"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

7 C
Trikala

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Υμηττό – Βελτίωση στη Νεάπολη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μεγάλη φωτιά, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, κατέκαψε μεγάλη έκταση στον Υμηττό. Λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε διαστάσεις δημιουργώντας ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων, που κάλυψε τον Καρέα, τον Βύρωνα, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη καταλήγοντας στην Τερψιθέα της Γλυφάδας.

Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών έζησαν εφιαλτικές στιγμές στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τις φλόγες αποτρέποντας τες από το να προσεγγίσουν τις κατοικίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πανικόβλητοι πολίτες επιχείρησαν να προστατέψουν τα σπίτια τους με λάστιχα και κουβάδες με νερό.

Ένα υπερμέγεθες γκρίζο σύννεφο σκέπασε το λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσκόλευσε ο δυνατός άνεμος.

Στη μάχη της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 10 υδροφόρες δήμων, επτά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα. Προς ενίσχυση έσπευσαν δύο Καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη και δύο ελικόπτερα Σινούκ από την Ελευσίνα.

Στις 19.00, τα μέτωπα βρίσκονταν σε ύφεση, ωστόσο λόγω των θυελλωδών ανέμων υπήρχε φόβος για αναζωπύρωση.

Στις18.00, υπήρχε μία μικρή αποκλιμάκωση της πυρκαγιάς, με το ενδιαφέρον των πυροσβεστικών δυνάμεων να στρέφεται στη Νεάπολη Λακωνίας όπου οι φλόγες βρίσκονταν μέσα στην πόλη.

Στις 17.40, το μέτωπο είχε περιοριστεί και πυροσβεστικές δυνάμεις πήραν εντολή να σπεύσουν στη Μαλακάσα όπου μαίνεται φωτιά.

Στις 17.00 οι φλόγες είχαν καβαλήσει την κορυφογραμμή του βουνού και είχαν κατεύθυνση προς τη Βάρη.

Στις 15.00 οι φλόγες είχαν φτάσει λίγα μέτρα από την περιοχή Αστυνομικά της Ηλιούπολης, απειλώντας σπίτια. Ζημιές προκλήθηκαν σε ένα σπίτι και μία ταβέρνα. Δεκάδες πολίτες έφτιαξαν ανθρώπινες αλυσίδες μεταφέροντας χέρι με χέρι κουβάδες με νερό για να περιορίσουν τις φλόγες προτού προσεγγίσουν τις κατοικίες τους.

Νωρίτερα εκκενώθηκε το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένες περίπου 50 μοναχές.

Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στον Καρέα. Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν σε άλλο σπίτι.

* Αξίζει να σημειωθεί ότι 43 πυρκαγιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη Λακωνία
Η φωτιά έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια της Νεάπολης και έχει καταστρέψει αρκετά στρέμματα ελαιοδένδρων. Το βουνό ανατολικά της κωμόπολης έχει γίνει στάχτη.

Μεγάλη είναι η καταστροφή που έχει προκληθεί στα χωριά ανατολικά της Νεάπολης, όπως Λάχι, Φαρακλό, Αγ. Νικόλαος, Κάμπος, αλλά και στην ίδια τη Νεάπολη, όπου κάηκαν πολλά στρέμματα.

Η ένταση της φωτιάς μέσα στη Νεάπολη ήταν τόσο μεγάλη ώστε περικύκλωσε τα πρώτα σπίτια της κωμόπολης, περιμετρικά το Κέντρο Υγείας, όπως και ένα καινούργιο νηπιαγωγείο της περιοχής, ενώ μέχρι και τώρα καίγονται κοντέϊνερς του Λιμενικού Σώματος που βρίσκονταν πίσω από το Κέντρο Υγείας.

Στο λιμάνι της Νεάπολης βρίσκονται ασθενοφόρα με γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, από το Νοσοκομείο Μολάων, το Νοσκομείο Σπάρτης και το Κέντρο Υγείας Γυθείου. Στην περιοχή βρίσκεται και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γιάννης Καρατζάς.

Η πυρκαγιά στοίχισε και μία ζωή. Ένας 58χρονος Ελληνο-Ελβετός που έπαθε ανακοπή και απεβίωσε έξω από το Κέντρο Υγείας Νεάπολης, λίγο πριν αυτό εκκενωθεί περικυκλωμένο από φλόγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε φτάσει στην περιοχή μόλις πριν από δυο ημέρες για διακοπές.

Μάχη με τις φλόγες στον κάμπο Βοιών

Μέσα στις αυλές των σπιτιών μπήκε η φωτιά στον κάμπο των Βοιών. Όμως η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι τέτοια, ώστε τα σπίτια γλύτωσαν από την πυρκαγιά και ο ελαιόκαμπος γλύτωσε από την ολοκληρωτική καταστροφή. Οι κάτοικοι στον κάμπο, με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσαν ότι οι πυροσβέστες κινήθηκαν με αυτοθυσία για να γλυτώσουν οι περιουσίες των κατοίκων των χωριών.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή είναι ισχυρές, ενώ υπάρχει γενική κινητοποίηση των υπηρεσιών ώστε να συνδράμουν οι υπάλληλοι -ο καθένας από την αρμοδιότητά του- στην κατάσβεση και την παροχή βοήθειας στους πολίτες ώστε να απομακρυνθούν από τα χωριά, από όπου περνάει η φωτιά.

Απεγκλωβισμός από… παραλία

Νωρίτερα η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Άγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμα και με καΐκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν. Συγκεκριμένα εξελίχθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού 300 ανθρώπων. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στη Νεάπολη με σκάφη.

Διακοπή ηλεκτροδότησης

Στα περίχωρα της Νεάπολης, στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης, αλλά και στα Κύθηρα, εδώ και πολλές ώρες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, διότι έχουν καεί οι ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ έξω από τη Νεάπολη. Επίσης, με δυσκολία λειτουργεί το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας στην περιοχή.

Αναγκαστική προσγείωση Καναντέρ

Το μεσημέρι ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Καναντέρ προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο Φαρακλό όρος.

Οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους και δύο ασθενοφόρα με γιατρό από το κέντρο υγείας Νεάπολης μετέβησαν στο σημείο για να τους παραλάβουν.

Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε μήνυμα του στο Twitter έγραψε: Οι πιλότοι του canadair της ΠΑ που κατέπεσε είναι καλά στην υγεία τους ο ένας ελαφρά τραυματισμένος. Πρόκειται για αναγκαστική προσγείωση. – See more at: http://www.nooz.gr/greece/neapoli-ekkeno8ikan-xoria-kai-kataskinosi-logo-fotias#sthash.X9gA6W2a.dpuf

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης