"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Σε Tρίκαλα και Λάρισα τα πρώτα εμπορικά κέντρα… φαντάσματα – Δύο καταστήματα στο ένα, κουφάρι το άλλο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε… Phantasma Plaza έχει εξελιχθεί το εμπορικό κέντρο Pantheon Plaza της Λάρισας. Κι αυτό γιατί πλέον μόλις το… 1,6% των καταστημάτων που έφτασαν να δραστηριοποιούνται στο ζενίθ της λειτουργίας του κέντρου παραμένουν ενεργά στο χώρο. Πιο συγκεκριμένα, από τα 120 καταστήματα λειτουργούν πλέον μόνο τα δύο (μισθωμένα στη γερμανική αλυσίδα ηλεκτρικών / ηλεκτρονικών προϊόντων Media Markt και το διεθνή όμιλο ένδυσης H&M).

Σε Λάρισα και Τρίκαλα τα πρώτα εμπορικά κέντρα... φαντάσματα - Δύο καταστήματα στο ένα, κουφάρι το άλλο  - Κεντρική Εικόνα

Η εικόνα που συναντούν οι λιγοστοί επισκέπτες, είναι απογοητευτική από τα άδεια καταστήματα και την ερήμωση. Στα τέλη του 2015 αποχώρησαν σύσσωμοι οι μισθωτές (κατά πληροφορίες δεν ανανεώθηκαν και συμβάσεις από τη διοίκηση του εμπορικού κέντρου), ενώ λίγο αργότερα έκλεισαν και οι αίθουσες του κινηματογράφου Ster Cinemas.

 Μόλις δύο καταστήματα έχουν απομείνει ανοιχτά στο Pantheon Plaza της Λάρισας

 

Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει στο έπακρο τις επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης σε αρκετές από τις μεγάλες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.

Από την άλλη, ερωτηματικά δημιουργούνται για την μελλοντική παρουσία στη χώρα μας του πορτογαλικού ομίλου Sonae Sierra. Οι Πορτογάλοι, μέσω της εταιρείας Larissa ΑΕ, έχουν τη διαχείριση του εμπορικού κέντρου της Λάρισας, αλλά ασφαλώς σήμερα δεν θα πρέπει να είναι και ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επιλογή τους. Παρόλα αυτά δηλώνουν ότι θα παραμείνουν και θα οργανώσουν τα δικά τους σχέδια ώστε να ανακάμψει το εμπορικό κέντρο της θεσσαλικής πρωτεύουσας.

Η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη του Pantheon Plaza είχε προσεγγίσει τα 77 εκατ. ευρώ με τη μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 22.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.). Ο πορτογαλικός όμιλος, με παρουσία στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης, υποστηρίζει, πάντως, πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

 Το Olympia Mall μεταξύ Τρικάλων-Καρδίτσας σε στιγμές δόξας

Ακόμα πιο αποκαρδωτική είναι η εικόνα του Olympia Mall, του Εμπορικού Κέντρου το οποίο είχε χτιστεί στα όρια των νομών Τρικάλων-Καρδίτσας και φιλοδοξούσε να αλλάξει τα δεδομένα της τοπικής αγοράς.

Το Mall δούλεψε καλά για λιγότερο από 6 μήνες κι ύστερα μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες, καθώς η μια εταιρεία αποχωρούσε μετά την άλλη, ενώ το αποκορύφωμα της καταστροφής ήταν η πυρκαγιά που ξέσπασε στους κινηματογράφους του. Εδώ και 4 χρόνια παραμένει ερειπωμένο, ένα όρθιο σιδερένιο κουφάρι, κάνοντας τους ταξιδιώτες που διέρχονται από την επαρχιακή οδό που συνδέει τα Τρίκαλα με την Καρδίτσα να αναρωτιούνται πώς έφτασαν να… φυτρώνουν μέσα στα χωράφια Mall!

Το ακίνητο έχει περάσει πια στα χέρια Κυπριακής τράπεζας και αναζητείται (… ακόμα) τρόπος αξιοποίησής του.

Η εικόνα του Pantheon Plaza, του Olympia Mall και άλλων εμπορικών κέντρων στην περιφέρεια που είχαν την ίδια τύχη επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν πως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι όντως οι πόλεις που παρουσιάζουν τις καλύτερες προοπτικές όσον αφορά στα εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, σε πολλές περιπτώσεις τα εμπορικά κέντρα της επαρχίας δεν προσαρμόστηκαν γρήγορα στις νέες απαιτήσεις της αγοράς και διατήρησαν υψηλά ενοίκια αποτρέποντας τους μισθωτές.

Τέλος υπάρχουν και περιπτώσεις λάθους χρηματοδότησης, με τις αγορές των οικοπέδων να γίνονται σε πολύ υψηλές τιμές επειδή θα γινόταν εμπορικό κέντρο.

Η παρουσία των Πορτογάλων στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως η Sonae Sierra σε συνεργασία με τον όμιλο Χαραγκιώνη είχε αναπτύξει το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη που σήμερα ανήκει στη Lamda Development. Μια κοινή εταιρεία των Πορτογάλων με την Acropol Χαραγκιώνης είχε, επίσης, αναλάβει κατόπιν διαγωνισμού, την 40ετή διαχείριση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου από την εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα (σήμερα Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου – ΕΤΑΔ). Η επένδυση ουδέποτε προχώρησε και η κοινοπραξία εξακολουθεί να έχει δικαστικές διεκδικήσεις από το ελληνικό δημόσιο.

Ο όμιλος Sonae Sierra ανήκει κατά 50% στις πορτογαλικές Sonae και SGPS και κατά 50% στη βρετανική Grosvenor. Είναι ιδιοκτήτης 45 εμπορικών κέντρων, Μικτής Εκμισθώσιμης Επιφάνειας (GLA) 1.900.000 τ.μ. και εμπορικής αξίας 6 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά διαχειρίζεται 80 εμπορικά κέντρα σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Το πλέον πρόσφατο εμπορικό κέντρο του ομίλου, το ParkLake, άνοιξε στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Ρουμανία, με μια επένδυση που προσέγγισε τα 170 εκατ. ευρώ.

economy365.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης