"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Συγκίνησε τους Τρικαλινούς το ντοκιμαντέρ “Σιωπηλός μάρτυρας” για τις παλιές φυλακές

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μνήμη, ιστορία και άνθρωποι. Το τρίπτυχο της χαράς αλλά και της συγκίνησης, ενθουσίασε τους τρικαλινούς που κατέκλυσαν το βράδυ της Δευτέρας την αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου, στην πρώτη φετινή προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων.

Ο τρικαλινός σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος (με τρικαλινή και ση βοηθό σκηνοθέτη, Γλυκερία Πατραμάνη), παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Σιωπηλός μάρτυρας». Πρόκειται για μια βουτιά στη μνήμη με ιστορίες 7 ανθρώπων που με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο συνδέθηκαν με τις φυλακές Τρικάλων.

Τμήμα της μνήμης της πόλης, της πολιτικής και της χώρας, οι παλιές φυλακές έχουν πια μετατραπεί σε Μουσείο Τσιτσάνη, φιλοξενώντας και οθωμανικά λουτρά ως αρχαιολογικό εύρημα. Το ντοκιμαντέρ με συγκεκριμένο ρυθμό και εξαιρετικό μοντάζ, μετά από ενδελεχή ιστορική έρευνα, παρουσιάζει και θέτει ένα ερώτημα, όπως τόνισε ο σκηνοθέτης στη συζήτηση που ακλούθησε την προβολή.

Και αυτό το ρώτημα, ως γενικό τίτλο έχει το «Τι είναι η μνήμη»; Σε αυτό απάντησαν ή έθεσαν πτυχές του, πολλοί τρικαλινοί που, εκτός από το χειροκρότημα στον βραβευμένο – και για αυτή του τη δημιουργία – συμπατριώτη μας, συνέβαλαν στη συζήτηση. Στην οποία μετείχαν και 4 από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ: οι κ. Μαρούλα Κλιάφα και Έφη Χατζημάνου, και οι κ. Γιάννης Αγκούμης και Βασίλης Ντάφος.
Η προβολή, η πρώτη της φετινής χρονιάς, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Ως μια πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης και με την ευγενική παραχώρηση του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, το ντοκιμαντέρ απετέλεσε την αρχή μιας νέας, δημιουργικής χρονιάς, με πολλές σημαντικές, πρώτες προβολές και εκπλήξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης