"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

Στο τέλος της… ημέρας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει νέα ανακατανομή πλούτου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Νέα ήθη φέρνουν ενεργειακή ακρίβεια και υψηλός πληθωρισμός στην κατανάλωση, με άμεσες τις επιπτώσεις στη λειτουργία του εμπορίου. Η εισοδηματική αξία του μέσου νοικοκυριού μειώνεται αισθητά και η πρώτη… αντανακλαστική κίνηση δεν είναι άλλη από τις περικοπές σε «ελαστικές» δαπάνες, με βασικότερες τις αγορές ρούχων, υποδημάτων, δώρων και άλλων συναφών ειδών.

Πλήγματα στο εμπόριο καταγράφονται ήδη κατά την περίοδο των εκπτώσεων, μόνο που -όπως συνήθως συμβαίνει- οι πιέσεις ασκούνται στη μεσαία και προς τα κάτω ζώνη της αγοράς.

Όσοι διακινούν ισχυρά brands διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής τους, όμως δεν ισχύει το ίδιο και στο υπόλοιπο εμπόριο, όπου οι απώλειες τζίρου προβλέπονται σοβαρότατες.

Λαμβάνοντας, δε, υπόψη ότι ο βαρύς χειμώνας είναι μπροστά μας, τα προβλήματα στο εμπόριο προφανώς και θα πολλαπλασιαστούν.

Όπως έγραφε στο χθεσινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», στην Ευρώπη οι έμποροι αναζητούν τρόπους μείωσης του ενεργειακού τους κόστους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εξετάζουν μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με στόχο την περικοπή του κόστους εργασίας.

Πρόκειται για κίνηση που, εφόσον τύχει ευρείας εφαρμογής, θα αφαιρέσει διαθέσιμο εισόδημα από τα νοικοκυριά, προκαλώντας ένα ακόμη πλήγμα στην κατανάλωση.

Η αγορά αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και όσο η πληθωριστική κρίση θα εντείνεται, όσο τα προβλήματα από την ενεργειακή… ανεπάρκεια θα διογκώνονται, όσο η ψυχολογία του καταναλωτή θα βαραίνει, τόσο η περιδίνηση της αγοράς θα οξύνεται.

Στο τέλος της… ημέρας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει νέα ανακατανομή πλούτου, ανάλογη αυτής που καταγράφηκε κατά την κρίση χρέους της χώρας…

Του Πλάτωνα Τσούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης