"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

ΣτΕ: «Ναι» στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε μια αναμενόμενη κίνηση το Συμβούλιο της Επικρατείας και η πρόεδρός του, Μαίρη Σαρπ, απέρριψε «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» το αίτημα του ΜέΡΑ25 και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, να ακυρωθεί η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. περί απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, η οποία στόχο έχει να μην πραγματοποιηθεί η ετήσια πορεία στη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης κατά της δικτατορίας.

Η απόφαση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ουσίας εκτιμά ότι η απαγόρευση για λόγους δημόσιας υγείας, τους οποίους επικαλείται η ΕΛ.ΑΣ για την επιβολή της απαγόρευσης, είναι συνταγματική.

Σφοδρές αντιρρήσεις για την απαγόρευση

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις μεγάλου μέρους του νομικού κόσμου, μεταξύ των οποίων είναι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, δικηγόροι, καθηγητές Νομικής κ.ά. Επίσης, έγινε η αιτία για σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως της Αριστεράς, τα οποία επέδωσαν και σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την αντίθεσή τους με την απαγόρευση έχουν εκφράσει και φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών.about:blank

Οι Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25, μαζί με το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, κατέθεσαν το πρωί της Δευτέρας προσφυγή στο ΣτΕ με την οποία που ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του  αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, υπέβαλαν αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η υπ’ αριθμό 1029/8/18  απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Με την προσφυγή τους στρέφονταν και εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σημειώνοντας ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ενώ τόνιζαν ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Στο κείμενο της προσφυγής υποστήριζαν επίσης ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνταν και τη σχετική ευρωπαϊκή νομολογία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης