"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.1 C
Trikala

Στοκχόλμη: Τέσσερις νεκροί και δύο συλλήψεις μετά την επίθεση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μνήμες Βερολίνου ξύπνησαν στη Σουηδία όταν κλεμμένο φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων σε πολυσύχναστο πεζόδρομο της Στοκχόλμης και στη συνέχεια τράκαρε πάνω σε πολυκατάστημα.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, η επίθεση προκάλεσε το θάνατο σε τέσσερις ανθρώπους ενώ υπάρχουν και 15 τραυματίες, μεταξύ τους αρκετά παιδιά. Εννέα τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

(Noella Johansson TT News Agency via AP)

Δύο συλλήψεις

Από πλευράς έρευνας, η αστυνομία δίνει ελάχιστες πληροφορίες, αλλά η εισαγγελία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ένας άνδρας ύποπτος για «τρομοκρατική ενέργεια» τέθηκε υπό κράτηση στη Στοκχόλμη.

Είναι ο άνδρας που συνελήφθη χθες βράδυ στη Μάρστα, περιοχή βορείως της Στοκχόλμης και φέρεται να είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet.

Ο άνδρας, πιστεύεται ότι είναι ο οδηγός του οχήματος, ανακοίνωσε το Σάββατο η σουηδική αστυνομία.

«Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης» της επίθεσης, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ. «Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος».

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη σε προάστιο της πρωτεύουσας. Αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT έκαναν λόγο για πιθανή «σχέση» μεταξύ των δύο ανδρών.

Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει βρει εκρηκτικά μέσα στο φορτηγό, μετέδωσε η σουηδική τηλεόραση επικαλούμενη αστυνομικές πηγές.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT μετέδωσε ότι η αστυνομία βρήκε μια τσάντα που περιείχε εκρηκτικά.

(Jessica Gow, TT News Agency via AP)

Ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων

«Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. «Όλα δείχνουν επίθεση», πρόσθεσε. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών επέστρεψε εσπευσμένα στη Στοκχόλμη και κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής ένα μπουκέτο από κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο σημείο της τραγωδίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον φόβο. «Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία».

Κλεμμένο το φορτηγό

Το όχημα που έσπειρε τον τρόμο στη Στοκχόλμη ανήκει στην εταιρεία αλκοολούχων ποτών Spendrups, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία.

«Νωρίτερα ένα φορτηγό μας εκλάπη την ώρα που έκανε δρομολόγιο σε ρεστοράν. Κάποιος πήδηξε μέσα στο φορτηγό και έφυγε την ώρα που το όχημα ξεφόρτωνε» ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας στο σουηδικό πρακτορείο TT.

(Anders Wiklund , TT News Agency via AP)

14 Ιουλίου του 2016

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η πλέον αιματηρή επίθεση με φορτηγό στην Ευρώπη είναι αυτή στη Νίκαια, στις 14 Ιουλίου του 2016, όταν ένας άνδρας σκότωσε 86 ανθρώπους ρίχνοντας το φορτηγό που οδηγούσε μέσα στον κόσμο κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης