"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Σημαντική επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Κυριακής

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από το βράδυ της Κυριακής καθώς θα επηρεαστεί από ένα βαθύ και οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο από την Αδριατική. Η κακοκαιρία θα κρατήσει περίπου ένα 24ωρο, αλλά το πέρασμα του χαμηλού πάνω από τη χώρα μας, θα συνοδευτεί από την Τρίτη και μετά με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Νεφώσεις με βροχές στα πεδινά, χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και τοπικές καταιγίδες πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, περιμένουμε σήμερα Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014. Βαθμιαία και από τα βορειοδυτικά, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 10 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα με τη μέγιστη στη Δυτική Μακεδονία να μην ξεπερνάει τους 3 βαθμούς, από 6 έως 10 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 7 έως 16 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 5 έως 15 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 12 έως 18 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση.

Παροδικές νεφώσεις αυξημένες στα βόρεια του νομού όπου ενδέχεται να βρέξει τοπικά, περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, ασθενείς στον Σαρωνικό και έως μέτριοι στο Νότιο Ευβοϊκό.

Ηλιοφάνεια και κρύο, περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία σε πτώση θα φτάσει τους 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις με εξασθένηση από το απόγευμα και μετά.

Αύριο Κυριακή 28/12 αρχικά ο καιρός θα είναι καλός σε ολόκληρη τη χώρα, βαθμιαία όμως και από τα δυτικά αναμένεται επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα, σταδιακά έως το βράδυ θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.

Τη Δευτέρα 29/12 αρχικά ο καιρός θα είναι νεφελώδης σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές τη Δυτικής Μακεδονίας με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα πάντως στα ηπειρωτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 30/12 και μετά, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας από βορά προς νότο, ενώ τα φαινόμενα θα εστιάζονται κυρίως στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Νέα ενίσχυση των φαινομένων αναμένεται ανήμερα της πρωτοχρονιάς, όπου δεν αποκλείεται σημαντικές χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα ενισχυθούν σημαντικά από το απόγευμα της Κυριακής 28/12, πνέοντας από νότιες διευθύνσεις και φτάνοντας κατά τόπους τα 8-9 μπ. τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά.

Αναλυτική πρόγνωση μέχρι και την Πρωτοχρονιά

Πρόγνωση για το Σάββατο 27-12-2014

Καιρός: τις πρωινές ώρες νεφώσεις με βροχές, χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας και καταιγίδες κυρίως στις θαλασσιές και παράκτιες περιοχές. Πολύ γρήγορα και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και ανατολικά. Στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα πιθανώς τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα, όμως βαθμιαία θα ασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: στα δυτικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: σε πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Κυριακη 28-12-2014

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις οι οποίες γρήγορα στα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους έντονες, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Σταδιακά τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και αργότερα την ανατολική νησιωτική χώρα.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα δυτικά τοπικά 7 που βαθμιαία θα ενισχυθούν σε 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

Δευτέρα 29-12-2014

Καιρός: Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και χιόνια αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη βόρεια και
πιθανώς στην κεντρική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες πρόσκαιρες βροχές και από το απόγευμα ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 4 με 6 και στο βόρειο αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε πτώση από βορρά προς νότο.

Τρίτη 30-12-2014 και Τετάρτη 31-12-2014

Καιρός:Στα κεντρικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες.

Χιόνια στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας και πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της βόρειας ελλάδας.

Ανεμοι: στα νοτιοανατολικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα κεντρικά και βόρεια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία:Σε περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Πέμπτη 01-01-2015

Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Λίγα χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά, 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα Κεντρικά και Βόρεια.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για το κύμα κακοκαιρίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

– να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

– να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες

– να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

– να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

– να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

– να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

– να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

• Αν μετακινούνται πεζή, να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι):

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να ντύνονται κατάλληλα.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Το «έστρωσε» στη Φλώρινα

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από αργά χθες το βράδυ στην Φλώρινα. Στις στέγες των σπιτιών το έχει στρώσει ενώ και τα πρώτα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν εμφανιστεί στους δρόμους.

Μιλώντας στο seleo.gr κάτοικοι της πόλης υπογράμμισαν ότι είδαν επιτέλους μια άσπρη μέρα ενώ παράλληλα τόνισαν ότι τώρα ειδικά που χιονίζει το τοπίο της πόλης της Φλώρινας μοιάζει μαγικό και εορταστικό όσο σε καμιά άλλη πόλη της Μακεδονίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης