"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Πως ο ΠΑΟ “έκλεψε” μέσα από τα χέρια του ΑΟ Τρίκαλα τον Αντώνη Αντωνιάδη…

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στη φωτογραφία με πιτσιρικάδες Πορτινούς καλοκαίρι του 1968 στο γήπεδο της Πύλης και τη στολή του ΠΑΟ με το τριφύλι λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα

fatsimare.gr

 

– Η ιστορία της μεταγραφής του 22χρονου επιθετικού της Ξάνθης στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1968 και ο ρόλος της χούντας.
– Οι διοικούντες τότε τον ΑΟ Τρίκαλα είχαν καταθέσει 200.000 δρχ για την μεταγραφή του…
– Ο Αντώνης Αντωνιάδης στις 31 Ιουλίου 1968 υπογράφει τελικά στον Παναθηναϊκό και παίρνει τον δρόμο για την Αθήνα.
– Υπηρετούσε τότε την θητεία του στην Πύλη ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός

Ο «ψηλός» είχε ξεκινήσει από τις ακαδημίες της Ασπίδας Ξάνθης και ανέβηκε στην πρώτη ομάδα που αγωνιζόταν στην δεύτερη εθνική κατηγορία.

Γεννημένος το 1946, είχε φτάσει τα 22 και τότε υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία ως ανθυπολοχαγός στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα στην Πύλη.

 

Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής που τότε γινόταν σε δύο ομίλους.

Καθοριστικό ρόλο για να μπει στο στόχαστρο των “λαγωνικών” της ομάδας μας ήταν τα δύο γκολ που σημείωσε στην εντός έδρας νίκη της ομάδας της Ξάνθης με 3-2 επί της “ήδη” πρωταθλήτριας ομάδας των Τρικάλων την τελευταία αγωνιστική.

Η ομάδα του ΑΟΤ είχε εξασφαλίσει την άνοδο της ως πρωταθλητής του Β’ ομίλου στην Α’ Εθνική και η απόδοση του σε εκείνη το ματς έκανε την διοίκηση της ομάδας να καταθέσει ποσό ύψους 200.000 δραχμών (ποσό μεγάλο την εποχή εκείνη) για τη μεταγραφή του.

Ο Αντωνιάδης είχε εντυπωσιάσει τους πάντες εκείνη τη σεζόν (1967­-68)
(Με 23 γκολ σε 27 ματς βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ, με τον Δημήτρη Παρίδη της Καβάλας να μένει στην δεύτερη με 16 γκολ. παρότι η ομάδα τελείωσε το πρωτάθλημα στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας.)

Με τη φανέλα της Ασπίδας Ξάνθης

Ξεχωριστές μέρες τα δύο καρέ που έκανε στις εντός έδρας νίκες επί της Λάρισας με 4­1 και την Καστοριάς με 4­2.

Το καλοκαίρι του 1968 ο Παναθηναϊκός έψαχνε για επιθετικούς.

Καταθέτει το ποσό των 600.000 δραχμών στην Τράπεζα στις 31 Ιουλίου 1968 με την δέσμευση ηΑσπίδα Ξάνθης να τα εισπράξει αν γίνει η μετάθεση του ανθυπολοχαγού Αντώνη Αντωνιάδη από τα Τρίκαλα στην Αθήνα.

Στράφηκε στις πιο ενδεδειγμένες λύσεις που θα μπορούσε και προσέλκυσε τον πρώτο σκόρερ του τοπικού πρωταθλήματος της Αθήνας Τάκη Παπαδημητρίου και τον γκολτζή της Β’ Εθνικής Αντώνη Αντωνιάδη

 

Τελικά με 600.000 δραχμές και τις εισπράξεις από ένα φιλικό αγώνα καταλήγει στον ΠΑΟ.

O Αντώνης Αντωνιάδης υπογράφει το συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό τον Αύγουστο του 1968 και από τον ΑΟ Ξάνθης και το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής περνά στην πρώτη κατηγορία χωρίς κανείς να μπορεί να αντιληφθεί τότε την ιστορία που θα έγραφε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η αντίδραση των Τρικάλων ήταν άμεση και διεμήνυσαν πως θα παλέψουν για να μην ολοκληρωθεί η μετάθεση ώστε να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα μας…

Μπήκαν κάποια “μέσα” από τον τότε επίτροπο-σύνδεσμο της διοίκησης των Τρικάλων Σπύρο Μπονώτη με την τότε κυβέρνηση των Συνταγματαρχών ( οι άνθρωποι του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967  “βοηθούσαν” τότε απροκάλυπτα τον Παναθηναϊκό, διάβαζε τις αποκαλυπτικές δηλώσεις Αντωνιάδη παρακάτω) και δεν μπόρεσε να γίνει τίποτα, η μετάθεση στην Αθήνα έγινε,και ο Αντώνης ξεκίνησε την σπουδαία του καρριέρα…

Απόσπασμα δηλώσεων που έκανε ο Αντωνιάδης, ενώ ήταν εν ενεργεία παίκτης του ΠΑΟ, μέσα στην περίοδο της χούντας.

Το 1968 είχαν δείξει ενδιαφέρον για’μένα τα Τρίκαλα. Με δικές τους, μάλιστα, ενέργειες, πήρα τότε μετάθεση από την Ξάνθη στα Τρίκαλα, όπου και πήγα. Έμεινα εκεί κάπου ένα μήνα, ώσπου μια μέρα ήλθε στην ομάδα μου ένα αστραπιαίο σήμα…
Τιναχτήκαμε.

-Αστραπιαίο!

-Ναι. Είναι ο βαθμός προτεραιότητος των σημάτων, που χρησιμοποιείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, όπως η κήρυξη πολέμου και μερικές άλλες.

-Πρόσκληση Αντωνιάδη, ας πούμε.
-Ναι, πραγματικά. Έτσι είχε χαρακτηρισθεί το σήμα της Διευθύνσεως Πεζικού του Γ.Ε.Σ. που με μετέθετε στην Αθήνα. Ήταν τέλη Αυγούστου του 1968 κι εγώ βρέθηκα ξαφνικά στην πρωτεύουσα και τον Παναθηναικό, με τον οποίο είχα επαφές περίπου έξι μήνες.
Αργότερα έμαθα ότι για τη μετάθεσή μου είχανε ενεργήσει ο τώρα πρόεδρος του ΠΑΟ κ. Κίτσιος και ο κ. Πηλιχός”.

 

Mια λεπτομέρεια.
Ο Κίτσιος τότε, το καλοκαίρι του 1968, δεν ήταν πρόεδρος του ΠΑΟ, αλλά κυβερνητικός επίτροπος στον ΠΑΟ, ταγματάρχης του ελληνικού στρατού και φυσικά ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΓΑ, πίσω από τον Ασλανίδη.
Ο νο2 άνθρωπος του αθλητισμού, λοιπόν, ενεργούσε με ”αστραπιαία” σήματα για την ομάδα της καρδιάς του…

Ως παίκτης την εποχή του Γουέμπλεϋ ο Αντώνης ήταν το αγαπημένο παιδί του ΓΓΑ Ασλανίδη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης