"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19 C
Trikala

Σπάνια μανιτάρια από το… μουσείο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε μια περιοχή όπου φύονται σπάνια μανιτάρια, μεταξύ των οποίων και η δυσεύρετη λευκή τρούφα, μια ομάδα τριών ανθρώπων δημιούργησε πριν από δύο χρόνια ένα θεματικό μουσείο το οποίο όμως συνοδεύεται και από μια παράλληλη εμπορική δραστηριότητα. 

 

 

Τα μανιτάρια Amanita caesarea
Τα μανιτάρια Amanita caesarea

 

Στα βορειοδυτικά σύνορα του Θεσσαλικού κάμπου, στην Καλαμπάκα, δίπλα στην πλούσια γη της Δυτικής Μακεδονίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Μετεώρων καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων που απαιτούνται για τις δραστηριότητές του, από την πώληση των τυποποιημένων τροφίμων που παράγει και προωθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Το Μουσείο διαθέτει ήδη στην αγορά πάνω από 50 διαφορετικά προϊόντα μανιταριών και τρούφας. Από αυτά τα 10 παρασκευάζονται από μανιτάρια καλλιέργειας και τα υπόλοιπα από άγρια μανιτάρια. Ολα διατίθενται σε περίπου 500 σημεία πώλησης, σε επιλεγμένα σημεία, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και μέσω του e-shop του Μουσείου, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει και οι εξαγωγές σε Αυστρία, Γερμανία, Κύπρο και άλλες χώρες.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Η παλέτα των προϊόντων ιδιαιτέρως πρωτότυπη – ζυμαρικά με μανιτάρι (χυλοπίτες, πέτουρα κ.τ.λ.), μείγματα με μανιτάρι (τραχανάς, πλιγούρι, μανιταρόσουπα, μανιταροπίλαφο κ.ά.), αφυδατωμένα μανιτάρια (βωλίτες, χρυσή τρομπέτα κ.τ.λ.), φαρμακευτικά μανιτάρια (π.χ. γανόδερμα), μανιτάρια σε λάδι έτοιμα για κατανάλωση (Κανθαρίσκος, Λεντινούλα κ.τ.λ.) και προϊόντα τρούφας (τρουφέλαια κ.τ.λ.). Ακόμη και γλυκίσματα παρασκευάζονται με πρώτη ύλη τα μανιτάρια όπως γλυκό του κουταλιού και σοκολάτες.

Για τη συλλογή της πρώτης ύλης, το Μουσείο συνεργάζεται με πολλούς μανιταροσυλλέκτες στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στις περιοχές της Πίνδου, δραστηριότητα που αποφέρει ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα στους ανθρώπους της περιοχής.

«Η… σοδειά συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία και τα μανιτάρια ελέγχονται από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Μουσείου ως προς την ποιότητα και την επικινδυνότητά τους», επισημαίνει ο διευθυντής του Μουσείου κ. Νίκος Πάλλας. Στη συνέχεια κατευθύνονται στις συνεργαζόμενες εταιρείες, οι οποίες τυποποιούν τα τελικά προϊόντα.

 

Coprinus comatus,
Coprinus comatus,

 

Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μουσείου με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Θεσσαλίας, τα προϊόντα επανασχεδιάζονται ώστε στο καθένα να αναγράφονται οι διατροφικοί ισχυρισμοί, αλλά και ισχυρισμοί υγείας, οι οποίοι θα στηρίζονται σε διεθνή πρότυπα.

Η διατροφική αξία των μανιταριών ήταν γνωστή χιλιάδες χρόνια πριν. Από τους Φαραώ και τους αρχαίους Ελληνες έως τους Κινέζους θεωρούνταν τροφή που έδινε δύναμη και υγεία. Σύγχρονες μελέτες καταδεικνύουν ότι οι πρωτεΐνες των μανιταριών έχουν υψηλή διατροφική αξία, χωρίς λιπαρά, σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.

Ακόμη περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και αποτελούν καλή πηγή φωσφόρου, καλίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέως, σιδήρου, σεληνίου, ψευδαργύρου και βιταμίνης D. Παράλληλα, έχουν χαμηλό θερμιδικό προφίλ και ενδείκνυνται για όσους επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους.

«Η συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλίαςείναι μία σημαντική πρωτοβουλία. Ετσι, ‘‘σφραγίζεται? η ποιότητα των προϊόντων από τους κατεξοχήν αρμόδιους επιστήμονες», τονίζει ο κ. Πάλλας, προσθέτοντας ότι μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας προωθείται και η παραγωγή είκοσι νέων πρωτοποριακών προϊόντων μανιταριών, καθώς και η επέκταση του Μουσείου με μία νέα πτέρυγα για την άγνωστη διατροφική αξία αυτού του ανεπανάληπτου καρπού της φύσης.

 

Boletus edulis
Boletus edulis

 

Τα ποσά από την πώληση των προϊόντων χρηματοδοτούν σειρά δραστηριοτήτων του Μουσείου, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν, όπως είναι η γιορτή Μανιταριού, πολλές δράσεις για παιδιά, όπως οι «Κυριακές στο Μουσείο», δημιουργικά εργαστήρια και άλλα. Μόνο το 2016 το Μουσείο πραγματοποίησε περισσότερες από είκοσι δραστηριότητες, χάρη στα έσοδα από τις πωλήσεις των τυποποιημένων τροφίμων.

Χριστίνα Χατζηγεωργίου

εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης