"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19 C
Trikala

Συνταγματική η διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη διαγραφή παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, στην περίπτωση που οι γονείς τους αρνούνται να τα εμβολιάσουν.

Η υπόθεση αφορούσε την διαγραφή τεσσάρων παιδιών από ισάριθμους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, σε Δήμο της Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς παρά τις ειδοποιήσεις προς τους γονείς τους αρνήθηκαν να τα εμβολιάσουν για παιδικές ασθένειες. Ένας εκ των γονέων προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που πάρθηκε στις 14 Γενάρη του 2020.

Οι γονείς υποστήριξαν ότι το παιδί τους «τιμωρείται» επειδή δεν έχει δεχθεί κάποια εκ των πολλών εμβολίων και «τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης από τα συνομήλικα παιδιά και συμμαθητές της, χωρίς να υφίσταται λόγος, ενώ περιορίζεται ουσιωδώς η συμμετοχή της στην κοινωνική ζωή εν γένει, καθώς ο παιδικός σταθμός αποτελεί σημείο κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των νηπίων. Επίσης, ισχυρίστηκαν ότι σε βάρος του παιδιού τους επιβάλλεται ένα επαχθές μέτρο, το οποίο δεν είναι αναγκαίο, αφού το παιδί είναι υγιές, δεν συντρέχει περίπτωση πανδημίας και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στον παιδικό σταθμό έχουν λάβει τα προβλεπόμενα εμβόλια».

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των γονέων και έκρινε συνταγματική και νόμιμη την απόφαση του δήμου, υπογραμμίζοντας ότι «θα αντέκειτο στην αρχή της ισότητας η αξίωση προσώπου να μην εμβολιαστεί, επικαλούμενο ότι δεν διατρέχει ατομικό κίνδυνο, εφόσον διαβιώνει σε ασφαλές περιβάλλον οφειλόμενο στο γεγονός ότι τα άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του έχουν εμβολιαστεί».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ). 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης