"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15 C
Trikala

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

lafarm

Σχετικά άρθρα

 Ματίνα Κούκια : ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Λέξη με βαθύ νόημα, με κύρος, με αξία, με ήθος. Λέξη που έγινε διαδικασία για να καπηλευτούν κάποιοι την έννοιά της και να της δώσουν το χαρακτήρα που βολεύει τον καθένα.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ εκδηλώνουν, οι πολίτες, από τη παροχή δημόσιων υπηρεσιών, και θεωρώντας υπεύθυνους τους δημόσιους υπάλληλους, ζητάνε τη ΤΙΜΩΡΙΑ και ΑΠΟΛΥΣΗ τους, μέσω της αξιολόγησης.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ θεωρούν κάποιοι πολιτικοί, τη χαμηλή βαθμολογία για να ξεφορτώσουν το Δημόσιο.

Λες και δεν είναι δικό τους δημιούργημα, το Δημόσιο. Λες και δεν ήταν αυτοί που διόριζαν και όριζαν τη σύνθεση του Δημόσιου ιστού. Λες και δεν ήταν οι ίδιοι που δημιούργησαν συνθήκες διάβρωσης, ώστε ο πολίτης να απευθύνεται σε μεσάζοντες για να εξυπηρετείται.

Λες και δε γνωρίζουν ότι η εξέλιξη των υπαλλήλων ήταν αποτέλεσμα «άλλων προσόντων» και όχι κατ΄ανάγκην, ουσιαστικών και τυπικών προσόντων.

ΚΑΘΗΚΟΝ την ονομάζουν οι Αξιολογητές, επικαλούμενοι τη συμβολή τους στην εξυγίανση του συστήματος και όχι αναγκαίο κακό για την εξασφάλιση της θέσης τους. Και οι τελικοί αποδέκτες όλων αυτών;;

ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, οι πολλοί, οι απλοί εργαζόμενοι, αυτοί που σηκώνουν το βάρος κάθε υπηρεσίας, αυτοί που δέχονται εντολές από ανώτερους και από πολίτες, αυτοί που είναι μπροστάρηδες, αυτοί που βάλλονται καθημερινά.

Αυτοί, οι πολλοί, που το φιλότιμό τους και η προθυμία καταλήγει σε εκμετάλλευση.

Αυτοί οι πολλοί, είναι εκείνοι που αμφισβητούν το αξιόπιστο της διαδικασίας. Ποιος άξιος τους αξιολογεί και πόσο αμερόληπτη μπορεί να είναι η κρίση του; Πως η ηθική αμοιβή των εργαζομένων καταλήγει έρμαιο, στη διακριτική ευχέρεια των αξιολογητών; Αυτά και άλλα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, δημιουργούν συνθήκες διχασμού στο ανθρώπινο δυναμικό και οδηγούν σε αντικίνητρα εργασίας.

Η εξυγίανση του δημόσιου τομέα, δεν μπορεί να επέλθει με τακτικές επιλεκτικής τιμωρίας ή επιβράβευσης, αλλά με υγιή θεμέλια στην εκπαίδευση και πρόσληψη του ανθρώπινου δυναμικού, με κίνητρα εργασίας και κατάλληλη αξιοποίηση των προσωπικών ικανοτήτων.

Τέλος, απαιτείται, πλήρης ενημέρωση των πολιτών, για τη συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε να συνάγονται ασφαλή συμπεράσματα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης