"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Στήνονται νέες σκηνές στο Koυτσόχερο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με την προσθήκη 100 – 150 νέων σκηνών, επεκτείνεται το ανοικτό κέντρο φιλοξενίας στη Μάνδρα που καθημερινά τις τελευταίες ημέρες, δέχεται νέους πρόσφυγες. Με την άφιξη άλλων 250 χθες ο αριθμός των προσφύγων στο Κέντρο της Μάνδρας ξεπέρασε τους 1.130 ενώ 100 από αυτούς αναχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία για άλλες περιοχές της χώρας.

Οι εργασίες για τη διαμόρφωση υποδομών εντείνονται με το Κέντρο, καθημερινά, να αποκτά μια πιο οργανωμένη μορφή ενώ με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας και επικεφαλής παράλληλα του διυπουργικού Συντονιστικού Δημ. Βίτσα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός καλείται να συγκροτήσει «εντός της σήμερον» τοπικό Συντονιστικό Κέντρο έως ότου εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Συντονιστικό, η συγκρότηση του οποίου εκτιμήθηκε ως αναγκαία, στη σύσκεψη που συγκάλεσε στις 5 Μαρτίου ο κ. Αγοραστός με τη συμμετοχή Θεσσαλών δημάρχων.

PROSFYGES

Ο αριθμός των φιλοξενουμένων προσφύγων στη Μάνδρα αυξάνεται καθώς άλλοι 250 αφίχθησαν χθες το πρωί ενώ τα δυο τελευταία 24ωρα, 100 πρόσφυγες εγκαταλείποντας το Κέντρο, κατευθύνθηκαν πεζή στη γειτονική κοινότητα όπου και αναχώρησαν με κάθε μέσο για άλλες περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζεται πως άλλοι 394 πρόσφυγες φιλοξενούνται στον προσωρινό καταυλισμό της «ΡΟΚΑ».

Από χθες το πρωί εντάθηκαν οι εργασίες στο ανοιχτό κέντρο της Μάνδρας για να στηθούν νέες 100 με 150 σκηνές, στη δεξιά πλευρά του πρώην στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου», αυξάνοντας έτσι τη δυναμικότητα φιλοξενίας αφού, οι 213 σκηνές που στήθηκαν αρχικά, στην πραγματικότητα κατανεμήθηκαν ανά οικογένεια και όχι με βάση τη χωρητικότητά τους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

Με αφορμή την «αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» και «στο πλαίσιο καλύτερου συντονισμού και αποτελεσματικότερης διαχείρισης και λειτουργίας των κάθε μορφής δομών φιλοξενίας» ο κ. Βίτσας με έγγραφό του προς τον κ. Αγοραστό σημειώνει πως «απαιτείται η άμεση σύσταση προσωρινών Τοπικών Συντονιστικών Κέντρων ανά δομή, έως την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ».

Σκοπός του Τοπικού Συντονιστικού, είναι «η εύρυθμη λειτουργία κάθε δομής και η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων σε αυτές». Στις αρμοδιότητες του, μεταξύ άλλων, περιγράφεται επίσης και «η συνεχής συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς κρατικούς και μη, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες στέγασης, σίτισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να διεξάγεται ομαλά οποιαδήποτε μεταφορά προσφύγων ή μεταναστών».

Το Τοπικό Συντονιστικό, που θα πρέπει να συγκροτηθεί σήμερα Τετάρτη θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εσωτερικών, της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου (σ.σ. Λάρισας με αφορμή την έδρα της δομής) και, της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας με συντονιστή, τον εκπρόσωπο του ΥΕΘΑ ή του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Στην ίδια κατεύθυνση, της βελτίωσης των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων, εντάσσεται και η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», που θέλει το επόμενο διάστημα να γίνονται προσλήψεις προσωπικού πιθανότατα μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, για την κάλυψη αναγκών σε δομές φιλοξενίας.

ΣΙΤΙΣΗ

Να σημειωθεί πως η επέκταση του κέντρου φιλοξενίας αυξάνει, όπως είναι αυτονόητο, τις απαιτήσεις για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη η οποία θα πρέπει να στηριχθεί στις δημόσιες δομές υγείας αντί να επαφίεται στον εθελοντισμό ιατρών και νοσηλευτριών. Τέλος από τον ανώτερο αξιωματικό που έχει τη διοικητική ευθύνη για τη λειτουργία του ανοικτού κέντρου στη Μάνδρα, αποσαφηνίσθηκε στην «Ε» ότι, από τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», δεν τέθηκε κανένα θέμα με τη σίτισή τους.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

EΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης