"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.2 C
Trikala

Σιγά τα Τρίκαλα κοιμούνται… (πανεπιστημίου το ανάγνωσμα)

lafarm

Σχετικά άρθρα

Έκπληκτοι οι τρικαλινοί δημότες διαβάσαμε τις προηγούμενες τελευταίες μέρες ένα κείμενο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο “Η στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας” όπου περιγράφεται η επιθυμητή μετεξέλιξη του Πανεπιστημίου με διατήρηση υφιστάμενων σχολών και τμημάτων και δημιουργία νέων με τη μορφή της χωρικής διασποράς και ταυτόχρονη διάλυση των τμημάτων των ΤΕΙ .
Προφανώς όλη η σπουδή για την δημιουργία αυτής της πρότασης έχει ως αφετηρία την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για τις “αλλαγές” στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό συμμάζεμα που απαιτείται από το ξεχείλωμα του προ μνημονιακού δημόσιου τομέα και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος.
Θα θεωρούνταν λοιπόν δικαιολογημένο σε μεγάλο βαθμό , ακόμη και αν αυτό δεν “συνέφερνε” οικονομικά στην πόλη μας , αν διαβάζαμε για το σχεδιασμό ενός περισσότερο μητροπολιτικού πανεπιστημίου όπου οι εκπαιδευτικές και τεχνικές υποδομές θα ήταν κοινές και διαθέσιμες για όλους τους φοιτητές ανεξαρτήτου κατευθύνσεως. Αν’ αυτού προτείνεται πέρα από την διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης και την δημιουργία νέων τμημάτων και Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε πλήρη γεωγραφική κατανομή και διασπορά από την οποία όμως απουσιάζει επιδεκτικά ο νομός Τρικάλων.
Τα Τρίκαλα παραμένουν μόνο με τη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και κάποια Διετή Προγράμματα Σπουδών, και αυτά ελάχιστα , ενώ ενισχύονται σημαντικά , πέρα από το Βόλο και την Λάρισα , η Καρδίτσα και η Λαμία οι οποίες αποκτούν επτά Πανεπιστημιακά Τμήματα .

Παραθέτουμε αυτολεξεί το τμήμα του κειμένου από το οποίο προκύπτει ο παραπάνω σχεδιασμός:
«Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη δομή, αλλά και την στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα χαρακτηριστικά του επιστημονικού προσωπικού των δύο Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, την θεματική εξειδίκευση και γεωγραφική διασπορά των υφιστάμενων Τμημάτων, τις συζητήσεις στα πλαίσια της επιτροπής που όρισε ο Υπουργός Παιδείας, αλλά και τις άτυπες διαβουλεύσεις με στελέχη του Πανεπιστημίου διαφαίνεται ως πλέον ρεαλιστικό ένα κεντρικό σενάριο, το οποίο επιτρέπει την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του ΠΘ σε πέντε πόλεις (Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λαμία) με την αξιοποίηση των υποδομών και του επιστημονικού δυναμικού των δύο ΤΕΙ που εργάζεται σε αυτές».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την νέα χωροθέτηση είναι τα εξής:

1)Ποια είναι η επιτροπή που όρισε ο Υπουργός Παιδείας και αν ήταν σε γνώση πρωτεύοντος των τοπικών κυβερνητικών Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδόπουλο , κα Δριτσέλη , κ.Σιμορέλη και δευτερεύοντος του Βουλευτή Τρικάλων της Ν.Δ. κ. Σκρέκα και αν ναι , ποιες είναι οι απόψεις τους και οι ενέργειές τους μέχρι τώρα.

2) Αν ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου και ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Μιχαλάκης έχουν λάβει γνώση για τις προθέσεις του Πανεπιστημίου και τι σκοπεύουν να κάνουν.

3)Ποιοι συμμετείχαν στις άτυπες αλλά καθοριστικές από ότι φαίνεται διαβουλεύσεις για την μετεξέλιξη του πανεπιστημίου;

4)Θα αναλάβει δράση με σύγκλιση φορέων η τοπική θεσμική εξουσία της πόλης (Βουλευτές και Τοπική Αυτοδιοίκηση) ή θα εξαντλήσει την επάρκειά της στους τηλεοπτικούς δέκτες, στην ψήφιση των μνημονίων και στην δημιουργία της «έξυπνης πόλης»;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης