"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Σεζόν χωρίς εργατικά χέρια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε αδιέξοδο επαγγελματίες τουρισμού και εστίασης – Το παράδοξο να δέχονται να δουλέψουν, αλλά μόνο με «μαύρα», λόγω επιδομάτων…

Λαντζέρηδες, σερβιτόροι, μάγειρες έχουν γίνει περιζήτητοι για τις επιχειρήσεις εστίασης ενόψει της τουριστικής σεζόν. Μετά την περυσινή χρονιά, που ήταν αρκετά δύσκολη στην εύρεση προσωπικού για καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες, αναμένεται φέτος μια εξίσου δύσκολη τουριστική περίοδος. Oι αιτίες πολλές και διαφορετικές, με το πρόβλημα πάντως να απασχολεί έντονα τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και την Πολιτεία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Τουρισμού έσπευσαν να προαναγγείλουν ότι γίνεται υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση εργασίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό. Η κίνηση έχει δύο στόχους, αφενός να υποχρεωθούν όλοι οι εργοδότες να τηρούν τις μισθολογικές απολαβές, που διέπουν τις κλαδικές συμβάσεις, αφετέρου να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους εποχικούς εργαζόμενους, για να εξασφαλίσουν απασχόληση έχοντας κατοχυρωμένες αποδοχές.

Πάντως στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης πολλοί επαγγελματίες είναι πλέον στα πρόθυρα απόγνωσης. Εχουν ετοιμάσει τις επιχειρήσεις τους ενόψει καλοκαιριού, τα μηνύματα για τη φετινή σεζόν στη Μαγνησία είναι ιδιαίτερα θετικά και την ίδια στιγμή δεν βρίσκουν προσωπικό.

Αντιφάσεις και παραδοξότητες 

Ομως, είναι αντιφατικό το γεγονός, ότι ενώ υπάρχει ανεργία, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν προσωπικό. Το πλέον παράδοξο είναι ότι οι επαγγελματίες συναντούν «τοίχο» όταν προσεγγίζουν σε προσωπικό επίπεδο τους εργαζόμενους.

Γιατί; Επειδή, δυστυχώς, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός, που επιθυμεί να δουλέψει, δεν θέλει όμως να ασφαλίζεται, διότι θα χάσει απολαβές από διάφορα επιδόματα (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, πρώην ΚΕΑ).

«Συμφωνούν να απασχοληθούν, αλλά πολλές φορές ζητούν οι αποδοχές τους να είναι «μαύρες». Χωρίς ασφάλιση. Δεν θέλουν να φαίνονται στο ενεργό εργατικό δυναμικό, διότι τους αποκλείει από διάφορα επιδόματα και ελαφρύνσεις», είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έμπειρος επαγγελματίας, που διατηρεί γνωστό καφέ στη Νέα Ιωνία, αναζητεί προσωπικό και εισπράττει μόνο αρνήσεις. «Πώς να ρισκάρω εγώ σαν επαγγελματίας να απασχολήσω προσωπικό ανασφάλιστο. Τα πρόστιμα είναι φωτιά. Καλύτερα να βάλω λουκέτο, παρά να διακινδυνεύσω να υποστώ τις συνέπειες της νομοθεσίας», σχολίασε ο ίδιος άνθρωπος.

Αρκετοί από εκείνους, που διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις, που ο νόμος ορίζει για να λαμβάνουν επίδομα, το αξιοποιούν για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Από εκεί και πέρα υπολογίζουν πόσα μεροκάματα μπορούν να κάνουν τον μήνα για να μην το χάσουν και ανάλογα «διαπραγματεύονται» με τον εργοδότη απολαβές και ημέρες απασχόλησης.

Οι πληροφορίες λένε ότι όταν πρωτοξεκίνησε η εφαρμογή του ΚΕΑ (το 2016), πολλοί είχαν απευθυνθεί σε λογιστικά γραφεία για να ενημερωθούν πόσες μέρες μπορούν να δουλεύουν, χωρίς να χάνουν το επίδομα. Σε άλλες περιπτώσεις, οικογένειες με πολλά παιδιά μπήκαν στη λογική εικονικών διαζυγίων, ώστε το επίδομα να εισπράττεται εις διπλούν…

«Συνάδελφος αναγκάσθηκε να διατηρεί το μαγαζί του ανοικτό όλο τον χειμώνα, παρ’ ότι έμπαινε μέσα, προκειμένου να κρατήσει το προσωπικό του» είπε άλλος επαγγελματίας στον χώρο του φαγητού. «Εκεί που κάποτε διαλέγαμε το προσωπικό, τώρα το ψάχνουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Εχουμε θέμα και είναι σοβαρό. Ολοι μιλούν για πολύ καλή σεζόν στον τουρισμό και εμείς δεν ξέρουμε πώς θα τη βγάλουμε, πού θα βρούμε προσωπικό για να εργαστεί», αναφέρει μία τρίτη επαγγελματίας, η οποία διατηρεί στην περιοχή των Αλυκών εστιατόριο και καφέ.

Μετά από όλα αυτά, κυρίως επαγγελματίες στις Β. Σποράδες έχουν απευθυνθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνεργάζονται με γραφεία που αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν προσωπικό, το οποίο θα προωθήσουν στη συνέχεια για απασχόληση στις εποχικές επιχειρήσεις. 

Ξενοδόχοι εν αναμονή προσωπικού

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εκφράζει προβληματισμό. Επιβεβαιώνει ότι υπάρχει δυστοκία στην ανεύρεση προσωπικού.

Οι λόγοι σύμφωνα με τον ίδιο είναι τρεις. «Μετά από δύο χρόνια πανδημίας υπάρχουν πολλά άτομα που άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό. Εξασφάλισαν μία άλλη δουλειά και δεν θέλουν να επιστρέψουν. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που έχοντας εξασφαλίσει κατά τη διάρκεια της κρίσης, με κλειστά ξενοδοχεία, την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης, δεν επιθυμούν να δουλέψουν ακόμη, περιμένοντας να δουν πώς θα κινηθεί η σεζόν. Τέλος, υπάρχει μία τρίτη κατηγορία, που αφορά σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα μεροκάματα είναι χαμηλά. Ομως, στην περίπτωση της Μαγνησίας δεν ισχύει, διότι όλοι οι συνάδελφοι τηρούν ό,τι προβλέπουν οι συμβάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος. 

Το ζήτημα είναι πολύπλοκο

Για την πολυπλοκότητα του ζητήματος που έχει προκύψει ρωτήθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Ο Θανάσης Παπαδημόπουλος είπε ότι ο κυρίαρχος παράγοντας που μετρά για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους είναι οι αποδοχές. «Αν η αμοιβή του προσωπικού είναι κάτω από όσα ορίζει η κλαδική σύμβαση, είναι αναμενόμενο ο εργαζόμενος να διαμαρτύρεται και να απέχει. Υπάρχουν εργοδότες, που δεν σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, ποντάρουν στην ανάγκη τους και τους υποχρεώνουν να απασχολούνται σε απάνθρωπα ωράρια και αποδοχές πείνας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει με την επέκταση της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εποχικότητα της απασχόλησης 

Η αδυναμία εξασφάλισης εποχικών εργατικών χερών προέκυψε την τελευταία επταετία και κλιμακωτά εντείνεται.

Ολοένα και περισσότεροι δηλώνουν πλέον στους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ ότι προτιμούν να εργάζονται 12 μήνες τον χρόνο σε 8ωρα παρά να δουλεύουν επτά μήνες, να παίρνουν τα διπλάσια χρήματα, αλλά και να απασχολούνται για περισσότερες ώρες. Προτιμούν να έχουν μια πιο ομαλή ζωή μέσα στον χρόνο από το να δουλεύουν εντατικά για επτά μήνες και μετά να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας.

Το γεγονός όμως είναι ότι σε τουρισμό και επισιτισμό η φετινή σεζόν θα βρει τους εργαζόμενους σε καλύτερη θέση, καθώς οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ορίζουν καλύτερες αμοιβές.

Μέχρι τώρα όσοι εργαζόμενοι αποδέχονταν το προηγούμενο καθεστώς, ήταν όχι γιατί είναι απόλυτα ικανοποιημένοι, αλλά γιατί προτιμούν τη δουλειά που κάνουν από τις εναλλακτικές επιλογές απασχόλησης που βρίσκουν και από τη φτώχεια και την ανέχεια της ανεργίας.

Ούτε για εργάτες στα χωράφια 

Εκτός από τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, σοβαρές ελλείψεις σε εργατικά χέρια διαπιστώνονται κατά καιρούς στον πρωτογενή τομέα.

Οι εργάτες γης είναι είδος προς εξαφάνιση. Στα χωράφια της Μαγνησίας η πλειονότητα των εργατών είναι αλλοδαποί, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται, γιατί δεν βρίσκουν εύκολα εργατικά χέρια για τις δουλειές τους. 

Παραγωγοί καλούνται σε δύσκολες συνθήκες να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα για τη διασφάλιση της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι κοινό μυστικό στον κάμπο ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι γηγενείς δεν πάνε στο χωράφι. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν να κλαδεύουν, να αραιώνουν, να μαζεύουν τον καρπό, οι δουλειές όμως αυτές πρέπει να γίνουν. Κάπως έτσι έχουν αναλάβει οι αλλοδαποί που καλλιεργούν τη γη και πληρώνονται για αυτό.

Μάλιστα, πλέον, υπάρχει ιδιότυπος ανταγωνισμός με αυξημένα μεροκάματα από μερίδα παραγωγών, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν περισσότερους εργάτες γης, αφού υπάρχει κίνδυνος καλλιέργειες να παραμένουν αναξιοποίητες, αν η συγκομιδή δεν γίνεται εγκαίρως.

Πηγή: taxydromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης