"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Στα Τρίκαλα “τσακίζει” η ανεργία – «Σαρώνουν» η ημιαπασχόληση και η ανασφάλιστη εργασία

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Καμπανάκια» για την εργασιακή κατάσταση των νέων στην Ελλάδα χτυπά έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, που αναφέρεται στη χρονική περίοδο από το 2018 έως το 2021 – και δεν κρύβει τον προβληματισμό της (και) για την ελληνική οικονομία.

Και στα Τρίκαλα, παρόλο που το «μείωση προσωπικού» ακούγεται πιο… κομψά δεν μπορεί κανείς αγνοήσει ότι πρόκειται για απολύσεις, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον εργαζόμενο. 

Ήδη στα Τρίκαλα πολλές είναι οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν ή ήδη έχουν προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού. 

Με δεδομένο ότι τα κριτήρια που εφαρμόζονται σε διάφορες έρευνες , θεωρούν «εργαζόμενο» ακόμα και κάποιον που εργάζεται μόλις μια ώρα (!) τη βδομάδα , ο πραγματικός αριθμός των ανέργων ξεπερνά στα Τρίκαλα τα 16.000 άτομα.

Επίσης πολλοί είναι αυτοί που εργάζονται με μερική απασχόληση , και παρά τις μικρές αυξομειώσεις αυτών των αριθμών αποδεικνύουν ότι η φανερή και η κρυφή ανεργία τσακίζουν κόκαλα.

Και βέβαια έχει πλέον καταργηθεί στην πράξη το λεγόμενο πενθήμερο ή το 8ωρο.

Καλούνται εκβιαστικά  εργαζόμενοι να αποδεχτούν ατομικές συμβάσεις, μετατροπής βασικών όρων της εργασιακής σχέσης όπως περικοπή ωρών εργασίας με αντίστοιχη ή μεγαλύτερη περικοπή αποδοχών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Βιώνουμε τις συνέπειες της μερικής απασχόλησης, της κρυφής και φανερής ανεργίας καθημερινά και παντού. Άνθρωποι χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα, καλούνται να ζήσουν, να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν παιδιά.Και αυτοί που δουλεύουν, οι τυχεροί, από την άλλη πλευρά, βλέπουν τα χρήματά τους να εξανεμίζονται τις πρώτες15 μέρες του μήνα και μάλιστα ζώντας συντηρητικά Νέοι πτυχιούχοι που δεν εργάζονται στο αντικείμενό τους ή εργάζονται με πολύ λίγα χρήματα κάπου απλά για να ζήσουν, όχι για να δημιουργήσουν. Άνθρωποι γυρω μας χωρίς όνειρα, χωρίς παρέες, χωρίς σχέσεις, χωρίς διάθεση για αυτή τη ζωή γενικότερα.
    Και ξαφνικά όλοι αναρωτιώμαστε γιατί είμαστε με μούτρα κατεβασμένα, γιατί μιλάμε έντονα και φανατισμένα για όλα τα κοινωνικοοικονομικά δεινά που έχουν προκληθεί και όχι μόνο;;; Μεγατόνοι αρνητικής ενέργειας, χωρίς υποψία χαμόγελου ή έστω υπόνοια θετικισμού, γκρίνια, φάγωμα, μίρλα.
    Ή όχι… Κάτσε να δεις πως να το πω;…Πως το λένε;…Α, ναι…
    ΜΙΖΕΡΙΑ. Ουσιαστικό χωρίς ουσία, γένους θηλυκού.Σου υπενθυμίζει τις ασχήμιες, τα γκρίζα σημεία της καθημερινότητάς σου, προβλήματά σου απλά ή σύνθετα και τα διογκώνει, τα ενισχύει.
    Άσχημο πράγμα η μιζέρια και δεν καταλήγει πουθενά. Ούτε λύσεις δίνει, ούτε σε βοηθάει.
    Μια έννοια που κακώς υπάρχει στο λεξιλόγιό μας.
    Αλλά από που ξεκινάει;
    Υπάρχει λύση αναρωτιέμαι και αν υπάρχει ποιος θα δει απλά αυτή την κατάσταση από όλους αυτούς που έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα για 17 γενιές;;;
    Γιατί λύση δεν είναι ικανοί να δώσουν ούτε οι ίδιοι, ούτε τα ακριβοπληρωμένα επιτελεία τους.
    Μόνο καραμέλες για το βήχα και κατι καινούριες για χαμόγελα ψεύτικα απ΄το φαρμακείο …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης