"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Συνταγογραφήσεις με τη… σέσουλα στο Νοσοκομείο Βόλου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ερευνα η οποία αφορά σε συνταγογραφήσεις επιθεμάτων κατάκλισης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νοσοκομείο Βόλου τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, στο πλαίσιο της έρευνας ελέγχονται οι συνταγογραφήσεις ενός τουλάχιστον νοσοκομειακού γιατρού, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να υπάρχει ασφαλής εικόνα για το ύψος του ποσού στο οποίο αντιστοιχούν τα παραπεμπτικά των συνταγών, οι οποίες φέρεται να χαρακτηρίζονται πλεονάζουσες, για να στοιχειοθετηθεί ζημιά εις βάρος του Δημοσίου και για ποιο ποσό.

Για την έρευνα στο Αχιλλοπούλειο, έχουν ενημερωθεί ήδη η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και το Υπουργείο Υγείας.

Ο συναγερμός για να ξεκινήσει ο έλεγχος από τη διοίκηση του νοσοκομείου, σήμανε μετά τη διαπίστωση πως ο αριθμός των συνταγογραφήσεων για τα συγκεκριμένα επιθέματα ήταν μεγαλύτερος του πλαφόν το οποίο πρέπει να τηρούν ως «ευαγγέλιο» οι γιατροί, είτε στις κλινικές είτε στα εξωτερικά ιατρεία, όπου συνταγογραφούνται φάρμακα και αναλώσιμο υλικό για τη θεραπεία ασθενών.

Αμέσως δόθηκε εντολή να ξεκινήσει εξονυχιστική έρευνα. Ζητήθηκαν πρωτόκολλα ασθενών και ιατρικοί φάκελοι. Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί πρώτον, αν οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκαν τα επιθέματα τα είχαν πραγματικά ανάγκη, και δεύτερον, αν η συνταγογράφηση ήταν «κατευθυνόμενη» προς συγκεκριμένη εταιρεία. Σημειώνεται πως από διασταύρωση στοιχείων που έκανε το Υπ. Υγείας πρόσφατα με αφορμή υπόθεση η οποία αφορά σε νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδας, διαπιστώθηκε ότι γιατροί από όλη την Ελλάδα χρησιμοποιούσαν μεγάλες ποσότητες σε επιθέματα κάποιας συγκεκριμένης εταιρείας. Παραμένει ωστόσο προς το παρόν θολό αν το παραπάνω γεγονός συνδέεται άμεσα με την υπόθεση του Νοσοκομείου Βόλου.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας, αναμένεται να συνταχθεί πόρισμα το οποίο θα κατατεθεί υπόψη του διοικητικού συμβουλίου του Αχιλλοπούλειου, ώστε αφενός να λάβουν γνώση τα μέλη της διοίκησης, και αφετέρου, εφόσον προκύψουν σαφείς ευθύνες και όχι αμέλεια, να αποφασιστεί αν θα επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τα επιθέματα κατάκλισης η συνταγογράφηση είναι υποχρεωτικά πλέον ηλεκτρονική. Μαζί με το παραπεμπτικό οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προσκομίζουν και φωτογραφία της περιοχής του σώματος που έχει πρόβλημα λόγω κατάκλισης.

Κατακλίσεις παθαίνουν συχνότερα οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν από κάποια ασθένεια και συχνά βρίσκονται κλινήρεις στο νοσοκομείο ή στο σπίτι. Οι πληγές από κατάκλιση δημιουργούνται σε ασθενείς που παραμένουν ακίνητοι, καθιστοί ή ξαπλωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμφανίζονται σε περιοχές που πιέζονται από το βάρος του σώματος με αποτέλεσμα την ελάττωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή, γι’ αυτό επιβάλλεται η καλή και σωστή φροντίδα του ασθενούς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης