"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Σκουρλέτης από Λάρισα: «Είμαστε σε προχωρημένο διάλογο με τον Νίκο Τσιλιμίγκα»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για προχωρημένες συζητήσεις με τον Νίκο Τσιλιμίγκα και την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει τη στήριξη προς το πρόσωπό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, έκανε λόγο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης που βρέθηκε σήμερα το πρωί στη Λάρισα προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας του κόμματος.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στη θέση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απάντησε και στις δηλώσεις του ΚΙΝΑΛ.

Είδηση για στήριξη προς δημάρχους στην περιοχή του νομού Λάρισας δεν βγήκε από τον ίδιο, που εκφράστηκε όμως με τα καλύτερα λόγια για τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη και το σπουδαίο έργο που έχει κάνει μέχρι στιγμής για τη πόλη, υπογραμμίζοντας πως οι πολίτες της Λάρισας πρέπει να αισθάνονται τυχεροί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις αυθεντικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Αυτό θα κάνει και στις εκλογές του Μαΐου. Να σας επισημάνω πως οι νέες αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται κάτω από νέες συνθήκες, διότι είναι μία πραγματικότητα η νέα βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Όλοι θα τεθούν με αυτό τον τρόπο μπροστά στις ευθύνες τους, έτσι ώστε να συνεργαστούν για το καλό του τόπου.

Να σας θυμίσω πως η παρούσα Κυβέρνηση δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Έκανε πράξη την έμπρακτη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν θα βρείτε ούτε ένα δήμαρχο στη Θεσσαλία, αλλά και στους 425 της χώρας που στηρίχθηκαν με χρηματοδοτήσεις που είχαν να δουν πριν από το 2010.

Αυτή τη πολιτική την εφαρμόσαμε με έναν αντικειμενικό τρόπο. Δεν χωρίσαμε τους δημάρχους ανάλογα με τον χώρο πολιτικής προέλευσής τους. Για εμάς πάνω απ’ όλα είναι οι ανάγκες των πολιτών. Κι αυτό μας το αναγνωρίζουν. Ας μου βρείτε ένα δήμαρχο που θα ισχυριστεί το αντίθετο.

Τελειώνοντας να σας πω, πως όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα αν κι αυτά τα χειρίζονται οι τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις εδώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ανοίξει και είναι αρκετά προχωρημένος ένας ειλικρινής διάλογος με τον κ. Τσιλιμίγκα.

Οι τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα κουβεντιάσουν και νομίζω πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να πάμε σε μία κοινή παρουσία που πάνω απ’ όλα θα θέσει τα ζητήματα της τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης. Δεν λύνονται αυτά τα ζητήματα από τα κομματικά γραφεία. Αυτές τις αντιλήψεις θα τις δείτε στις στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και στης κ. Γεννηματά.

Εμείς πιστεύουμε στην αυτονομία της αυτοδιοίκησης, στην αυτενέργεια των πολιτών και στα γνήσια αυτοδιοικητικά σχήματα».

Για το αν θα υπάρξει συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής: «Εμείς δεν ασκούμε μια πολιτική συνεννόησης σε επίπεδο κομμάτων. Δίνουμε προτεραιότητα στις γνήσιες αυτοδιοικητικές, περιφερειακές και τοπικές δυνάμεις. Εκείνες πρέπει να βρούνε τον κοινό τους στόχο, τις κοινές προγραμματικές τους θέσεις και να διερευνήσουν τους όρους συνεργασίας. Θέλω να γνωρίζετε πως υπάρχει ένας διάλογος».

Για την ανακοίνωση Τσιλιμίγκα από τον ΚΙΝΑΛ: «Ο καθένας έχει τις πολιτικές του προτιμήσεις. Αυτές κανείς δεν μπορεί να τις εξαφανίσει. Άλλωστε το ίδιο ισχύει και με την από εδώ πλευρά. Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουμε πως η υπόθεση της αυτοδιοίκησης δεν είναι θέμα συμφωνίας ανάμεσα στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Αυτή ήταν μιας παλιάς κοπής λογική που την έχουν ξεπεράσει οι πολίτες. Άρα η προϋπόθεση μια τοπικής αυτοδιοικητικής συνεργασίας είναι να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις και προτάσεις κι όταν υπάρξει συμφωνία όλα τα άλλα βρίσκονται».

Για τις δηλώσεις του ΚΙΝΑΛ για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ: «Με αφήνει παγερά αδιάφορο το τι λέει το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ σε κεντρικό επίπεδο εμφανίζεται φοβικό, σε εσωτερικό επίπεδο είναι σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου. Για εμάς προτεραιότητα είναι να δώσουμε τη μάχη μέσα από πλατιά συνεργατικά σχήματα νικηφόρα που σε κάθε περίπτωση θα καταθέτουν προτάσεις».

Για τους δημάρχους της Θεσσαλίας: «Αυτά νομίζω πως θα τα ακούσετε από τους ανθρώπους που κινούνται εδώ και γνωρίζω πως υπάρχουν θετικές και ελπιδοφόρες διαδικασίες».

Για τον Απόστολο Καλογιάννη: «Αρχικά να πω για τον κ. Καλογιάννη που τον γνώρισα ως υπουργός Εσωτερικών και είχαμε μία εξαίρετη συνεργασία. Νομίζω πως οι Λαρισαίοι είναι πολύ τυχεροί που έχουν δήμαρχο τον Καλογιάννη. Όχι μόνο γιατί έκανε τολμηρά και καλά πράγματα για τη πόλη, αλλά κι ως αντιπρόεδρος της Ένωσης των Εταιρειών Ύδρευσης έχει να επιδείξει ένα μεγάλο έργο. Δεν είναι τυχαίο πως η ΔΕΥΑΛ είναι μία εταιρεία βιώσιμη και με μέλλον. Μάλιστα από κοινού προχωρήσαμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις, δίνοντας όπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση και δώσαμε όπλα διασφάλισης την ίδια στιγμή που από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης των πάντων».

Για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είναι χρονοδιάγραμμα του κόμματός μας. Αυτά ωριμάζουν και νομίζω πως βρίσκονται στην τελική τους φάση σε τοπικό επίπεδο».

Για το σχέδιο και το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδιοικητικό επίπεδο: «Νομίζω πως αυτό που έχουμε κάνει ξεκάθαρο, είναι πως θα πρέπει να κερδίσει μία αντίληψη που θα θέλει ισχυρή την τοπική αυτοδιοίκηση τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο βαθμό που στην πράξη θα βάλει τα θεμέλια για τη χειραφέτησή της απέναντι στο κεντρικό κράτος και που θα εμπνεύσει τους πολίτες. Δεν μπορεί αυτές οι εκλογές να είναι κακέκτυπο της κεντρικής σκηνής. Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από δημάρχους και περιφερειάρχες καλοχαιρέτες. Αλλά από ανθρώπους που θα πιάνουν το σφυγμό τοπικά».

Φωτό: Άλεξ Παπαγεωργίου

tinealarissa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης