"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14 C
Trikala

Πως οι Μύθοι γίνονται πραγματικότητα, με τον διεθνούς φήμης διακεκριμένο Tρικαλινής καταγωγής Καθηγητή Ευθύμιο Μητσιάδη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στο Πανεπιστήμιο Frederick λειτούργησε το 4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Δράσης του COST “NAMABIO MP1005” για Μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλη την Ευρώπη και Κύπρο. Νανοϋλικά, βλαστικά κύτταρα και εφαρμογές στη σημερινή και αυριανή Ιατρική, βρέθηκαν στο προσκήνιο διαλέξεων και συζητήσεων.

Ένα τετραήμερο στα βαθιά νερά της σύγχρονης επιστήμης, που διοργάνωσε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick και Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Εμβιομηχανικής Δρ Αντώνης Λόντος και ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Δρ Αλέξανδρος Τσουκνίδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 16 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων Τάσσος Παπαδόπουλος δόθηκε μία διάλεξη εξαιρετικού ενδιαφέροντος από ένα διεθνούς φήμης διακεκριμένο Έλληνα Καθηγητή και ιδιαίτερα χαρισματικό ομιλητή.

Ο Ευθύμιος Μητσιάδης, καθηγητής Βιολογίας Στόματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Στοματικής Βιολογίας, έκανε όσους παραβρέθηκαν στην ομιλία του, να νιώσουν τυχεροί.

Εξαιρετικά γλαφυρός και παραστατικός με αντικείμενα καινούργια και δύσκολα, μίλησε για  Βλαστοκύτταρα, Νανοτεχνολογία και  Αναγεννητική Ιατρική, μαγεύοντας τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που συγκεντρώθηκαν  να τον ακούσουν.  Ξεκίνησε την ομιλία του με τη μυθική Λερναία Ύδρα και τις αναγεννώμενες κεφαλές της, για να φτάσει στις σημερινές εξελίξεις της επιστήμης που φαντάζουν έως και «μαγικές». 

Εστιάζοντας στην «Αναγεννητική Οδοντιατρική» και τις εκπληκτικές προοπτικές της, ο Καθηγητής Μητσιάδης ανέλυσε τις δυνατότητες που έχει η επιστήμη για να δημιουργήσει δόντια από βλαστικά κύτταρα στο ορατό μέλλον.

«Κάτι τέτοιο, ήδη συμβαίνει με επιτυχία στα εργαστήρια, σε ποντίκια» τόνισε , για να συμπληρώσει πως «ο πολφός των δοντιών μας, περιέχει μεγάλο αριθμό βλαστικών κυττάρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την  επιδιόρθωση κατεστραμμένων οδοντικών ιστών καθώς και τη δημιουργία νέων που θα εμφυτεύονται εκεί που έχουν χαθεί δόντια αποκαθιστώντας με τον πλέον βιολογικό τρόπο κάθε δόντι που λείπει». Ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν και η επισήμανση που έκανε ο καθηγητής Μητσιάδης λέγοντας πως «πλέον, δεν απαιτείται  η συλλογή βλαστικών κυττάρων από τον πλακούντα κατά τη γέννηση και η συντήρησή τους σε ειδικούς καταψύκτες, διαδικασία που εκτός των άλλων απαιτεί και μεγάλο κόστος.» Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε αμέσως: «Οι τράπεζες βλαστοκυττάρων, δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης».

Το Εργαστήριο Υπολογιστικής Εμβιομηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, του Πανεπιστημίου Frederick , δεσμεύτηκε να ξαναφέρει τον διακεκριμένο Έλληνα Καθηγητή και Ερευνητή,  ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο τόσο από την ιατρική κοινότητα, όσο και από το ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό να τον ακούσει, να τον δει και να συζητήσει μαζί του.  

frederick.ac.cy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης