"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22 C
Trikala

Σε τροχιά ανασχηματισμού η κυβέρνηση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, τη στιγμή που η εικόνα του Μαξίμου και του επιτελικού κράτους έχουν πληγεί σοβαρά από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Σημειώνεται ότι ήδη ηχούν «καμπανάκια» για την κυβέρνηση με τους πολίτες να αποδίδουν ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό, να αποδοκιμάζουν τον πρωθυπουργό και να ζητούν την απομάκρυνση των Μ. Χρυσοχοΐδη και Ν. Χαρδαλιά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση παρουσιάζει φθορές και από άλλα σοβαρά ζητήματα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, όπως αυτό της διαχείρισης της πανδημίας. Στο μέτωπο αυτό, η κυβέρνηση απέτυχε να χτίσει το «τείχος ανοσίας» μέσα στο καλοκαίρι –όπως η ίδια είχε εξαγγείλει– και καταφεύγει ξανά σε περιοριστικά μέτρα, στοχοποιώντας (αυτή τη φορά) τους ανεμβολίαστους και διχάζοντας (εκ νέου) την κοινωνία. 

Έτσι ο πρωθυπουργός φαίνεται πως –παρά τις εισηγήσεις για δομικό ανασχηματισμό στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου– θα επιχειρήσει άμεσα ένα «λίφτινγκ» στην κυβέρνηση, με στόχο να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις από τις πυρκαγιές, καθώς και να δώσει το στίγμα μιας κυβερνητικής ανανέωσης, περίπου στο μέσο της θητείας της. 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (11-12 Σεπτεμβρίου), με την ονοματολογία να έχει φουντώσει και την ώρα των ανακοινώσεων να δείχνει πως πλησιάζει.

Τα πρόσωπα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι πιο κομματικό, χωρίς όμως να χαθεί η επαφή με το ευρύτερο ακροατήριο. Όσο για το πρόσωπα, τα σενάρια καταγράφουν τα εξής:

→ Ο πρώτος υποψήφιος προς απομάκρυνση από τη θέση του είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

→ Για τον Βασίλη Κικίλια, είναι γνωστό το ζήτημα που υπάρχει στις σχέσεις του με το μέγαρο Μαξίμου και εδώ και καιρό υπάρχουν πληροφορίες για μετακίνησή του από το υπουργείο Υγείας

→ Για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Κάποιες λένε ότι δεν θα μετακινηθεί, ενώ άλλες θεωρούν τη μετακίνησή της βέβαιη. Τροφή σε σενάρια έχει δώσει και η αναβάθμιση Σκέρτσου σε υπουργό Επικρατείας, καθώς συνιστά «κόντεμα» του έτερου -πλέον- υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Τα σενάρια αυτά θα έβλεπαν τον τελευταίο να μετακινείται στο υπουργείο Παιδείας.

→ Αναπάντητο παραμένει το τι θα γίνει με τον Αδωνη Γεωργιάδη και τις κουρεμένες αρμοδιότητές του στο υπουργείο Ανάπτυξης, τον οποίο φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν θα τολμούσε να αφήσει εκτός κυβέρνησης.

→ Οι υπουργοί που αναμένεται να μην αλλάξουν χαρτοφυλάκιο είναι οι: Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

→ Σημαντικές αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης