"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

Στο Κουτσόχερο έφθασαν οι πρώτοι πρόσφυγες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο, που μετατράπηκε σε ανοιχτή δομή φιλοξενίας, έφθασαν χθες το μεσημέρι οι πρώτοι πρόσφυγες, που μερικές ώρες νωρίτερα αφίχθησαν στο λιμάνι του Πειραιά καθώς προς τη νησιωτική Ελλάδα συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές.

Πρόκειται για 330 πρόσφυγες (με 157 μικρά παιδιά) προερχόμενοι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και τον Λίβανο. Η διαμόρφωση των υποδομών στο πρώην στρατόπεδο και μέχρι πρότινος βοσκότοπο, ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες με τον αρχικό σχεδιασμό του διυπουργικού Συντονιστικού Κέντρου, να θέλει τη φιλοξενία περίπου 2.000 προσφύγων, ενώ, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες της «Ε», τις επόμενες ώρες αναμένεται να αφιχθούν άλλοι 600 πρόσφυγες στο Κουτσόχερο, την πρώτη ανοικτή δομή φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στη Θεσσαλία.

prosfyges

Το πρώτο κύμα των προσφύγων υποδέχθηκαν χθες, συνεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων που σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. έκαναν την καταγραφή και παράλληλα παρέδωσαν εξοπλισμό που θα διευκολύνει την παραμονή τους στις 213 σκηνές που έχουν στηθεί μέχρι σήμερα, με τη συνδρομή επίσης εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού.

Εξοπλισμός όπως ράντζα, κουβέρτες, υπνόσακοι και αδιάβροχα που διατίθενται από τον Στρατό, αλλά και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ κλιμάκιο εθελοντών ιατρών βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο Κουτσόχερο, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και των Κοινωνικών Ιατρείων για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Παράλληλα συνεργεία της Διοίκησης Μηχανικού της 1ης Στρατιάς σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρία «ΤΕΡΝΑ» εργάζονται για την ολοκλήρωση των υποδομών, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑΛ ολοκληρώνουν επίσης την εγκατάσταση των δικτύων τους, τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες ενώ κατασκευάσθηκε και δίκτυο αποχέτευσης.

Να σημειωθεί πως τη διοικητική ευθύνη για τη λειτουργία του Κέντρου στο Κουτσόχερο θα έχει ανώτερος αξιωματικός της 1ης Στρατιάς, τη ευθύνη για την ασφάλεια θα έχει η ΕΛ.ΑΣ., ενώ – σε αυτή τη φάση – οι Ενοπλες Δυνάμεις θα αναλάβουν τη σίτιση των προσφύγων. Στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα συνδράμουν εθελοντές γιατροί (παιδίατρος, γεν. ιατρός, παθολόγος και γυναίκα – γυναικολόγος) με πρωτοβουλία του ΙΣΛ και του Κοινωνικού Ιατρείου, ενώ η 5η ΥΠΕ εγκατέστησε στον χώρο κινητή μονάδα υγείας.

ΜΑΝΔΡΑ

Στον χώρο βρέθηκε χθες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Λάρισας Γ. Λαμπρούλη προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ενώ με την άφιξη των πρώτων προσφύγων στην είσοδο του πρώην στρατοπέδου βρέθηκαν και ορισμένοι κάτοικοι της Μάνδρας.

Όπως είναι γνωστό από κατοίκους των γύρω κοινοτήτων επισημαίνεται το θέμα της ασφάλειας, ενώ χθες τέθηκαν και επί μέρους θέματα όπως για παράδειγμα της επαρκούς υδροδότησης της κοινότητας.

«ΡΟΚΑ».

Υπενθυμίζεται ότι στη «ΡΟΚΑ», από την Πέμπτη 10 Μαρτίου, φιλοξενούνται άλλοι 394 πρόσφυγες. Στον καταυλισμό της πρώην κλωστοϋφαντουργίας καταγράφονται ήδη οι πρώτες αντιρρήσεις προσφύγων και μεταναστών στο ενδεχόμενο μεταφοράς τους στο κέντρο του Κουτσοχέρου με αφορμή και την «επικρατούσα» άποψη ότι πρόκειται για στρατόπεδο.

Με τον Δήμο Λαρισαίων να αποσαφηνίζει την «ανάγκη τήρησης της αρχικής δέσμευσης» ότι δηλαδή «όλοι οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στη δομή του Κουτσοχέρου, εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες» αντί να λειτουργούν δυο χώροι.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι, στην πλατεία Ταχυδρομείου από την Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης στους μετανάστες διοργανώθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης, κινητοποίηση που ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσεων κατά του ρατσισμού.

Μέλη της Πρωτοβουλίας επισήμαναν ότι «παλεύουμε το κακό στη ρίζα του, τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που γεννούν την προσφυγιά. Δεν αφήνουμε τους πρόσφυγες σε συνθήκες εγκλεισμού. Παλεύουμε ενάντια στους φράχτες, για σύνορα ανοιχτά, για ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση. Για όσους θέλουν να μείνουν απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ελευθερία.

Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά», για να προσθέσουν ότι «μόνο αν θεωρείς τους ανθρώπους απορρίμματα τους πετάς έτσι. Συντονιζόμαστε μόνο με την κοινωνία που έβγαλε στην επιφάνεια, παρά τα κηρύγματα μίσους και τις θεωρίες συνωμοσίας, καταχωνιασμένα μεν αλλά όχι τελικά σβησμένα, αντανακλαστικά αλληλεγγύης».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου «Τόπος Αλληλεγγύης», συγκέντρωση που ολοκληρώθηκε με πορεία διαμαρτυρίας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

www.eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης