"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Πότε θα πληρωθεί το επίδομα για τις αναστολές Δεκεμβρίου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους ήταν σε αναστολή τον μήνα Δεκέμβριο αναμένεται να έχει καταβληθεί την Τρίτη 12 Ιανουαρίου. Το ποσό αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονταν σε αναστολή όλο τον μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση, για κάθε ημέρα αναστολής ο εργαζόμενος λαμβάνει το ποσό των 17,8 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τον σχετικό προγραμματισμό, η καταβολή των ποσών προς τους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το διήμερο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και Τρίτη 12 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται η διαδικασία να ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής (σήμερα). Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι πληρωμές θα γίνουν για όλους όσοι ολοκλήρωσαν την διαδικασία των δηλώσεων αναστολών. 

Πάντως, χθες Πέμπτη ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασία ότι οι επιχειρήσεις έχουν ακόμη μία ευκαιρία να δηλώσουν τυχόν αναστολές συμβάσεων που δεν είχαν δηλωθεί για τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά και για να υποβάλουν ορθές επαναλήψεις για αύξηση των διαστημάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας.Advertisement

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι ορθές επαναλήψεις στην ΕΡΓΑΝΗ μπορούν γίνουν:

  • για τον Οκτώβριο υποβάλλονται από χθες Πέμπτη 7 Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. 
  • για τον Νοέμβριο, από 12 έως και 14 Ιανουαρίου. 
  • για τον Δεκέμβριο, από 15 έως 18 Ιανουαρίου.

Μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση στην ΕΡΓΑΝΗ, οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Επαγγελματίες τέχνης και τουρισμού

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς. Ειδικότερα από 07/1/2021 έως 15/1/2021, οι επαγγελματίες της τέχνης, εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr έως και τις 20/10/2020, καθώς οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Δώρο Χριστουγέννων

Εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο θα λάβουν εντός Ιανουαρίου και ένα δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, το οποίο αφορά την αναλογία της αναστολής από 1η έως 31 Δεκεμβρίου. 

Εφάπαξ επίδομα σε επιστήμονες

Εντός του Ιανουαρίου θα γίνει η πληρωμή του ειδικού εφάπαξ επιδόματος σε επιστήμονες, δηλαδή σε γιατρούς, οδοντιάτρους, δικηγόρους, μηχανικούς, εργολήπτες, γεωτεχνικούς, δικαστικούς επιμελητές, οικονομολόγους. Την οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

Αναδρομικά κληρονόμων

Μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταβολή των αναδρομικών των κληρονόμων. Οι κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων – που ήταν δικαιούχοι αναδρομικών – οι οποίοι έχουν υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση και έχουν επισυνάψει και τα δικαιολογητικά, αναμένεται να λάβουν έως 20 Ιανουαρίου τα αναδρομικά που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης