"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Στα μαλακά έπεσε ο 43χρονος γκαλερίστας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων ο 43χρονος ξενοδόχος που είχε συλληφθεί έχοντας στην κατοχή του μία από τις εικόνες που είχαν κλαπεί το Σεπτέμβριο του 2005 από τη μονή Βισικού, στην Καλουτά του Ζαγορίου Ιωαννίνων.
Ο 43χρονος έπεσε στα μαλακά, καθώς δικάστηκε μόνο για παράβαση του νόμου περί όπλων και παράνομη κατοχή ειδών πυροτεχνίας, καθώς κατείχε ένα δίκαννο και μια καραμπίνα των οποίων η ισχύς των αδειών είχε λήξει και 53 φωτοβολίδες. Έτσι, αφέθηκε ελεύθερος, μια και η δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων (σχετικά με την εικόνα της Μεταβυζαντινής περιόδου διαστάσεων 44×32 εκατοστών που απεικονίζει τη Γέννηση) εστάλη στην ανακρίτρια Ιωαννίνων για περαιτέρω διερεύνηση!
Κι αυτό γιατί ο ξενοδόχος προσκόμισε στο δικαστήριο πιστοποιητικό νόμιμης κατοχής της με την υπογραφή υπηρεσιακού παράγοντα του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο είχε εκδοθεί το 2007, δηλαδή δύο χρόνια μετά την κλοπή της εικόνας! Τώρα, η έρευνα στρέφεται προς την κατεύθυνση της εμπλοκής παραγόντων του υπουργείου στις φυγαδεύσεις στο εξωτερικό και άλλων εικόνων και κειμηλίων ανυπολόγιστης αξίας κλεμμένα από μονές και εκκλησίες της Ηπείρου.
Έτσι κι αλλιώς, ο 43χρονος είναι και ο μοναδικός κατηγορούμενος στη μεγάλη δικογραφία για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που λεηλάτησε ιερούς χώρους στην Ήπειρο και τον Σεπτέμβριο είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Μαζί με την εικόνα, κατασχέθηκαν στο σπίτι του ένα δερματόδετο βιβλίο διαστάσεων 29x26x10 εκατοστών, δύο παλάσκες με ανάγλυφο διάκοσμο διαστάσεων 9x10x3 εκατοστών, ένα σπαθί της Οθωμανικής Περιόδου με τη θήκη του και μια μεταλλική πόρπη, η προέλευση και η αρχαιολογική αξία των οποίων εξετάζονται ακόμη.
εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης