"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου σαφώς θα επηρεάσει και την Ελλάδα με αποτέλεσμα να προκληθεί κύμα ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα εμπορεύματα. 

Το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από μονάδες που λειτουργούν με εισαγόμενο φυσικό αέριο, που έχει επιλεγεί ως καύσιμο μετάβασης στη «νέα εποχή» των ΑΠΕ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι σταθμοί λιγνιτικής παραγωγής στο όνομα της εγκατάλειψης του εγχώριου λιγνίτη. Αυτόματα αυξήθηκε η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από την αποκαλούμενη απολιγνιτοποίηση.

Πλέον, το ακριβό φυσικό αέριο απειλεί με πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις τη λαϊκή κατανάλωση τόσο σε ηλεκτρικό ρεύμα όσο σε εμπορεύματα που θα παραχθούν από ακριβή Ενέργεια. 

Σοβαρά προβλήματα αρχίζουν να καταγράφονται στην Ευρώπη από τη ραγδαία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που κάνει ακριβότερη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, μεταφοράς και συντήρησης των εμπορευμάτων.

Κατά 30% αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα το φυσικό αέριο φτάνοντας τα 79,31 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε ιστορικό επίπεδο στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς (TTF).

«Οι τιμές στην Ευρώπη έχουν ήδη σπάσει όλα τα δυνατά ρεκόρ. Και ίσως στο προσεχές μέλλον και αυτά τα ρεκόρ θα σπάσουν με τη σειρά τους», δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της  «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ.

Σε αρκετούς παράγοντες «φορτώνεται» η εκτόξευση των τιμών. Αποδίδεται στην παγκόσμια καπιταλιστική ανάκαμψη που αύξησε τη ζήτηση. Στην αύξηση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη. Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου εξάντλησε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και προκάλεσε αύξηση των τιμών της αγοράς.

Πτωχεύσεις εταιρειών Ενέργειας στη Βρετανία 

Ήδη στη Βρετανία καταγράφονται πτωχεύσεις εταιρειών Ενέργειας και η κυβέρνηση Τζόνσον σχεδιάσει να τις στηρίξει μέσω δανείων με κρατική εγγύηση. Ωστόσο το πρόβλημα αναμένεται να είναι τόσο μεγάλο που από τους 55 προμηθευτές Ενέργειας της χώρας θεωρείται ζήτημα αν θα μπορέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου να αντέξουν τουλάχιστον 10.https://3bbadd13137db30c994df4465a33875b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Επίσης, στη Βρετανία η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε σχεδόν αυτόματα τα εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα και στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και αποθήκευση τροφίμων. Αρκετοί είναι οι επικεφαλής των βρετανικών σούπερ μάρκετ, που ήδη έχουν εκφράσει ανησυχίες ως προς τη διάθεση των προμηθειών, ενώ περαιτέρω πρόβλημα ίσως δημιουργηθεί την περίοδο των Χριστουγέννων με την αποθήκευση κρέατος.

Επιπτώσεις αναμένονται και στην Υγεία αφού ο πρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (ΝHS) προειδοποίησε επίσης ότι η έλλειψη του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση χειρουργείων, επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Γεωπολιτικές αναταράξεις λόγω «Nord Stream 2»

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου συμπίπτει χρονικά και με την ολοκλήρωση του αγωγού «Nord Stream 2» που θα μεταφέρει κάποια στιγμή φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η Ρωσία θεωρεί ότι η έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου με το συγκεκριμένο αγωγό θα συγκρατήσει ή και θα μειώσει τις τιμές στην Ευρώπη. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έναρξη λειτουργίας το συντομότερο δυνατόν του “Nord Stream 2” θα εξισορροπήσει τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι τον «Nord Stream 2» και ο σύμμαχός τους Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τον αγωγό «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο του Κρεμλίνου».

Σήμερα η Ουκρανία ξεκίνησε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ και άλλα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, ενώ σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Τυπικά, η έναρξη λειτουργίας του νέου αγωγού δεν αναμένεται πριν από τις αρχές του 2022 και αυτό διότι η γερμανική ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να ζητήσει την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει και τέσσερις μήνες και θα πρέπει να προσμετρήσει τη γνώμη της Κομισιόν. Όμως, το τι θα γίνει τελικά θα κριθεί σε άλλα «γήπεδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης