"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Όταν τα Τρίκαλα μπήκαν στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη – Παγκόσμιος ο Χρήστος Παπανικολάου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια ο Χρήστος Παπανικολάου σημείωνε στο Στάδιο Καραϊσκάκη παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5.49 μ.
Γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1941 στα Τρίκαλα και λίγα χρόνια αργότερα ανέβασε τον ελληνικό αθλητισμό και το αγώνισμα του επί κοντώ στην κορυφή του κόσμου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χρηστος Παπανικολάου επι κοντω

Σε ηλικία 29 ετών και συγκεκριμένα στις 24 Οκτωβρίου 1970 ο Χρήστος Παπανικολάου κατάφερε να σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5.49μ, κατά την διάρκεια της διεθνούς συνάντησης στίβου μεταξύ των μικτών ομάδων Αθηνών και Βελιγραδίου στο στάδιο Καραϊσκάκη.
Οι 10.000 θεατές που παρακολουθούσαν τους αγώνες, ενθάρρυναν τον Έλληνα πρωταθλητή στην προσπάθειά του να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο Aνατολικογερμανός Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ με 5.46μ.

Είχαν προηγηθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια δύο ανεπιτυχείς προσπάθειές του να κατακτήσει μετάλλιο σε δύο πολύ σημαντικούς αγώνες. Ο λόγος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1969 στην Αθήνα.
Όμως ο Παπανικολάου βρισκόταν μέσα στο 1970 σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, με επιδόσεις πάνω από τα 5.40μ, και δεν ήθελε να αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη να πετύχει κάτι μεγάλο.

Οι αγώνες στο στάδιο Καραϊσκάκη ξεκίνησαν για τον Παπανικολάου όταν οι άλλοι αθλητές είχαν ήδη ολοκληρώσει τις προσπάθειές τους. Έτσι άρχισε ο… μοναχικός αγώνας του Έλληνα άλτη, ο οποίος αφού πέρασε άνετα τα 5.00μ και στη συνέχεια τα 5.20μ, τοποθέτησε τον πήχη στα 5.49μ για να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του Νόρντβιγκ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χρηστος Παπανικολάου επι κοντω
Το άλμα του είναι τεχνικά άψογο και, ενώ βρίσκει ελαφρά τον πήχη, αυτός μένει στη θέση του και αμέσως μετά ο Παπανικολάου ξεσπά σε πανηγυρισμούς για το μεγάλο άλμα και το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε. Φίλαθλοι μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για να τον συγχαρούν και τον σηκώνουν στα χέρια. Μέσα στο χαρούμενο αυτό κλίμα αποφασίζει να τοποθετήσει τον πήχη στα 5.54μ για να βελτιώσει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά δεν τα καταφέρνει.
«Ήταν μια μεγάλη ημέρα για μένα και τον ελληνικό αθλητισμό. Κάτι που περίμενα καρτερικά. Μια φορά η ατυχία, μια φορά ορισμένες συμπτώσεις μου είχαν στερήσει τη δυνατότητα να δώσω χαρά στους Έλληνες φιλάθλους. Σήμερα όλα πήγαν κατ΄ ευχήν. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να έχει αντίρρηση για το νέο μου ρεκόρ», δήλωσε ο Παπανικολάου μετά τον αγώνα του.
Φυσικό και επόμενο βέβαια, ήταν να δεχθεί και τα συγχαρητήρια των πολιτικών στελεχών της χούντας που κυβερνούσε της εποχή εκείνη, θέλοντας να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός.

Σχετική εικόνα
Το παγκόσμιο ρεκόρ του Χρήστου Παπανικολάου κράτησε για 531 ημέρες, αφού το κατέρριψε στις 8 Απριλίου 1972 ο Σουηδός Κίελ Ίσακσον με 5.51μ στο Τέξας.
Ο Χρήστος Παπανικολάου ξεκίνησε την καριέρα του από τον ΓΣ Τρικάλων, ενώ αργότερα εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό. Κυριάρχησε στο αγώνισμά του για πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου ήταν 13 φορές πανελληνιονίκης (από το 1961 έως το 1977), αλλά και στο εξωτερικό, με οκτώ Βαλκανικούς τίτλους, δύο χρυσά μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες το 1967 και το 1971 και ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 1966.
Το 1964 σημείωσε το πρώτο του πανελλήνιο ρεκόρ, όταν στις 26 Ιουλίου στο Κάιρο υπερέβη τα 4.73μ. Στις 3 Ιουνίου του 1965, στην Αθήνα, ανέβασε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 4.92μ. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1966, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης με 5.05μ, σημειώνοντας παράλληλα και πανελλήνιο ρεκόρ. Στις 16 Οκτωβρίου του 1968, στην Πόλη του Μεξικού, όπου κατετάγη 4ος στους Ολυμπιακούς, κατέρριψε το ευρωπαϊκό και πανελλήνιο ρεκόρ με 5.35μ.
Ο σπουδαίος Έλληνας άλτης ανακηρύχτηκε αθλητής της χρονιάς το 1965, 1966, 1967, 1968 και 1970, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Το 2017 τιμήθηκε από τον ΣΕΓΑΣ στο πλαίσιο των 120 χρόνων του, για την διαχρονική αξία και προσφορά του στον κλασικό αθλητισμό, μαζί με την Κατερίνα Στεφανίδη και τη Σοφία Σακοράφα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης