"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

ΣΤ΄ Διαλυκειακοί Ρητορικοί Αγώνες στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το 1ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, σε συνεργασία με την Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Τρικάλων  και τις σχολικές συμβούλους ΠΕ02  διοργανώνει για Έκτη συνεχή χρονιά στον νομό Τρικάλων Διαλυκειακούς Ρητορικούς Αγώνες για μαθητές Λυκείου, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Στους Αγώνες αυτούς μπορούν να λάβουν μέρος Δημόσια και Ιδιωτικά λύκεια του νομού Τρικάλων, που θα δηλώσουν εγκαίρως ενδιαφέρον και θα τηρήσουν τους όρους συμμετοχής.

Οι Διαλυκειακοί Ρητορικοί Αγώνες περιλαμβάνουν το ομαδικό Αγώνισμα των Διττών Λόγων και τα ατομικά αγωνίσματα του Αυθόρμητου Λόγου και του Προτρεπτικού Λόγου Πειθούς. Απευθύνονται δε σε μαθητές όλων των τάξεων του λυκείου ανεξαρτήτως Ομάδων Προσανατολισμού και αφορούν καθηγητές όλων των ειδικοτήτων.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Μαρτίου  2018 στο 1ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων.  Η μεγάλη επιτυχία των αγώνων τα προηγούμενα χρόνια μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι και φέτος  θα εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχών, ώστε να δοθεί ξανά η ευκαιρία σε πολλούς μαθητές να εξασκήσουν την ευγλωττία και την πειθώ μέσω επιχειρηματολογίας.

Η διοργάνωση ρητορικών αγώνων αποσκοπεί ακριβώς στην προώθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διαγωνιστούν μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων. Οι κανόνες τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων,  την πειθαρχημένη συνεργασία με τους “συμπαίκτες” τους και την κριτική των θέσεων της αντίπαλης ομάδας πάντα όμως με σεβασμό και κατανόηση. Η συγκροτημένη και κόσμια ανταλλαγή απόψεων, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πάνω σε ένα θέμα, συνεισφέρει συνήθως αποφασιστικά στη σφαιρικότερη αντιμετώπιση και τελικά στην πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος. Παράλληλα, φέρνει τους συνομιλητές πιο κοντά μεταξύ τους, παρέχοντάς τους έναν κοινό χώρο επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και φανατισμούς.

Η επαφή των μαθητών με σοβαρά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος έχει ως συνέπεια την προετοιμασία τους για τον μελλοντικό τους ρόλο ως σκεπτόμενων πολιτών της δημοκρατικής πολιτείας. Επιπλέον, τους προσφέρεται η δυνατότητα να αναπτύξουν μια διαφορετικού είδους συνεργασία και σχέση με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους και να εισαχθούν στο πνεύμα της υγιούς διασχολικής άμιλλας με κύριο κριτήριο την ομαδική εργασία.

Οι αγώνες είναι “ανοιχτοί” και τις δύο μέρες σε όσους επιθυμούν να  παρακολουθήσουν τους μαθητές να “αγωνίζονται αγώνες” διαφορετικούς, που στόχο έχουν αποκλειστικά το πνεύμα και την ψυχή.

Σας περιμένουμε!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης