"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Στα Τρίκαλα και τα Μετέωρα έρχεται η μικρή Αμάλ, το σύμβολο των παιδιών – προσφύγων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Μικρή Αμάλ , η τεράστια μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων, που ταξιδεύει στην Ευρώπη αντιπροσωπεύοντας εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από τα οποία χωρισμένα από τις οικογένειές τους, θα βρεθεί σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα.

Στις 10 Αυγούστου η 9χρονη Αμάλ, που ξεκίνησε από τη Συρία και ταξιδεύει ασταμάτητα αναζητώντας τη μητέρα της αλλά και μια νέα φιλόξενη πατρίδα, θα βρίσκεται στη Χίο που αποτελεί την πρώτη της στάση σε ελληνικό έδαφος.

Το «Ταξίδι» είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ Πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

«Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα» και αυτό ακριβώς είναι το παγκόσμια μήνυμα που επιθυμεί να περάσει αυτή η πρωτοβουλία στα παιδιά πρόσφυγες όλου του κόσμου. Το μεγάλο ύψος της Αμάλ προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει σχετικά με το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Γι’ αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, ενασχόληση,  ιδέες, και δράσεις. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Την παραμονή της άφιξής της στη το σινεμά στον κάμπο θα προβάλει  δύο ταινίες με κεντρικό θέμα τον τόπο που άφησε πίσω της ενώ την ημέρα της άφιξής της οι τοπικές κοινότητες του νησιού θα την καλωσορίσουν τραγουδώντας παραδοσιακά «Παινέματα», γραμμέναειδικά για εκείνη, γεμάτα ευχές για το ταξίδι της. Στις 27 Αυγούστου η Μικρή Αμάλ θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα και τον προσφυγικό καταυλισμό Κατσικά όπου χίλια πεντακόσια φωτεινά μηνύματα θα τής δείξουν το δρόμο για το κέντρο της πόλης, ενώ στις 28 Αυγούστου θα «χαθεί» μέσα στο Κάστρο και θα βρεθεί στη σκηνή του Ιτς Καλέ σε μία παράσταση μουσικής και χορού.

Την επόμενη μέρα, στις 29 Αυγούστου, τήν περιμένει μία περιπέτεια αναρρίχησης στα Μετέωρα, αλλά και τα Τρίκαλα όπου θα την υποδεχτούν 150 τεράστια λουλούδια για να την συνοδέψουν μέσα στην πόλη.

Η Αμάλ θα συνεχίσει το περπάτημα προς τη Λάρισα και στις 31 Αυγούστου θα παρακολουθήσει μία διαδραστική συναυλία που θα δώσει ζωή σε τριακόσιες μαριονέτες .

Δύο μέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου θα κατηφορίσει προς την Ελευσίνα όπου θα την καλωσορίσουν έφηβοι που θα τής αποκαλύψουν τα «μυστήρια» της πόλης τους. Αφού  αποχαιρετίσει την Ελευσίνα, στις 2 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα παραμείνει για δύο ολόκληρες ημέρες. Στη μεγαλούπολη, για να μην χάσει το δρόμο της, θα δέσει μια κλωστή από τον Μίτο σε έναν φανοστάτη, αφήνοντας τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη.

Όταν θα έρθει αντιμέτωπη με τον μυθικό Μινώταυρο θα ξεπεράσει τους φόβους της και θα γίνει φίλη μαζί του, παίρνοντας έτσι θάρρος για τα επόμενα βήματά της. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί σε μία εγκατάσταση ανοιχτού χώρου με εικόνες από όνειρα ή και εφιάλτες από τον τόπο που άφησε πίσω της. Αναζητά ένα καταφύγιο και το βρίσκει στον τελευταίο σταθμό της  στον, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Το Θέατρο της ανοίγει τήν πόρτα και τής προσφέρει ένα γλυκό νανούρισμα. Χίλια πουλιά θα τήν αποχαιρετήσουν το πρωί στο λιμάνι με ευχές για το μακρύ της ταξίδι που συνεχίζει προς την Ιταλία.

Η περιπλάνησή του κοριτσιού στις οχτώ χώρες ξεπερνάει τα σύνορα, τη γλώσσα και τις πολιτικές πεποιθήσεις και ο μοναδικός σκοπός της είναι να ενώσει τον κόσμο με την καθαρή και απλή έννοια του ανθρωπισμού για την οποία συνεργάζονται πολλοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, εργαστήρια, ομάδες, οργανώσεις και οργανισμοί σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, για να προσφέρουν χαρά, υποστήριξη και ελπίδα.

Επιπλέον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα Βήμα Μπροστά» λειτουργεί παράλληλα με τις καλλιτεχνικές δράσεις του ταξιδιού. Πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Μικρή Αμάλ φέρνει σε επαφή νέους ανθρώπους μέσω προγραμμάτων δημιουργικής μάθησης, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν φιλίες ζωής μεταξύ τους.

Στην Ελλάδα, τα έργα όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021,  θα παρουσιαστούν σε τρεις εκθέσεις ξεκινώντας από τις 27/8: στο Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής στην πόλη των Ιωαννίνων, στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος της Ελευσίνας και στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στην Αθήνα.

Το «Ταξίδι» είναι παραγωγή του Good Chance Theatre, του θεατρικού οργανισμού που δημιουργεί πρωτοπόρα δημόσια θεάματα με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών, μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων, κοινωνικών ομάδων και ανθρωπιστικών οργανισμών. Για το ταξίδι της Αμάλ ο οργανισμός συνεργάστηκε με τoν πολυβραβευμένο παραγωγό και σκηνοθέτη Stephen Daldry (Τhe CrownBilly ElliotΟι ώρες κ.α.), τoν συγγραφέα και θεατρικό παραγωγό David Lan ,την παραγωγό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο Tracey Seaward, την Handspring Puppet Company (War Horse) και τους κορυφαίους δημιουργούς κούκλας στη Νότια Αφρική που παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Zuabi, βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης που διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του θεάτρου Young Vic, είναι επίτιμο μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων και απόφοιτος του Θεατρικού Προγράμματος του Ινστιτούτου του Sundance. Η σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι η παραγωγός και καλλιτεχνική συνεργάτης του «Ταξιδιού» για την Ελλάδα.

Με «Το ταξίδι» η τέχνη και οι άνθρωποί της με τη συμμετοχή τους, δηλώνουν την υποστήριξή τους στους πρόσφυγες προσφέροντας στιγμές χαράς και δημιουργικής έκφρασης. 

protothema

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης