"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Σε ευχαριστούμε για όλα, κύριε Καθηγητά! Καλό ταξίδι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Θέλω σήμερα να αποχαιρετήσω ένα σπουδαίο άνθρωπο, έναν άνθρωπο των γραμμάτων και ερμηνευτή της αρχαίας φιλοσοφίας και ιστορίας, τον θείο μου Γεώργιο Ηλ. Ζιάκα.

Είναι για μένα ο άνθρωπος που με δίδαξε, που συνέβαλλε στην επιστημονική μου πορεία και κατάρτιση και μου μεταλαμπάδευσε τα ιδεώδη της αρχαιολατρείας και όχι μόνο.

Με την εμπνευσμένη διδασκαλία του ανέχτηκε με ευλάβεια τις εφηβικές μου ανησυχίες, τον αντιδραστικό μου λόγο και τον ενίσχυσε ακόμη πιο γόνιμα.

Λάτρεψε τα Τρίκαλα και τον Ασκληπιό και αφιέρωσε όλη του τη ζωή σ’ αυτό, αρνούμενος σπουδαίες θέσεις για να μην τα εγκαταλείψει. Παραθέτω εδώ συμπυκνωμένα κάποια από τα γραφόμενα του, όπως τα δίδαξε και σε μένα, ως ύστατο χαιρετισμό.

«Θεία μοίρα έλαχε να ιδεί το φως της ζωής του ο Ασκληπιός στην Αρχαία Τρίκκη περί το 1247 π.Χ. κοντά στα ασίγαστα και αργυροδίνητα ήρεμα νερά του Ληθαίου ποταμού : (’Έτερος δ’ εστί Ληθαίος ποταμός ο περί Τρίκκην εφ’ ώ ο Ασκληπιός γεννηθήναι λέγεται’’ (Στράβων Γεωγραφικά XIV 647).

Από τον Ασκληπιό, τον γενάρχη των Ασκληπιαδών μια πλειάδα γιατρών δημιούργησαν σ´ αυτό τον τόπο το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο του Αρχαίου κόσμου και κατά προέκταση της οικουμένης, που προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στους Έλληνες του Τρωικού πολέμου.

Το επιφανέστατο Ασκληπιείον Τρίκκης φιλόστοργα κρύβει στα σπλάχνα της αιώνες τώρα η Αρχαία Τρίκκη, τα σημερινά Τρίκαλα.Όλα τα μέχρι σήμερα εντοπισθέντα αρχαία Υγειινοθεραπευτήρια με την ονομασία Ασκληπιεία γύρω στα 343 ανα τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, υπήρξαν αφιδρύματα (αντίγραφα) του πρώτου και φημισμένου Ασκληπιείου Τρίκκης.

Ο μέγας Σταγειρίτης φιλόσοφος, Αριστοτέλης ο Μακεδών, προέρχεται από το γενεαλογικό δέντρο του Ασκληπιού.

Πέρα όμως από τον Ασκληπιό και το Ασκληπιείο Τρίκκης, η Τρικαλινή περιφέρεια και κατά προέκταση η Θεσσαλία ολάκερη, έδωσε μετά τις πολυτάραχες γεωλογικές μεταβολές της εναν υπέροχο καμβά από καταπληκτικούς μύθους που οδηγούν στο αλάθητο συμπέρασμα, ότι η θεσσαλική λεκάνη υπήρξε η μητρική λεκάνη του Ελληνισμού.

Εδώ στο χώρο αυτό έγινε η Γιγαντομαχία, εδώ η Τιτανομαχία, εδώ η Κενταυρομαχία!Κοντά στον Πηνειό ζούσαν οι Λαπίθες.

Εδώ μεγάλωσε ο Έλληνας, ο γιος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας (το ζευγάρι που σώθηκε από το μεγάλο Θεσσαλικό κατακλυσμό γύρω στα 12.000 π.Χ.) για να δώσει αργότερα το εθνικό όνομα στους Έλληνες.

Εδώ εμφανίστηκε η καλλιγύναικα Ελλάδα του Ομήρου, για να δώσει μετέπειτα το όνομα Ελλάδα.Εδώ γεννήθηκε ο Γραίκος, ο γιος του Θεσσαλού, που διαφέντευε την εύφορη Φθία και από τον οποίο πήραν το όνομα αργότερα οι Γραικοί (Graecia, Greek, magna Graecia).

Εδώ γεννήθηκε ο Δώρος, ο γιος του Έλληνα και της Ορσηίδας, από τον οποίο πήρε το όνομα του το αρχαιοελληνικό φύλο, οι Δωριείς.

Εδώ έζησε ο Αίολος, ο γιος του Έλληνα, από τον οποίο πήραν το όνομα τους οι Αιολείς της Θεσσαλικής γης και κατόπιν οι άποικοι Αιολείς στη μικρά Ασία.

Εδώ είδε το φως της ζωής ο Αθάμας, ο γιος του Αίολου, που κατοίκησε στην Αθαμανία Τρικάλων και γέννησε με τη Νεφέλη, τον Φρίξο και την Έλλη και η τελευταία με τον αναπάντεχο θάνατο της μας έδωσε τον Ελλήσποντο.

Εδώ ο Αίθικος, που κατοίκησε στην Πίνδο και μας έδωσε την περιοχή της Αιθικίας.

Εδώ ο Τυμφαίος που μας έδωσε την περιοχή της Τυμφαίας.Εδώ ο Ίσχυς και η Κορωνίδα που γέννησαν τον θεό Ασκληπιό.

Εδώ ο Αχελώος από τον οποίο γεννήθηκαν οι πολυθρύλητες Σειρήνες.Εδώ ο αργυροδίνητος Πηνειός που γέννησε την νύμφη Τρίκκη.Μητρική λεκάνη συνεπώς του Ελληνισμού η θεσσαλική γη.

Εδώ οι θεοί, εδώ οι ημίθεοι, εδώ η Ιατρική.Εδώ στην Τρίκκη, με τα πολλά πηγαία νερά κι αργότερα τα Τρίκρουνα των βρύσεων (οπότε Τρίκρουνα, Τρίκρανα, Τρίκρηνα και κατά συγκοπή Τρίκκη) ανέθορε η θεία ιατρική επιστήμη.

Εδώ γεννήθηκαν τα σύμβολα της ιατρικής.Εδώ συνέρρεαν κοπάδια αραδιαστά οι αρχαίοι από τα πέρατα της οικουμένης για να ιαθούν.

Εδώ προσκύνησε ο μεγάλος Ιεροφάντης της Ιατρικής ο Ιπποκράτης ο μέγας όπου στο Ασκληπιείο Τρίκκης εξεφώνησε τον επιβώμιο λόγο του!Εδώ στην Αρχαία Τρίκκη μέσα σ’ ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και τηρώντας πιστά ένα συγκεκριμένο τελετουργικό, οι ασθενείς της αρχαιότητας συντόνιζαν τις ψυχικές τους δυνάμεις με το παρόν.

Επικεντρώνονταν στον εσωτερικό τους άνθρωπο και άφηναν την αρχετυπική δύναμη να επενεργήσει θεραπευτικά στο σώμα και στην ψυχή τους.

Δεν είναι τυχαίο που οι κόρες του Ασκληπιού ήταν η Υγεία, η Πανάκεια, Ακεσώ, Αγλαΐα και Ιασώ. Οι κόρες του ήταν τα αποτελέσματα της τέχνης του.

Το έργο του Ασκληπιού συνέχισαν οι γιοι του και κατόπιν άλλοι «θεραπευτές». Αρχικά, θεραπευτής λεγόταν αυτός που υπηρετεί τον θεό, αλλά σύντομα απέκτησε την έννοια που έχει και στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα, δηλαδή αυτός που προσφέρει ιατρική φροντίδα και αποκαθιστά την υγεία.

Εκεί, ακολουθούσαν μία συγκεκριμένη διαδικασία που κατέληγε στην εγκοίμηση, μία κατάσταση μεταξύ αναισθησίας και ύπνωσης με έντονα όνειρα».

Ο θείος μου θα αποτεφρωθεί αύριο κατά τη στερνή του επιθυμία.Καλό πέρασμα θείε μου, καλή μετάβαση στα Ηλύσια πεδία, καλώς να ανταμώσεις τον Μενέλαο και την Ωραία Ελένη!

Σε ευχαριστώ για το ταξίδι, σε ευχαριστώ για όλα, κύριε Καθηγητά!

Δημήτρης Σαμαρτζής

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο καθηγητής μου !!!!!!!!
    Οι συμβουλές του πάντα εύστοχες.
    Τον σεβόμουν πολύ όσο πολύ τον αγαπούσα.
    Η Ασκληπιού το σημείο συνάντησης μας
    Ο ένας από τους πολύ λίγους Φίλους μου
    Εύχομαι να συναντήσεις όλους τους σοφούς που μελέτησες
    ΣΤΟ ΚΑΛΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης