"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Σοφία Σακοράφα : Οι μηνύσεις που έρχονται για το θέμα της ενέργειας δε θα είναι έκπληξη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αναμφίβολα, με μια τόσο έκρυθμη κατάσταση εκεί έξω, στη  κοινωνία, μία συνεδρίαση για το θέμα της ενέργειας, και ιδιαίτερα της τιμολόγησής της, ήταν και είναι απόλυτα απαραίτητη.

   Βέβαια, για τη αντιμετώπιση του πραγματικού – και τεράστιου – κοινωνικού προβλήματος, θα έπρεπε να είναι δυνατή και η παρουσία και  ουσιαστική συμμετοχή και του κυρίου Πρωθυπουργού.

Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε : Η επίλυση του θέματος εξαρτάται, κυρίως, από πολιτικές αποφάσεις. Εξάλλου, και η μέχρι σήμερα εξέλιξη καθορίστηκε και από κυβερνητικές αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες προφανώς δεν αφορούν μόνο στον σημερινό πρωθυπουργό.

Μιλάμε για το όλο ενεργειακό πεδίο, που περιλαμβάνει ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα.

Το θεωρητικό σχήμα των Ανεξάρτητων Αρχών λειτουργεί στην Ελλάδα με άλλο τρόπο απ’ ότι αλλού. 

Ζητώ συγγνώμη από τους εκπροσώπους της ΡΑΕ, αλλά το θέμα δεν είναι προσωπικό.

Μιλάω για την ιδιοτελή εργαλειοποίηση ενός θεσμού, έτσι ώστε, μέσα από μία παραπλανητική μεθόδευση να επιτευχθεί η απόκρυψη της κυβερνητικής ευθύνης και η αντίστοιχη απαλλαγή, για την προκλητική  αποχή από κάθε ουσιαστική πράξη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

Και σε αυτά τα δικαιώματα, περιλαμβάνεται ακόμα και αυτό της επιβίωσης.

Έτσι ώστε να μπορούμε να απευθύνουμε στον βιοπαλαιστή, που του έρχεται λογαριασμός τριπλάσιος του εισοδήματός του, με την  Ύβρη «Ο Τζάμπας πέθανε!»

Εδώ η Κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να ανατεθεί στη ΡΑΕ ο ρόλος του αμορτισέρ, ή του επικοινωνιακού σιγαστήρα. 

Κανονικά η Συνεδρίαση της Επιτροπής μας για αυτά τα θέματα θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα. 

Και έτσι θα συνέβαινε, εάν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για το πρόβλημα. 

Εδώ, η κρίση, ακόμα και αν δεν ήταν προβλέψιμη, είναι σε πραγματική εξέλιξη εδώ και μήνες, από το φθινόπωρο και όχι τώρα εξαιτίας μόνο του πολέμου στην Ουκρανία!

Ας θυμηθούμε : Για τα Πεπραγμένα της Αρχής έχουν γίνει μόλις δύο (2) συνεδριάσεις την τελευταία 10ετία. Το Νοέμβρη του 2014 για τα χρόνια 2012 και 2013 και τον Απρίλη του 2017 για τα Πεπραγμένα 2014, 2015 και 2016.

Ακόμα περιμένουμε για τα Πεπραγμένα του 2017 κ.λ.π. , ήδη 5 χρόνια μετά. 

Έχουμε κουραστεί πια, να τα λέμε… Κανείς από εμάς δεν δικαιούται να σηκώνει σημαίες υπερηφάνειας. Ούτε μας απαλλάσσουν οι δικαιολογίες μας, στις οποίες καταφεύγουμε για να καλύψουμε τις δικές μας ανεπάρκειες. 

Πάντως, εμείς, και στις δύο συνεδριάσεις, πέρυσι και πρόπερσι (για τη στελέχωση της Αρχής), μιλήσαμε για τις υψηλές χρεώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Αυτό και μόνο είναι διαπιστωτικό όσων ανέφερα παραπάνω αλλά – κυρίως – της συνειδητής επιλογής της Κυβέρνησης να μην προστατέψει τους πολίτες από τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας.

Η διαχείριση των χρεώσεων προς τους καταναλωτές έχει σοβαρά στοιχεία αδιαφάνειας και καταχρηστικότητας, ακόμα και αισχροκέρδειας και δόλου. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές είναι δέσμιοι και δεν έχουν δυνατότητα επιλογών. Εδώ θα ήθελα την απάντησή σας και την άποψή σας.

Ο ρόλος μας δεν μπορεί να είναι μόνο να πούμε σήμερα, σε αυτή τη φάση, ότι – εν πάση περιπτώσει – ας βρουν την άκρη τα Δικαστήρια!

Ασφαλώς και πρέπει να εξετασθούν όλες οι πτυχές, για όλους τους εμπλεκόμενους. 

Πέρα από τον αυτονόητο έλεγχο για το εποπτεύον Υπουργείο – ή και την κεντρική Κυβέρνηση γενικότερα – δεν εξαιρείται ούτε η Αρχή από τον έλεγχο πράξεων και παραλείψεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυρίαρχη κρισιμότητα, αφορά στις κυβερνητικές παραλείψεις, ως προς τις αναγκαίες έγκαιρες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία των καταναλωτών και του λαϊκού εισοδήματος. Ακριβέστερα, για το δικαίωμα επιβίωσης αυτών που λέτε -και εσείς κι εμείς- αδύναμα στρώματα, και τα κάνετε μέρα με τη μέρα όλο και πιο αδύναμα, όλο και χειρότερα.

Εδώ μπορεί να υπάρχουν και ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες. Δεν θα εκπλήξουν κανέναν οι μηνυτήριες αναφορές που θα έλθουν! Γι’ αυτό είχαμε επίσης ενημέρωση από τον Καθηγήτη κ. Ανδρέα Λύτρα, και τον κ. Γιώργο Λεχουρίτη, Πρόεδρο του ΙΝ.ΚΑ.

Προφανώς, η επίλυση του προβλήματος δεν πρέπει να αφεθεί στις καλένδες της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Υπάρχει και η ανάγκη και η κανονικά ακώλυτη δυνατότητα για άμεση και μόνιμη πολιτική λύση. Αυτό δεν αφορά εσάς, αλλα όλους εμάς.

Η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Η Κυβέρνηση έχει υπερβεί κάθε όριο «ροκανίζοντας το χρόνο», όπως λένε και οι αθλητικογράφοι. Και η κερκίδα έχει εξοργιστεί με τις καθυστερήσεις σας, προς όφελος ενός κλειστού κύκλου ελάχιστων ολιγαρχών, που κάθε μέρα που περνά κερδίζουν, χάρη σε εσάς και αυτά που γίνονται,  όσα κανείς άλλος συνάδελφός τους πουθενά στον κόσμο.

Το μόνο που αναστέλλει την (ανάλογη με την αλήθεια) αντίδραση  του κόσμου είναι η ελλιπής ενημέρωση. Εξάλλου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λόγο να τον ενημερώσει για το πώς λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που θέσπισε με δικό του νόμο (τον οποίο, βέβαια προκλητικά, τόσον καιρό, δεν αλλάζει ο κ. Μητσοτάκης).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση. Από το Σεπτέμβρη έχει τετραπλασιαστεί το κόστος της ενέργειας. Και ασφυκτιούν, πνίγονται, γιατί υφίστανται και την ασύδοτη κερδοσκοπία στις πρώτες ύλες τους. 

Η Κυβέρνηση δεν αδιαφορεί για τα αδιέξοδα ούτε των νοικοκυριών ούτε των επιχειρηματικών και παραγωγικών τάξεων. Τα γνωρίζει καλύτερα και από αυτούς. Απλώς επιλέγει τον συνεταιρισμό με τους Ολιγάρχες της Ενέργειας. 

Σας τα λέμε τόσον καιρό. Δεν έχω ακούσει ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος να απαντά στα επιχειρήματά μας. 

Καμία νομοθετική παρέμβαση για μείωση των τιμολογίων –και θα ήθελα τη δική σας άποψη, τα κέρδη ανέπαφα – με το παραμύθι  της προειδοποιημένης φορολόγησης. Αλλά για να μη μειωθούν τα τιμολόγια, για να μη θιγούν τα κέρδη, θα επιδοτήσουμε – εκ των υστέρων την εξόφληση. Αυτό είναι μία μπερδεμένη ιστορία, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, έχει ταλαιπωρήσει πολύ τους καταναλωτές.

Δηλαδή, πάλι με τα δικά σας λεφτά, θα χρηματοδοτήσουμε την απρόσμενη – ακόμα και για τους ίδιους – υπέρογκη κερδοφορία των ολιγαρχών. 

Ταυτόχρονα, το υψηλό κόστος ενέργειας αποτελεί πρόσθετο εργαλείο για την – ακόμα μεγαλύτερη – ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης συγκεκριμένων επιχειρήσεων (το πολύ 50, πανελλαδικά). Η λίστα τους περίπου ταυτίζεται με εκείνη των επιχειρήσεων που λαμβάνουν και τη μερίδα του λέοντος και στις δημόσιες συμβάσεις.

Εντωμεταξύ, όλα αυτά – δηλαδή την κυβερνητική πολιτική – η αντιπολίτευση καλείται από τα ελεγχόμενα μέσα να τα αντιμετωπίζει με μετριοπάθεια και μασημένα λόγια, γιατί αλλιώς θα καταγραφούμε από τα ελεγχόμενα Μέσα ως χυδαίοι λαϊκιστές….Δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση, δεν μιλάμε ανοιχτά, ο καθένας όπως θέλει τα παρουσιάζει και καταλαβαίνετε τι δημιουργείται στην κοινή γνώμη.

Εμμονικά προσηλωμένη σε αυτήν την (δήθεν) πολιτική, στην απροκάλυπτη στήριξη συγκεκριμένων συμφερόντων, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί για τα πάντα. 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρχει ένα ανώτατο όριο τιμής πλαφόν στην τιμή της ενέργειας. Κάτι για το οποίο κανείς δε συζητάει. 

Επίσης θα ήθελα να πω ότι δε γίνεται καν λόγος  για αναμόρφωση της κλεπτοκρατικής λειτουργίας του Χρηματιστήριου Ενέργειας (θεσπισμένο επί υπουργίας Σταθάκη). Ούτε καν για προσαρμογή του στα πρότυπα π.χ. της Γερμανίας, για να υπάρξει μία ελάφρυνση των καταναλωτών χωρίς να θίγεται η λελογισμένη και απολύτως ικανοποιητική κερδοφορία των εντολέων της – ή έστω συνεταίρων της.

Εάν θεωρήσουμε ότι είναι επιβεβλημένο, το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα πρέπει λειτουργεί, με διαπραγμάτευση μόνο για ένα κλάσμα των ενεργειακών αναγκών, όπως συμβαίνει παντού!.

Κλείνω : 

Αυτή την ώρα εμείς θα απέχουμε συνειδητά, από κάθε συζήτηση και επιχειρηματολογία για εναλλακτικά ενεργειακά σχέδια. 

Έχουμε επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις μας για αυτά, και για την πράσινη μετάβαση και για το υδρογόνο κ.λπ. 

Σήμερα, όμως, οφείλουμε σεβασμό στην άμεση και μεγάλη αγωνία της κοινωνίας.

Με όμοιο τρόπο,  θα απέχουμε, επίσης συνειδητά, από κάθε αναφορά ή κριτική στο υλικό που μας προσκομίστηκε από την ΡΑΕ.

Δεν θα παρασυρθούμε στο παιγνίδι της διασκέδασης των συνεπειών και της κυριαρχίας  των ψευδών εντυπώσεων, που επιθυμεί η Κυβέρνηση.

Ακριβώς γιατί Λύση μπορεί να υπάρχει και άμεση και αποτελεσματική – και έπρεπε ήδη να υπάρχει. Αλλά είναι πολιτική και αφορά μόνο στην Κυβέρνηση.

Τι πρωτοβουλίες πιστεύετε θα μπορούσατε ή θα έπρεπε να αναλάβετε εσείς ως αρμόδια αρχή για να δοθεί μία κάποια λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία;

Σας ευχαριστώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης