"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.7 C
Trikala

Σοφία Σακοράφα: “Ο κόσμος το ’χει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι”

lafarm

Σχετικά άρθρα

Όταν στη σημερινή Ελλάδα – όπως την καταντήσατε – αναφέρεις τη φράση “διαφάνεια στον Τύπο”, συνειρμικά έρχεται – και στον τελευταίο Έλληνα – η διαβόητη “λίστα Πέτσα”.

Έρχεται η απαράδεκτη πραγματικότητα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων στον χώρο του Τύπου.

Εξάλλου, και αυτές αποτυπώνουν, πολύ χαρακτηριστικά, το τι ακριβώς σημαίνει για τον κ. Μητσοτάκη «σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία δυτικού τύπου».

Η Κυβέρνηση, χωρίς καμία αναστολή, χρησιμοποίησε το δημόσιο χρήμα, δηλαδή το χρήμα των Ελλήνων φορολογουμένων, με μόνο κριτήριο την κομματική ιδιοτέλεια· και με μόνο στόχο την εξαγορά, την εξασφάλιση της στήριξης των χρηματοδοτουμένων μέσων, αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων με τους ήδη διαπλεκόμενους.

Η ουσία της μεθόδου είναι γνωστή σε όλους: Άμεσος και χυδαίος χρηματισμός με δημόσιο χρήμα αλλά όχι για δημόσιο συμφέρον.

Όπως λέει και η λαϊκή έκφραση: “Ο κόσμος το ’χει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι”.

Κατά σύμπτωση, αυτό ακριβώς γίνεται και με τις υποκλοπές.

Γιατί οι αυτουργοί, πράγματι, κρυφά καμάρωναν, αλλά δεν ομολογούν, βέβαια, δημοσίως τα πεπραγμένα τους.

Υπάρχει, όμως η πραγματικότητα, που μιλάει μόνη της.

Με το σπαθί σας, λοιπόν, κατακτήσατε, μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, τη θέση 108 στη διεθνή κατάταξη ελευθερίας και ανεξαρτησίας του τύπου.

Δεν πρόκειται, βέβαια, για άλλο ένα “ατυχές μεμονωμένο περιστατικό”.

Δυστυχώς για όλους – δυστυχώς και για σας ακόμα – αυτή είναι η πολιτική σας ταυτότητα.

Και αυτά εφαρμόσατε παντού, σε όλους τους τομείς, όπου-και-όσο μπορέσατε!

Αυτό δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων:

Από 1/1/2020 μέχρι 30/6/2022 , έχετε κάνει 353.272 απευθείας αναθέσεις – δηλ. δημόσιες συμβάσεις χωρίς διαγωνισμούς, όπως κατ’ αρχήν προβλέπει ο νόμος…. Συνολικό κόστος; 3,86 δις ευρώ (!) Και από αυτές, μόνο 14.945 αφορούν τον covid, με συνολικό κόστος 380 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα 3,5 δις έχουν δοθεί σε κάθε είδους άλλα αντικείμενα .

Για να δούμε την πραγματικότητα, αρκεί να πούμε ότι το συνολικό κόστος της προεκλογικής φωτοβολίδας του food pass, που ανακοίνωσε προχθές ο κ. Πρωθυπουργός, λέτε ότι ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια: μόλις το ένα έκτο (1/6) σε σχέση με αυτό το πάρτι των απευθείας αναθέσεων σε “ημέτερους”.

Ας επανέλθουμε, όμως, στο χώρο του Τύπου.

Η Εκτελεστική Εξουσία στην Ελλάδα, κατάφερε ακόμα και τον Τύπο, τη λεγόμενη «Τέταρτη εξουσία», να την εντάξει στο δίκτυο των πελατειακών σχέσεων αλλά και στο δίκτυο της διαπλοκής.

Κατ’ αρχήν είναι δεδομένη η εμπλοκή των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στο σύστημα της ενημέρωσης, και με την άμεση ιδιοκτησία και πολυϊδιοκτησία.

Επίσης χρησιμοποιείται σαν εργαλείο και η επιλεκτική χρηματοδότηση, ακόμα η εμφανής, μέσω των διαφημιστικών καταχωρήσεων.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν, ακόμα και απροκάλυπτα, σε πλήρη εξάρτηση από συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί με εμμονή αυτή την αντιδημοκρατική πολιτική.

Εμμονή, που θα μείνει στην ιστορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης