυναμία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ιστορική και θριαμβευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τον φέρνει κοντά στην αυτοδυναμία, προκύπτει σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 35,5% έως 39,5%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με μόλις 23% έως 27%.
Το πρώτο θρίλερ θα είναι το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει αυτοδυναμία.
Μάχη αναμένεται να δοθεί για την τρίτη θέση, καθώς Ποτάμι και Χρυσή Αυγή εμφανίζονται να έχουν τα ίδια ποσοστά.
Σκληρή μάχη και στα κόμματα που δίνουν τη μάχη για είσοδο στη Βουλή. ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ φαίνεται ότι πετυχαίνουν να περάσουν το κατώφλι του 3%, ενώ το κόμμα του Γ. Παπανδρέου θα δώσει μάχη μέχρι τέλους, κάτι που εντείνει την αγωνία, καθώς η είσοδος του ή όχι θα ορίσει και τον πήχη της αυτοδυναμίας.
EXIT1

EXIT2
Τα αποτελέσματα:

ΣΥΡΙΖΑ 36%- 38%
ΝΔ 26%-28%
Ποτάμι 6%- 7%
Χ.Α. 6- 7%
ΚΚΕ 5%- 6%
ΠΑΣΟΚ 4,2%- 5,2%
ΑΝΕΛ 4%- 5%
ΚΙΝΗΜΑ 2,2%- 3,2%
ΛΑΟΣ 0,6%- 1,6%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,6%- 1,6%
ΔΗΜΑΡ 0,3%- 0,7%
Άλλο 3%- 4,6%

Οι έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 146 – 158
ΝΔ 65 -75
Ποτάμι 17 -22
Χρυσή Αυγή 17 – 22
ΚΚΕ 13 -16
ΠΑΣΟΚ 12 -15
ΑΝΕΛ 10 -13
Κίνημα 0 – 8

Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ:|

ΣΥΡΙΖΑ 39-39%
ΝΔ 24-27%
Χ.Α. 6-8%
ΚΚΕ 5-7%
ΠΟΤΑΜΙ 6.5-8.5%
ΑΝΕΛ 2.5-4.5%
ΠΑΣΟΚ 4-6%
ΚΙΔΗΣΟ 2-3%
Κόμματα εκτός Βουλής 3-5%

Κάπα Research

Ισχυρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά από 8,5-9,5 ποσοστιαίων μονάδων δίνει το exit poll της Κάπα Research για το in.gr, tovima.gr, tanea.gr και τον ραδιοσταθμό BHMA FM 99,5

ΣΥΡΙΖΑ 33,5-37,5%
ΝΔ 25-28%
Χ.Α. 5,5- 7,5%
Ποτάμι 5,0- 7,0%
ΠΑΣΟΚ 4,0- 6,0%
ΚΚΕ 4,5- 6,5%
ΑΝΕΛ 3,5- 4,5%
Κίνημα 2,2- 3,2%
Άλλο 7,3- 9,3%

Οι έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα κατανέμονται ως εξής::

ΣΥΡΙΖΑ 148-154
ΝΔ 70- 78
Χ.Α. 16- 20
Ποτάμι 16- 19
ΠΑΣΟΚ 12- 14
ΚΚΕ 15- 17
ΑΝΕΛ 10- 12
Κίνημα 0- 8

Στις 21.30 αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, τα οποία κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Το εκλογικό αποτέλεσμα, με βάση τα exit poll, “είναι μια ιστορική νίκη για τον ελληνικό λαό, ο οποίος τάχθηκε συντριπτικά κατά της λιτότητας”, τονίζουν στο πρώτο σχόλιό τους κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ότι το αποτέλεσμα “στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο αλλαγών σε όλη την Ευρώπη”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, “αναλαμβάνει την ευθύνη να συγκροτήσει κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, να υλοποιήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να διαπραγματευθεί στην Ευρώπη”.

Στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, βρίσκονται ήδη αρκετά κομματικά στελέχη, τα οποία περιμένουν, σε κλίμα ενθουσιασμού, τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα για την πρώτη σύσκεψη.

Αντίδραση ΝΔ

Ψυχραιμία και στάση αναμονής τηρεί η ηγεσία της ΝΔ που επισημαίνει ότι τα exit polls δεν είναι επίσημα εκλογικά αποτελέσματα. Πηγή της ΝΔ μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls είπε στους δημοσιογράφους μεταφέροντας τις θέσεις της ηγεσίας, ότι θα περιμένουν να δουν τα τελικά αποτελέσματα.

“Τα exit polls δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν το αμφισβητούμε, ωστόσο σας επισημαίνουμε ότι σε μία σειρά από προηγούμενες αναμετρήσεις όπως στις περιφερειακές με την κ. Δούρου τα exit polls απήχαν από το τελικό αποτέλεσμα. Εφόσον δεν γνωρίζουμε την διαφορά θα πρέπει να περιμένουμε. Σας επισημαίνουμε ότι υπάρχει και ένα διαφορετικό exit poll από την εταιρία K Research σύμφωνα με την οποία η ΝΔ κινείται από 25-28% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 33,5-37%. Εμείς θα περιμένουμε να δούμε τους απόλυτους αριθμούς για να βάλουμε συμπεράσματα σε σχέση με τις ψήφους που έχασε το κόμμα από τις προηγούμενες αναμετρήσεις. Πάντως υπήρξε μεγάλη αποχή”, δήλωσε.

Την πεποίθηση πως η ΝΔ είναι παρούσα στις εξελίξεις και ενωμένη αναμένεται να εκφράσει στην δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στα γραφεία της Συγγρού και συσκέπτεται με στενούς του συνεργάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ant1 θα αναγγείλει επίσης την διεξαγωγή συνεδρίου.

Δηλώσεις:

Μηλιός: Είναι μία ιστορική νίκη του ελληνικού λαού. Είναι μία αλλαγή σελίδας, είναι μια ιστορική στιγμή για όλη την Ευρώπη. Αλλάζουμε σελίδα στη χώρα μας, ο ελληνικός λαός παίρνει το μέλλον του στα χέρια του.

Μητσοτάκης: Εύχομαι να διαψευστεί το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ για το καλό της χώρας. Είναι μία δύσκολη βραδιά για τη ΝΔ.

Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι αυτό που αποτυπώνεται και είναι εξαιρετικά αισιόδοξο είναι πως ο ελληνικός λαός δεν υπέκυψε στην στρατηγική του εκφοβισμού και της κατατρομοκράτησης, το δεύτερο ότι η τάση αυτή όπως καταγράφεται δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη του λαού στο ΣΥΡΙΖΑ.

Βορίδης: Πρόκειται για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Η ΝΔ άσκησε περιοριστική πολιτική. Κατά την άποψη μας αυτό έπρεπε να γίνει. Οι πολίτες δεν θέλουν αυτή την πολιτική.

Βαλαβάνη: Δεν πανηγυρίζουμε ακόμα, αλλά πρόκειται για ιστορική νίκη.

Χατζηδάκης: Στις Δημοκρατίες ο λαός είναι το αφεντικό. Αλλάζει η κυβέρνηση, αλλά δεν αλλάζουν τα δεδομένα.

Βούτσης: Νομίζω ότι γίνεται ένα πολύ μεγάλο βήμα για την Αριστερά, την Ελλάδα και την Ευρώπη και ένα ακόμα πιο μεγάλο βήμα για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης.

Βαρβιτσιώτης: Δεν θεωρώ ότι με το ποσοστό αυτό πρέπει να ξεκινήσει ένα ξήλωμα προσώπων.

Στρατούλης: Ζητάγαμε καθαρή εντολή, από ότι φαίνεται αυτό θα υπάρξει, εμάς αυτό μας λύνει τα χέρια.

Ντινόπουλος: Δεν αμφισβητώ το εξιτ πολ αλλά ας περιμένουμε το αποτέλεσμα.

Ψαριανός: Είμαι ικανοποιημένος. Ελπίζουμε να είμαστε τρίτοι και όχι οι νεοναζί.

Τατσόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ζωτικό χρόνο. Αν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, γίνεται.

Ν. Ανδρουλάκης: Μακάρι οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να μην διακυβεύσουν όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα.

Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική του, να φτιάξει ένα πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα. Το ΠΑΣΟΚ πληγώθηκε πολύ, δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο.

Σοφιανός: Το ΚΚΕ άντεξε γιατί μίλησε καθαρά, έτσι καθαρά θα σταθεί και απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που την επόμενη ημέρα θα πρέπει να διαχειριστεί όσα περιέγραφε.

Λυκούδης: Καλά έκανε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και ακούμπησε στον ΣΥΡΙΖΑ για να φύγουν οι άλλοι.

Χαϊκάλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να πετύχει.

Σαχινίδης:Τα εκλογικά αποτελέσματα είναι τα μόνα που θα επιβεβαιώσουν την εκπροσώπηση μας στο κοινοβούλιο.

Πανηγυρισμοί

Σε πανηγυρικό κλίμα υποδέχτηκαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα των exit polls στο εκλογικό κέντρο του κόμματος στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Πλήθος κόσμου και πολλοί δημοσιογράφοι και τεχνικοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία από νωρίς το απόγευμα. Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας: «Ήρθε η ώρα της Αριστεράς».

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου παρακολούθησαν και αντιπροσωπείες αριστερών σχηματισμών από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία.

Το σενάριο της αυτοδυναμίας

Η ανάδειξη ή μη αυτοδύναμης κυβέρνησης αναμένεται πολλές ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν τα κόμματα εκτός Βουλής.

Χρειάζονται αρκετές ώρες προκειμένου καταρχήν να αποτυπωθεί η εκλογική δύναμη των κομμάτων που θα βρίσκονται γύρω στο 3% και να πιστοποιηθεί ποια από αυτά μπαίνουν εντός Βουλής και ποια μένουν εκτός και αρκετές περισσότερες για να διαπιστωθεί το συνολικό ποσοστό των ψήφων που θα πάρουν τα κόμματα που θα βρεθούν εκτός Βουλής.

Για παράδειγμα, και σύμφωνα με πίνακα που έχει διανείμει η Singular Logic, εάν το ποσοστό των ψήφων των κομμάτων εκτός Βουλής ανέλθει στο 20%, το πρώτο κόμμα θα κερδίσει την αυτοδυναμία των 151 εδρών με 32,32% των ψήφων.

Εάν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής λάβει 19% (κάτι το οποίο συνέβη το 2012), το πρώτο κόμμα κερδίζει 151 έδρες με το 32,72% των ψήφων.

Εάν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής κυμανθεί στο 5%- 7% των ψήφων (ιστορικό σύνηθες των εκλογικών αναμετρήσεων) τότε θα χρειασθεί 38,38%- 37,57% για αυτοδυναμία 151 εδρών του πρώτου κόμματος.

Για τους παραπάνω λόγους, για πρώτη φορά φέτος, στον κεντρικό πίνακα των εκλογικών αποτελεσμάτων θα περιλαμβάνεται πινακάκι με τις έδρες που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που εκείνο λαμβάνει και το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα ανά Περιφέρεια, η εικόνα θα αποτυπωθεί συντομότερα στις μονοεδρικές και μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες (Λευκάδα, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Γρεβενά, Φωκίδα, Σάμος, Κεφαλληνία) και στις μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες με 2 έδρες (Θεσπρωτία και Καστοριά).

Αντιστοίχως τελευταία θα αποτυπωθεί η εικόνα στις πολυπληθέστερες εκλογικές Περιφέρειες (Β’ Αθηνών με 1.428.769 ψηφοφόρους, Α’ Θεσσαλονίκης με 512.768 ψηφοφόρους, Α’ Αθηνών με 476.183 ψηφοφόρους, Β’ Θεσσαλονίκης με 283.717 ψηφοφόρους, Αχαΐας με 276.080 ψηφοφόρους και Β’ Πειραιώς με 270.517 ψηφοφόρους).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης