"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Σωτήρης Πέτρουλας: Σύμβολο της αγωνιζόμενης νεολαίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

petroylas

Συμπληρώνονται σήμερα, 21 Ιούλη, 50 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του αγωνιστή φοιτητή .Ηταν 21 Ιούλη 1965.Σε μία από τις πιο μαχητικές διαδηλώσεις, ο λαός της Αθήνας είχε βγει στους δρόμους, ενάντια στο πραξικόπημα του Παλατιού που είχε εκδηλωθεί στις 15 Ιούλη με την ανατροπή της κυβέρνησης του Κέντρου. Οι δρόμοι της Αθήνας αντηχούσαν από τα συνθήματα “Εξω οι Αμερικάνοι”,”1-1-4″,”15% για την παιδεία”,”Κάτω οι αυλόδουλοι”.Η διαδήλωση που είχε ξεκινήσει από τα Προπύλαια δέχεται μετά τις 9 το βράδυ τη δολοφονική επίθεση της Αστυνομίας. Διακόσιοι οι τραυματίες και 500 οι συλληφθέντες εκείνο το βράδυ.Στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά, πέφτει νεκρός ο 23χρονος Σωτήρης Πέτρουλας, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, χτυπημένος στο κεφάλι από κλομπ και ασφυξιογόνο.Η στυγερή δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα με απάνθρωπα χτυπήματα στο κεφάλι με κλομπ και κλοτσιές παρουσιάστηκε από την Ασφάλεια σαν ατύχημα, καθώς η επίσημη ανακοίνωση έκανε λόγο για χτύπημα στο κεφάλι από δακρυγόνο.
Ο θάνατός του συγκλόνισε το λαό και η κηδεία του (η Ασφάλεια επιχείρησε να τον κηδέψει κρυφά) εξελίχτηκε σε μια από τις πιο δυναμικές διαδηλώσεις για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο ίδιος έγινε σύμβολο της νεολαίας, που αγωνίζεται ενάντια στην εξάρτηση.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε στο Οίτυλο της Μάνης το 1942.Το 1946 η οικογένειά του, για να γλιτώσει το διωγμό από τους παρακρατικούς, ήρθε στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε ο Σωτήρης. Από 8 ετών μπήκε στη βιοπάλη, δουλεύοντας αρχικά σε κουρείο προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά του. Στο Δημοτικό και στη συνέχεια στη Μέση Εμπορική Σχολή ήταν σε όλες τις τάξεις αριστούχος και δούλευε παρακολουθώντας μαθήματα το βράδυ. Την τελευταία χρονιά, στην Εμπορική αρνήθηκε να γράψει έκθεση με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο, παρακινώντας τους συμμαθητές του να κάνουν το ίδιο. Εκείνη είναι και η εποχή που οργανώνεται στη νεολαία της ΕΔΑ. Το 1960 τελειώνει την Εμπορική Σχολή με βαθμό 18.5 και χρηματικό βραβείο και τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου μπαίνει στην Ανωτάτη Εμπορική με υποτροφία.
Οι χαφιέδες της Ασφάλειας είχαν γίνει ουρά του Σωτήρη Πέτρουλα. Εκείνο τον καιρό είχε τέσσερις φακέλους στην Ασφάλεια: Του Κολωνού, τον “φοιτητικό”, της Γούβας και έναν ακόμα, από το χωριό του..
Το όνομα του Σωτήρη Πέτρουλα εμπνέει και σήμερα και συμβολίζει με την θυσία του, ότι τα οράματα για κοινωνική απελευθέρωση και προκοπή, δεν μπορούν να κρυφτούν στα μπαούλα των αστών «ιστοριογράφων» που θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία, των δήθεν «αριστερών» που καπηλεύονται την ιστορία του λαϊκού κινήματος για να διαχειριστούν το σύστημα, αλλά και αυτών που στο όνομα του Σοσιαλισμού προσπαθούν να ξεκόψουν το ηρωικό ΚΚΕ από την ιστορία του. Η θυσία του Σωτήρη ανέδειξε, όσο τίποτα άλλο, ότι οι αγωνιστές, οι κομμουνιστές και συνολικά η εργατική τάξη, δεν πρέπει να παραιτούνται από τους αγώνες του λαϊκού μας κινήματος. Γιατί η πάλη για Δημοκρατία μπορεί να διαπαιδαγωγήσει την εργατική τάξη, να της ανεβάσει το επίπεδο συνείδησης, ώστε η πάλη αυτή να συνδεθεί με συνολικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, να ανοίξει ο δρόμος για τον Σοσιαλισμό. Οι κομμουνιστές και όσοι έχουν αναφορά στην εργατική τάξη δεν πρέπει να το ξεχνάνε. Ο Λένιν κάνοντας κριτική στις αριστερίστικές αντιλήψεις και πρακτικές έλεγε: «Ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός δεν είναι δυνατό να ανατραπούν με κανενός είδους δημοκρατικούς μετασχηματισμούς, ακόμη και με τους πιο “ιδανικούς”, αλλά μόνο με μια οικονομική ανατροπή. Το προλεταριάτο όμως, που δεν διαπαιδαγωγείται στην πάλη για τη δημοκρατία, δεν είναι ικανό να πραγματοποιήσει την οικονομική ανατροπή»
Με αυτή την αντίληψη και πρακτική, στον ίδιο ακριβώς δρόμο συνεχίζουμε. Εμπνεόμαστε από τη στάση του Σωτήρη Πέτρουλα, όλων των αγωνιστών που έβαλαν μπροστά τα στήθη τους, που στήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Είναι επίκαιρα όσο ποτέ τα διδάγματα της ιστορίας του τόπου μας, πολύ περισσότερο σήμερα που κατακρεουργούνται τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, που τσαλαπατιούνται όλες οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του λαού μας, από τους ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές. Τα ιδανικά και τα οράματα εκείνης της εποχής, έχουν την συνέχεια τους, συνδέονται άρρηκτα με την ανάγκη συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, ώστε να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση. Η κοινωνική εξέλιξη δεν σταματά, η νίκη του λαού θα έρθει, αρκεί να σταθούμε όλοι όρθιοι και δυνατοί, άξιοι συνεχιστές της ιστορίας των προγόνων μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης