"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Σωτήρης Χατζηγάκης “Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΠΟΔΑ”

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ποια τα αίτια της σημερινής οικονομικής κρίσης; Γιατί γύρισε η «Ελλάδα Ανάποδα»; Τί είναι η σημερινή κρίση; Είναι τελεολογική και νομοτελειακή; Αποτελεί, καθαρά ελληνικό φαινόμενο (προϊόν) ή είναι συστημική και παγκόσμια; Οι γενεσιουργικές της αιτίες εκκολάφθηκαν πρόσφατα ή ανατρέχουν στη διαχρονικά ευάλωτη ελληνική κοινωνία; Οι συνταγές που χορηγήθηκαν/χορηγούνται για την αντιμετώπισή της ήταν/είναι οι κατάλληλες ή θα έπρεπε να υπάρξει ένας άλλος εναλλακτικός δρόμος; Και ακόμα: ποιες οι ευθύνες της ελληνικής πολιτικής, των ελίτ, αλλά και του ίδιου του λαού; Τελικά, υπάρχει διέξοδος; Ποια και πώς;

Ο Σωτήρης Χατζηγάκης ανατρέχει στα αίτια της κρίσης και διερωτάται -μέσα από το πρίσμα του πολιτικού τού «Μεσαίου Χώρου»- για τη βαθειά ανατροπή που συντελείται -πλέον συστηματικά- στο σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης της Κοινωνικής Φιλελεύθερης Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα, ανατρέχει στην Μεταπολίτευση κι εξετάζει τους πρωταγωνιστές της, το ρόλο του κράτους στην οικονομία και στην κοινωνία, τις παγκόσμιες γεωοικονομικές και γεωστρατηγικές ανατροπές και καταθέτει τις δικές του αναφορές και μαρτυρίες, μέσα από την μακρά κοινοβουλευτική και υπουργική του εμπειρία. Το βιβλίο του Σωτήρη Χατζηγάκη προσπερνάει τις αποστροφικές αναλύσεις και επιχειρεί να διεισδύσει μέσα στους σκοτεινούς διαδρόμους της εξουσίας.
O Σ. Χατζηγάκης ανήκει στο «μεσαίο» κεντροδεξιό χώρο, τον οποίο υπηρετεί συνεχώς από το 1974, ως εκλεγμένος βουλευτής και ως Υπουργός. Διατέλεσε βουλευτής για πάνω από τριάντα πέντε χρόνια και υπήρξε κεντρικό στέλεχος και υπουργός σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Είχε πάντοτε ανεξάρτητη φωνή και δεν έπαψε ποτέ να διακηρύττει τις απόψεις του ελεύθερα. Το 1992 παραιτήθηκε από Υπουργός Γεωργίας για λόγους αρχής. Τον Νοέμβριο του 2011 κατήγγειλε δημόσια την «ακροδεξιά στροφή» της Ν.Δ. («ακροδεξιά σταγονίδια») και την αντιευρωπαϊκή πολιτική της ηγεσίας της. Για τις θέσεις του αυτές διαγράφτηκε. Συγγραφέας μελετών και δοκιμίων πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου. Συμμετείχε σε συνεδριάσεις διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών, όπως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (1986-1989) και η Βορειοατλαντική Συνέλευση ΝΑΤΟ (2000-2004 και 2009-2011). Κυριότερα του βιβλία: Ιδεολογία του Μεσαίου Χώρου (αυτοέκδοση 1982), Κοινωνικός Φιλελευθερισμός (εκδ. Ελληνική Ευρωεκδοτική 1989), Χωρίς Συμβιβασμούς (εκδ. Λαβύρινθος 1996), Ανατροπή (εκδ. Καστανιώτη 1999), Η ελληνική ταυτότητα στη «Νέα Τάξη» (εκδ. Καστανιώτη 2002), Ώρα μηδέν γιο τους Έλληνες Αγρότες (εκδ. Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής 2004), Ψήγματα Γνώσης και Σοφίας (εκδ. Καστανιώτη 2004), Ευρώπη και Παγκοσμιοποίηση τ. Α’ και τ. Β’ (εκδ. Καστανιώτη 2007), Το πρόσωπο του σημερινού κόσμου ( εκδ. Καστανιώτη 2009). Το 2010 συνεκδίδει με το γιό του Μιχάλη (Μικέλη), το βιβλίο Κίνα 1978-2008 – η Αναγέννηση του Δράκου (εκδ. Καστανιώτη).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης