"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.7 C
Trikala

Σχέδιο για πλούσιο καλάθι Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Στο τραπέζι Fuel Pass 3, νέα επιταγή ακρίβειας, μέτρα για ρεύμα και θέρμανση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος λόγω της ακρίβειας αλλά και μόνιμες παρεμβάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μόνιμη αύξηση μισθών και συντάξεων, είναι ο διπλός στόχος της οικονομικής πολιτικής όπως θα αναλυθεί στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό για το υπόλοιπο του 2022 και το 2023.

Σε πρώτη φάση και όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, σε προτεραιότητα μπαίνουν μέτρα αναπλήρωσης μέρους του εισοδήματος. “Κορμός” των μέτρων αυτών θα είναι η συνέχιση της στήριξης των εισοδημάτων μέσω της απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής σε ποσοστό ακόμη και 90%, καθώς θεωρείται ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα , πιέζουν περισσότερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης είχε προϋπολογισμό 2 δισ. μέχρι και τα μέσα του 2023. Ωστόσο, το ράλι των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου με τις οποίες συνδέονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και δύο μήνες, προμηνύει ένα μεγαλύτερο προϋπολογισμό για να εφαρμοστεί το μέτρο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες

Το δεύτερο μέτρο στήριξης θα είναι μια τρίτη επιδότηση στα καύσιμα, ανάλογη αυτής που εφαρμόζεται αυτές τις μέρες. Το fuel pass 3 θα επανεξεταστεί καθώς με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, από τα περίπου 2.000.0000 των δικαιούχων που έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής την δεύτερη επιδότηση (fuel pass 2), τα 2/3 προτίμησαν να χάσουν το μπόνους των 15 ευρώ, για να πάρουν τα χρήματα στο τραπεζικό τους λογαριασμό αντί να τα “φορτώσουν” σε κάποιο ηλεκτρονικό πορτοφόλι, από όπου θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν μόνο για την αγορά υγρών καυσίμων.

Το τρίτο μέτρο στήριξης που βρίσκεται στο τραπέζι είναι μια δεύτερη … “επιταγή ακρίβειας”. Οι εξελίξεις έδειξαν ότι τα 200 ευρώ που δόθηκαν σε περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους τον Απρίλιο δεν είναι αρκετά. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι είτε το επίδομα να αυξηθεί οριζόντια για όλους ή να υπάρξει κλίμακα με τους λιγότερους ευάλωτους να λαμβάνουν 200 ευρώ ή λιγότερα και τα πιο μικρά εισοδήματα να παίρνουν 300 ευρώ ή και περισσότερα , ανάλογα με τα χρήματα που θα υπάρχουν.

Ένα τέταρτο μέτρο στήριξης θα είναι και ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα 2022 -2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης