"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.1 C
Trikala

Σκρέκας : Τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τα μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, μέσω του σχεδίου εξοικονόμησης ανακοίνωσε ο Υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, από κοινού με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, και την γγ Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, τα οποία συμπληρώνουν το σχέδιο επιδοτήσεων προς μείωση του ενεργειακού κόστους, καθώς και τα μέτρα ενεργειακής ασφάλειας.

Το πλέγμα που ανακοινώθηκε κινείται σε 3 άξονες:

1 Τη θέσπιση ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στο δημόσιο με εξειδίκευση ανά δήμο, περιφέρεια κλπ

2 Μετρά που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% βραχυπρόθεσμα και κατά 30% μέχρι το 2030 για τους δημόσιους φορείς.

3 Κίνητρα ενισχύσεων από τον προϋπολογισμό για τα μέτρα εξοικονόμησης , όπου προβλέπεται ένα καθολικό ποσό ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων καθώς και επιπλέον χρηματοδότηση εφόσον εφαρμόζονται τα μέτρα.

Την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων  παρουσίασε η κ. Σδούκου, η οποία τόνισε πως το σύνολο της ενεργειακής δαπάνης για το δημόσιο το 2021 ανήλθε στα 956 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 αναμένεται να φτάσει τα 1,165 δισ. ευρώ

Αναλυτικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αφορούν:

  • Τη θέσπιση ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε διοικητική δομή
  • Τη συντήρηση κλιματιστικών, καυστήρων, τη ρύθμιση του θερμοστάτη
  • Την απενεργοποίηση κλιματισμού καθώς και άλλων συσκευών για τις ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι στις δομές του δημοσίου
  • τον φυσικό αερισμό των κτηρίων τις βραδινές ώρες, με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας
  • Την αναβάθμιση του οδοφωτισμού που αναμένεται να μειώσει ως 35% το κόστος

Επιπλέον μακροπρόθεσμα μέσω του προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ, ύψους 640 εκατ. ευρώ, προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει εντός Ιουλίου, ενώ αρμόδιοι φορείς θα είναι ο ΚΑΠΕ για την επίβλεψη και το Ταμείο παρακαταθηκών και δανείων για την χρηματοδότηση. Στόχος όπως ανέφερε η κ. Σδούκου είναι ο χαρακτηρισμός των κτηρίων τουλάχιστον στην κατηγορία β’, η μείωση εκπομπών κατά 30%, μέσω αξιοποίησης των ΑΠΕ και της αυτοκατανάλωσης, αλλαγής κουφωμάτων, συστήματος ψύξης και θέρμανσης. Το σχέδιο αναμένεται να εφαρμοστεί σε κτήρια δημόσιας διοίκησης, νοσοκομεία, σχολεία και αλλού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης