"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.2 C
Trikala

Στη γραμμή Βορίδη ο Παπαστεργίου για τους συμβασιούχους στους Δήμους

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στη σκληρή γραμμή του τέως Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη βρέθηκε και χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕΔημήτρης Παπαστεργίου καλούμενος τόσο από την ΠΟΕ – ΟΤΑ όσο και από την δήμαρχο Αγίου ΔημητρίουΜαρία Ανδρούτσου να πάρει θέση για το ζήτημα της πρωτοφανούς άσκησης ποινικής δίωξης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά του Δημοτικού Συμβουλίου   για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με βάση την πρωτόδικη δικαστική απόφαση. Απογοητευτική, χαρακτηρίζουν, την τοποθέτηση Παπαστεργίου οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ – ΟΤΑ, που σήμερα συγκαλούν συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, προκειμένου να επανακαθορίσουν την στάση τους ως προς τα κόμματα, που κατέρχονται στις εθνικές εκλογές.

Τους γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη…

«Εφ’ όσον οι προσλήψεις δεν έγιναν με νόμιμο τρόπο, δηλαδή δεν έγιναν με διαδικασία ΑΣΕΠ, με βρίσκετε απέναντι», είπε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕΔημ. Παπαστεργίου. Ο ίδιος αρνήθηκε, μάλιστα, να εισηγηθεί έκδοση ψηφίσματος για την στήριξη όχι μόνον της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου αλλά και σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου. Να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Δημητρίου διώκονται πειθαρχικά με την κατηγορίας της «παράβασης καθήκοντος με δόλο», καθότι αρνήθηκαν με ομόφωνη απόφαση να προχωρήσουν  την άσκηση έφεσης επί πρωτοδίκης απόφασης, η οποία δικαίωνε 34 συμβασιούχους. Σημειωτέον ότι αυτοί οι 34 συμβασιούχοι είχαν προσληφθεί με προηγηθείσα ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Δημητρίου με διαδικασία ΑΣΕΠ και επίσης με ομόφωνη απόφαση παρέμειναν στις θέσεις τους προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό την περίοδο του κορωνοΐου.

Η βιασύνη του τον πρόδωσε

Παρότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημ. Παπαστεργίου βιάστηκε να χαρακτηρίσει αυτούς τους 34 συμβασιούχους ως «ρουσφέτια», προδόθηκε και ο ίδιος για τον τρόπο με τον οποίον έκανε προσλήψεις συμβασιούχων στον δήμο Τρικκαίων την περίοδο της πανδημίας. Ο Δημ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι ο ίδιος είχε επιλέξει ποια πρόσωπα από τον κοινωνικό του περίγυρο θα στελεχώνουν αυτές τις θέσεις ως συμβασιούχοι. Ωστόσο, όταν η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μ. Ανδρούτσου ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι η ίδια στην πρώτη πρόσληψη των συμβασιούχων είχε ακολουθήσει διαδικασία ΑΣΕΠ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επέλεξε να κωφεύσει.

Ο Δημ. Παπαστεργίου παραγνώρισε, μάλιστα, το γεγονός ότι ως στήριξη στον αγώνα του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Δημητρίου έχει ήδη εκδώσει απόφαση από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και επικαλείτο μονότονα προγενέστερη απόφαση της ΚΕΔΕ με την οποία εκφραζόταν η άρνηση του αυτοδιοικητικού οργάνου για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας!

Χωρίς δύο μέτρα και δυο σταθμά!

Από την πλευρά της, η Μ. Ανδρούτσου εξήγησε, ενώπιον των μελών της ΚΕΔΕ, πως δεν εκπροσωπεί μόνον τον εαυτό της ως δήμαρχο αλλά και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου.  Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι στο δίλημμα που τέθηκε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ήδη από το 2020 για το αν θα πρέπει να στηριχθεί η νομιμότητα ή να στηριχθούν οι ανάγκες της πόλης, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να στηριχθεί με προσωπικό ο Δήμος και επομένως να στηριχθούν οι ανάγκες της πόλης

Η Μ. Ανδρούτσου υπογράμμισε πως «δεν είναι δυνατόν να διώκεται σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο», τη στιγμή που «είναι διάτρητη η διαδικασία της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, μετακινούνται σε άλλες θέσεις στην κρατική διοίκηση αλλά ο δήμος είναι υποχρεωμένος να καλύπτει τη μισθοδοσία τους, ενώ δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους για αυτόν και ταυτόχρονα οι υπηρεσίες των δήμων αποστεώνονται».

«Η απόφαση η οποία έλαβε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου ήταν στήριξη στους εργαζόμενους τους οποίους δεν θα τους χρησιμοποιήσουμε ως ‘Ιφιγένειες’, γιατί το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τις ανάγκες της πόλης μας», υπογράμμισε η Μ. Ανδρούτσου. «Ως εκ τούτου, είναι τιμητικό παράσημο για εμάς η δίωξή μας, γιατί υπηρετούμε την πόλη μας», τόνισε η Μ. Ανδρούτσου απευθυνόμενη στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Η παρέμβαση Κωνσταντέλλου

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, όπως και το πρόβλημα που προκύπτει με την μη εντοπιότητα των υπαλλήλων, οι οποίοι διορίζονται σε ένα Δήμο και θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τάχθηκε υπέρ της στήριξης της ομόφωνης απόφασης του δήμου Αγίου Δημητρίου υπογραμμίζοντας: «Πρέπει να σταθούμε και δίπλα στην Δήμαρχο». Ταυτόχρονα, ο Γρ. Κωνσταντέλλος έθιξε το συνολικό ζήτημα του τρόπου προσλήψεων στην αυτοδιοίκηση κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Γρ. Κωνσταντέλλος διαχώρισε τη θέση του από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημ. Παπαστεργίου, ο οποίος προηγουμένως υποστήριξε ότι «πρέπει να μπει τέλος στις μονιμοποιήσεις και στις προσλήψεις που δεν γίνονται με διαδικασία ΑΣΕΠ». Ο Δημ. Παπαστεργίου παρέπεμψε, μάλιστα,  στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων. Πρόκειται για μία θέση που δημοσίως είχε εκφράσει ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος επιδεικνύοντας εξόχως εκδικητική συμπεριφορά προς τους δημάρχους, που δια της δικαστικής οδού προχωρούν σε μονιμοποιήσεις των επί χρόνια συμβασιούχων. Ο Μ. Βορίδης, μάλιστα, είχε πει ότι όσοι δήμαρχοι επιλέγουν να προσλάβουν δια της δικαστικής οδού, θα εξαιρούνται από τον κεντρικό μηχανισμό προσλήψεων.

Η παρέμβαση Κυρίζογλου

Από την πλευρά του, ο Α Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕΛάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται προσλήψεις από τους Δήμους και όχι κεντρικά από το κράτος, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν πιστώσεις για την πληρωμή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.

Πυρά ΠΟΕ – ΟΤΑ στον Μ. Βορίδη

«Ο κ. Βορίδης είχε πει ότι ‘οι προσλήψεις στους Δήμους στην περίοδο της πανδημίας είναι τα ρουσφέτια των δημάρχων’, αλλά, αλήθεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει με τετράμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις;» ρώτησε ευθέως ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημ. Παπαστεργίου και τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου αυτής. Ο Ν. Τράκας στηλίτευσε, μάλιστα, το γεγονός ότι «ο κ. Βορίδης επί ημερών του δεν έκανε καμία πρόσληψη στις νευραλγικές υπηρεσίες των δήμων, παρά μόνον κάποιους λίγους μηχανικούς στις Πολεοδομίες».

Τι δεν έλυσε ο Μ. Βορίδης;

Ο ίδιος στηλίτευσε το γεγονός ότι αποχωρώντας από τον υπουργικό θώκο, ο Μ. Βορίδης «άφησε σε εκκρεμότητα τους εργαζόμενους του ΕΣΠΑ, δηλαδή στους παιδικούς σταθμούς, τα κέντρα κοινότητας, όπως και τις σχολικές καθαρίστριες που την περίοδο της πανδημίας κράτησαν τα σχολεία όρθια όπως και τους γυμναστές στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ν. Τράκας κατήγγειλε ότι «το έργο του κ. Βορίδη δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά, αλλά προχώρησε και σε μία ρύθμιση, που καθιστά υποχρεωτική εξάντληση των ένδικων μέσων και άρα την άσκηση έφεσης προκειμένου να μην γίνεται καμία μονιμοποίηση των επί χρόνια συμβασιούχων».

Η αποστομωτική απάντηση Παπαστεργίου!

Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τους δημάρχους, ο Ν. Τράκας είπε: «Δεν σας δίνουν, όμως, καμία δυνατότητα, για να κάνετε προσλήψεις!». «Αλήθεια εάν φύγουν αύριο 2.500 συμβασιούχοι από την υπηρεσία καθαριότητας εσείς, θα έχετε καθαριότητα ή θα πάτε σε ιδιώτες», ρώτησε σκωπτικά ο Νίκος Τράκας τους δημάρχους. Αποστομωτική, πάντως, ήταν η απάντηση του Δημ. Παπαστεργίου. «Ναι θα απευθυνθώ σε ιδιώτες, εφ’ όσον δεν μπορώ να καλύψω την ανάγκη του Δήμου για υπηρεσίες καθαριότητας!», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

ilektrav.gr

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Παπαστεργίου ότι και να κάνει, πάλι δήμαρχος θα είναι..είναι δυνατόν να χάσει από αντιπάλους σαν τον Κρεμμύδα και την Ντιντή,που δεν βγαίνανε ούτε δημοτικοί σύμβουλοι?η Ντιντή μια ζωή είναι υποψήφια και πάντα χάνει.. έχει αστέρι..πάντα έχει για αντιπάλους κουτσά άλογα..

  2. Έχεις δίκιο, ευσυνείδητε και νομοταγή politis-ciudadano…Οπότε, δεν τα χάνεις ούτε εσύ τα κεκτημένα, αφού θα βγει πάλι η οξυδερκής Δημαρχάρα, μην προβληματίζεσαι. Ό,τι και να γράψεις, θα σε καταλάβουμε. Είμεθα μύστες….Δεν ξέρω αν θα βγει ο Κρεμμύδας Δήμαρχος ή ο Σκόρδας πρόεδρος σε ομάδα. Αυτό που ξέρω είναι ότι βρίθουμε από ερίφια και γυμνοσάλιαγκες ως κοινωνία…

  3. “Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, το θέμα είναι να πιάνει ποντίκια”, Ντενγκ Ξσιάο Πινγκ, ΚΚΚ
    Δε μας νοιάζει αν είναι συμβασιούχοι ή εργολάβος, αρκεί να έχουμε καθαριότητα.

    • Όλο κομμουνιστικά τσιτάτα είναι ο Trikalinos, ένα καπιταλιστικό δεν μας είπε τόσο καιρό… Μα που τα γνωρίζει; Βρε μήπως είναι κρυφο…(δεν τολμώ) και ντρέπεται να το πει; Μήπως έπαθε κάτι ανάλογο με το σύνδρομο της Στοκχόλμης;

        • Έχεις δίκιο, αυτοί που βίωσαν τον υπαρκτό σοσιαλισμό μου τα λένε κάθε μήνα στο Α΄ Νεκροταφείο, όταν ανάβω κανένα κερί.
          Εσύ όμως που τα ξέρεις; Σου είπε κανένας παππούς ιστορίες; Και τι δουλειά έκανε ο παππούς; Θυρωρός, περιπτεράς, λαχειοπώλης, στιλβωτής υποδημάτων, αχθοφόρος;

          • Επιτέλους πρέπει να σταματήσει η άθλια πρακτική να μπαίνουν σαν συμβασιούχοι και μετά να γίνονται μόνιμοι. Συμβασιούχος σημαίνει συμβασιούχος και μετά το τέλος της σύμβασης τέλος, τέλεια και παύλα.

  4. Ναι σοφε γέροντα μόνο που εδώ το πρόβλημα δεν είναι το χρώμα της γάτας αλλά ότι δεν υπάρχουν γάτες και θα μας φάνε τα ποντίκια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης