"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Στέφανος Βαβύλης: H δημοτική Αρχή δεν πρέπει να λειτουργεί με τη λογική εισπρακτικής εταιρείας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για να είμαστε σαφείς, ο Δήμος Τρικκαίων – αλλά και οποιοσδήποτε Δήμος της Ελλάδας – δεν είναι σε θέση να χαρίζει στον οποιοδήποτε πολίτη τις οφειλές του ή να μην διεκδικεί την είσπραξη τους.

Και αυτό ισχύει για όλους τους οφειλέτες του Δήμου. Τα έσοδα του Δήμου έχουν πάντα ανταποδοτικό χαρακτήρα και είναι μέσο για να μπορούμε να επιδιώκουμε την ανάπτυξη του Δήμου μας.Εν τούτοις, οι Δήμοι όντας οργανισμοί άσκησης δημόσιας διοίκησης κι η εγγύτερη προς τον πολίτη διοικούσα αρχή, έχουν και το ρόλο του θεσμικού εγγυητή του κράτους πρόνοιας, εκείνη τη μορφή κράτους που συμπεριλαμβάνει μεταξύ των θεμελιωδών σκοπών του την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Φυσικά και είναι υποχρέωση των Δήμων να διασφαλίζει την κοινωνική ισορροπία απέναντι στις πολλαπλές ελλείψεις ή δυσκαμψίες που δημιουργεί το κράτος-πατερούλης και οι νομοθετικοί του περιορισμοί.Οι οφειλές για τις οποίες επέβαλε ο Δήμος Τρικκαίων κατασχέσεις δεν γεννήθηκαν σήμερα ούτε και χτες, αλλά βεβαιώθηκαν εδώ και πέντε ή είκοσι χρόνια (αναλόγως του είδους της οφειλής) και μπορεί να επιβλήθηκαν πολύ πιο πριν.

Και φυσικά στην κατανομή των ευθυνών έχει μερίδιο ευθύνης κι ο πολίτης που μέχρι σήμερα δεν αποπλήρωσε, αλλά κι ο Δήμος που οφείλει να εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θέτει το δημότη σε απόλυτο αδιέξοδο.

Αυτό μπορεί να το κάνει μεριμνώντας έγκαιρα να εισπράξει, προτού φτάσει στο οριακό σημείο της παραγραφής αλλά και ενημερώνοντας τους πολίτες επανειλημμένα για τις οφειλές τους. Πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι κάθε χρόνο θα φτάνουν κι άλλες οφειλές στο όριο της παραγραφής και έτσι θα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος οφειλών-δεσμεύσεων-κατασχέσεων.Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι το timing. Δηλαδή οι οφειλές θα παραγραφούν στις 31-12-2021.

Αναμένεται η έκδοση νέων ρυθμίσεων για τις οφειλές παντός τύπου. Κι ενώ έχει προηγηθεί ένα οικονομικό έτος λόγω της πανδημίας κατά το οποίο πολλοί συμπολίτες ήταν σε αναστολή εργασίας, αλλά και όσοι δούλευαν αντιμετώπισαν μια πρωτόγνωρη συγκριτικά οικονομική ζημία, ο Δήμος προβαίνει σε αυτό το χρονικό σημείο στις κατασχέσεις χωρίς ουσιαστικά να δώσει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να προσπαθήσουν να ανταπεξέλθουν κάνοντας χρήση των αναμενόμενων ρυθμίσεων που η ίδια η κυβέρνηση εξαγγέλλει.

Φυσικά δεν είναι σωστό να εφαρμόζονται οι κατασχέσεις οριζοντίως. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους μεγαλοφειλέτες και τους κακοπληρωτές με τους πολίτες που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και σε μικρές οφειλές. Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμα δυσμενέστερο όταν δεσμεύονται λογαριασμοί ακατάσχετοι (τουλάχιστον δυνάμει).

Το πολιτικό όμως θέμα είναι το εξής. Για τις κατασχέσεις δεν μας φταίει ούτε το κράτος κι οι νόμοι του ούτε οι «κακές» τράπεζες. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποκτήσει δική της οικονομική αυτοτέλεια.

Θα πρέπει να βρίσκει τρόπο να αυξάνει τα έσοδα της πλην των κλασσικών εσόδων από τους δημότες, θα πρέπει να επιδιώξει τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, υιοθετώντας μια ουσιαστική αναπτυξιακή πρόταση (άραγε έχει σήμερα η δημοτική αρχή;).

Ο δήμαρχος Τρικκαίων όμως είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Η ΚΕΔΕ δια του θεσμικού της ρόλου και ο πρόεδρος της οφείλουν να ανιχνεύουν την οικονομική κατάσταση των πολιτών και να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης τους.

Όφειλε σε συνεργασία με την κυβέρνηση, της οποίας είναι άμεσος συνομιλητής, να βρει τους τρόπους για τη διευκόλυνση των πολιτών στην έξοδο από αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Παρόλο ότι αναμένεται από την κυβέρνηση η έκδοση ρύθμισης των οφειλών του δημοσίου, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αντί να διεκδικήσει την ομαλότερη διαδικασία μετάβασης στην επόμενη ημέρα ως όφειλε, επισπεύδει τη διαδικασία είσπραξης. Τορπιλίζει λοιπόν τις αναμενόμενες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, στην οποία πολιτικά ανήκει.

Το ερώτημα λοιπόν είναι για ποιο λόγο επιλέγει να επισπεύσει την είσπραξη μέρες πριν από τις αναμενόμενες ρυθμίσεις κα να δημιουργήσει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα στους συμπολίτες μας μόλις λίγες μέρες μετά την άρση του lockdown;

Ιδίως δε τη στιγμή που ως Δήμος παραγράφουμε κάθε χρόνο τις υποχρεώσεις μας έναντι ιδιωτών.

Η δημοτική Αρχή δεν πρέπει να λειτουργεί με τη λογική εισπρακτικής εταιρείας αλλά πρέπει να βρίσκεται κοντά στους πολίτες, να αφουγκράζεται τα αδιέξοδα τους και να προσπαθεί να δώσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, χωρίς ταυτόχρονα να απεμπολεί τα δικαιώματα του Δήμου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο ΕΛΥΤΗΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ . ”ΕΙΣΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙΣ .”ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΗΣΘΕΝΤΩΝ [[ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ]] ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ..ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΑΥΤΟΚΟΛΗΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ .. [ πχ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ , ΤΙΜΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟ ,ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ”’ΕΛΙΤ ”ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ .κ.λ.π ]]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης