"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

Σωτήρης Χατζηγάκης : Ιδεολογική η σημερινή σύγκρουση

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Η ανθρωπότητα σήμερα διέρχεται περίοδο δομικών ανατροπών. Ενας καινούργιος κόσμος γεννιέται ενώ ο παλιός υποχωρεί. Η αναδυόμενη όμως «νέα εποχή» δεν επέρχεται εξαιτίας κάποιου μεγάλου παγκόσμιου πολέμου, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν (π.χ. με τη Γαλλική Επανάσταση, με τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κ.λπ.), αλλά διαμορφώνεται μέσα από την αναρρίχηση ορισμένων ισχυρών παγκόσμιων οικονομικών δυνάμεων που απειλούν να υποτάξουν τους λαούς.

Οι συγκρούσεις, λοιπόν, στην εποχή μας δεν διεξάγονται μεταξύ κρατών ή μεταξύ προνομιούχων και προλετάριων ή μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Ούτε οφείλονται σε κάποια επανάσταση χωρικών ενάντια σε κάποιο βασιλιά ή φεουδάρχη.

Δεν προέρχονται, δηλαδή, από εξεγέρσεις κάποιων κοινωνικών ομάδων (π.χ. αστών, αγροτών, εργατών κ.λπ.) εναντίον εργοστασιαρχών, μεγαλοαστών κ.λπ. Ωστόσο, ο σημερινός πόλεμος απειλεί να αφανίσει την πλειονότητα των πολιτών οι οποίοι βρίσκονται τώρα απροστάτευτοι και χωρίς επαρκές δίχτυ ασφαλείας.

Παρ’ όλο δηλαδή που οι σημερινοί «πόλεμοι» δεν έχουν αίμα και σκοτωμένους στρατιώτες, εντούτοις αφήνουν πίσω τους εκατομμύρια θύματα από εξαθλιωμένους φτωχούς και άνεργους ανθρώπους που προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει και ποιος είναι ο εχθρός.

Στη σημερινή συγκυρία, λοιπόν, η υποταγή των λαών έρχεται από λίγα κυρίαρχα οικονομικά κέντρα που γενικά αποκαλούνται «οι αγορές». Αυτές απειλούν να κατασπαράξουν όλους τους λαούς, πλούσιους και φτωχούς.

Η δράση τους είναι οριζόντια και πλήττει καίρια και την καρδιά του πλούσιου καπιταλιστικού κόσμου, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που μετρούν σήμερα εκατομμύρια νεκρούς -δηλαδή ανέργους, φτωχούς κ.λπ.

Το έδαφος των ανατροπών αυτών αναπτύχθηκε για πολλά χρόνια μέσα στο σκοτάδι. Παλαιότερα κάποια «ιδέα», που συνεπαγόταν αλλαγές, είχε ως αφετηρία κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, ηθικά ή στρατιωτικά δεδομένα.

Διαμορφωνόταν στο φως και τα διάφορα στάδιά της ήταν συνήθως εμφανή. Με τα εξελιγμένα, ωστόσο, τεχνικά μέσα η «σύγχρονη επανάσταση» αναπτύχθηκε σιωπηρά. Χωρίς τυμπανοκρουσίες. Γι’ αυτό και η ανθρωπότητα συνελήφθη εξαπίνης.

Οι συνέπειες από τούτη την ανατροπή υπήρξαν οι γενικευμένες συγκρούσεις όλων εναντίον όλων σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, που θυμίζουν χομπσιανό τοπίο. Ακόμα και το κέντρο του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου είναι πυρακτωμένο και οι «φωτιές» αγκαλιάζουν πλούσιους και φτωχούς, ενώ η μεγάλη μεσαία τάξη του εικοστού αιώνα «πληρώνει» πολύ ακριβά τις αλλαγές αυτές.

Η ιδιότυπη αυτή σύγκρουση αποτελεί τη μαία ενός τοκετού από τον οποίο γεννιέται ένα νέο παγκόσμιο σύστημα που ανατρέπει τους μέχρι σήμερα παραδεκτούς κανόνες (αξιακούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς, οικονομικούς, πολιτικούς κ.λπ.).

Το παλιό σύστημα της συναίνεσης και της συνεργασίας των διαφόρων κοινωνικών ομάδων (που λειτουργούσε με επιτυχία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι πρότινος και είχε επιφέρει ειρήνη και ευημερία στους λαούς) σταδιακά κατεδαφίζεται.

Η κατεδάφιση αυτή ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του ‘80 με τη νεοφιλεύθερη επανάσταση της Θάτσερ και του Ρέιγκαν, επισφραγίστηκε με την περιβόητη «Συναίνεση της Ουάσινγκτον» και απογειώθηκε τέλος με την απάνθρωπη μονεταριστική πολιτική λιτότητας που επέβαλαν οι Γερμανοί στους λαούς της Ευρώπης.

Με όχημα, λοιπόν, τη διαβόητη «νέα οικονομία» αρχίζει να διαμορφώνεται μια «νέα τάξη πραγμάτων», με «νέους ανθρώπους», «νέες κοινωνίες», «νέα ήθη και έθιμα»… Κοινωνικά μοντέλα που ίσχυαν επί δύο αιώνες και πλέον διαλύονται με «συνοπτικές» διαδικασίες.

Πίσω τους αφήνονται εκατομμύρια από εξαθλιωμένους πολίτες χωρίς ουσιαστικά κοινωνικά στηρίγματα και χωρίς κάποια αποτελεσματική μέριμνα. Μια νέα «ηθική» χωρίς συλλογικές αρχές προβάλλει. Ο ατομισμός καθίσταται κυρίαρχη στάση και κανόνας ζωής.

Ενα πρόσθετο αποτέλεσμα αυτής της «νέας εποχής» είναι η εκτόξευση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ετσι, δημιουργείται στην πράξη μια κοινωνία ανθρώπων δύο κατηγοριών: η μία έχει πρόσβαση στο αναβαθμισμένο «ιδιωτικό» (σχολεία, νοσοκομεία, ασφάλιση), ενώ η άλλη είναι υποχρεωμένη να βολευτεί με τις υπηρεσίες του συνειδητά υποβαθμισμένου «δημόσιου».

Είναι αλήθεια πως δεν γνωρίζουμε ακόμα επακριβώς εάν η εποχή μας θα γεννήσει Μεσαίωνα ή Αναγέννηση.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι κατ’ αυτή την ιστορική στιγμή οι άνθρωποι βιώνουν μια «επιστροφή» σε ένα ζοφερό παρελθόν που δεν γνωρίζουν ούτε πόσο θα κρατήσει ούτε σε πόσο βάθος καταστροφής θα οδηγήσει.

Ο κόσμος επίσης δεν έχει συνειδητοποιήσει αν ο πολιτισμός που γκρεμίζεται θα αντικατασταθεί από έναν καλύτερο ή χειρότερο. Οι ηγέτες, εξάλλου, σήμερα παρουσιάζονται ανεπαρκείς, άβουλοι και αδύναμοι να διαχειριστούν την κρίση. Η έξοδος πάντως από το σημερινό αδιέξοδο έχει σχέση και εξαρτάται από το ιδεολογικό μοντέλο (οικονομικό, πολιτικό κ.λπ.) που θα επικρατήσει.

Αν δηλαδή διατηρηθεί το εφαρμοζόμενο «χουβεριανό» (νεο-φιλελεύθερο) της λιτότητας (εκείνο που οδήγησε και στη μεγάλη ύφεση του 1929), η πορεία του κόσμου προβλέπεται δυσοίωνη ίσως και καταστροφική.

Αντίθετα, αν στην ιδεολογική αυτή σύγκρουση επικρατήσει η ιδεολογία ενός ήπιου φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο και με βάση ένα νεο-κεϊνσιανό οικονομικό μοντέλο, τότε ο κόσμος θα αλλάξει προς το καλύτερο.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στρώνει το χαλι στον υιο από το Χάρβαρντ να λανσαρει το νεολογισμο : Ήπιο Νεοφιλευλεθερισμο!
    Μη σταματήσει απότομα η Δυναστεία!
    Μόνο που τα πράγματα δεν είναι αστεία!
    Ξυπνησαν οι σκλάβοι…Σωτηρακη μου!

  2. Αγαπητέ Σωτήρη οι ανώτατες πρωθυπουργικές και υπουργικές καρέκλες ισχυροποίησαν αυτή τη νέα εποχή, του καινούργιου κόσμου που περιγράφεις…Τα τελευταία 30 έτη η δουλειά των μεγάλων σε αξιώματα και όχι σε ήθος πολιτικών κατευθύνεται στην άνοδο των υπεράκτιων εταιρειών(offshore) και των τραπεζικών οικογενειών που είναι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ισχυροποιήσατε 4 πετρελαϊκές εταιρείες παγκόσμια, 10 εταιρείες τροφίμων παγκόσμια και μια χούφτα τραπεζίτες παγκόσμια. Εμπλεκόμενοι όλοι οι τραπεζίτες με τις μεγαλύτερες εφημερίδες ( le Figaro) και ΜΜΕ σε ισχυρές χώρες και ιστορικά πρακτορεία όπως (Reuters).
    Αφήσατε τις κατευθυνόμενες από τραπεζίτες αυτές εταιρείες να κατασπαράξουν την χώρα βάζοντας βιτρίνα ένα Βαρδινογιάννη και Λάτση στα πετρέλαια, ένα Φουρλή στα ΙΚΕΑ, ένα Θεοδωρόπουλο στην αγροτική τροφική αλυσίδα, Περιστέρη και ΣΙΑ στην ενέργεια και από πίσω να περιμένουν οι Ιταλοί. Απλά να λέμε είναι Έλληνας αλλά από πίσω κρύβεται το αληθινό βρώμικο χρήμα από τα κοράκια της παγκοσμιοποίησης. Υπέγραψες κι εσύ τέτοιες συμφωνίες και έκανες τέτοιες συνομιλίες αρκετές.Τέτοια νέα εποχή ήθελες Σωτήρη και είσαι επιτυχημένος γι αυτό το έργο καθώς είσαι συμμέτοχος.
    Τώρα λαϊκίζεις ενάντια σε αυτό το σύστημα διότι περνάς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και έρχεται η νέα εποχή της φαμίλιας με τον Μικέλη της νέας εποχής και το δυτικό του όνομα. Ξαφνικά απέκτησες πόνο και πατριωτικά αισθήματα αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από την κοροϊδία του λαού της πόλης αυτής που ιστορικά αν συν υπολογίσουμε σε εκλογικές αναμετρήσεις εδώ και 140 χρόνια έχει δώσει στην οικογένεια σας αρκετά εκατομμύρια ψήφους σε δημοτικές και βουλευτικές εκλογές. Αυτό σε χρίζει 100% υπεύθυνο της κατάντιας αυτού του τόπου και σε κατατάσσει αναρμόδιο για οτιδήποτε καινούργιο. Δίνοντας έδαφος σε συμφωνίες εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής να μην έχουμε δικαίωμα αλιευτικής θαλπωρής στον τόπο μας την Ελλάδα ,να μην ανθοφορούμε ως ελληνικές τσέπες στην τουριστική περίοδο, να μην έχουμε ποιοτική κατεύθυνση και εν δύναμη τυποποίηση με μονάδες ισχυρές στον αγροτικό τομέα και όλα τζάμπα έξω χύμα υγρά ή στερεά, το πετρέλαιο και η φορολογία ανεβαίνει στους αγρότες, ενώ ούτε μαρούλια δεν θα έχουμε σε λίγα έτη . Έχουμε απώλεια σε σύγχρονα αγροτικά logistics και ψυγεία logistics, δεν έχουμε οικονομικό μεταφορικό σύστημα με ποτάμιες οδούς από Αξιό- Μοράβα-Δούναβη καθώς η Σερβία το θέλει και γλιτώνοντας 1500 χιλιόμετρα από Κωνσταντινούπολη, Κωνστάντζα Ρουμανίας. Αν η νέα εποχή δεν τον θέλει το έργο αυτό η φιλενάδα σου τα τελευταία έτη Κίνα το χρηματοδοτεί και με συμμετοχές Ρωσίας.
    Δεν έχουμε δυνατότητα και θάρρος να κάνουμε εξόρυξη του οτιδήποτε με μηδαμινά ερευνητικά πέρα της θεωρίας πρακτικά ερευνητικά κέντρα. Με το μυαλό στην πώληση της 5ης δύναμης του κόσμου στο νικέλιο της ΛΑΡΚΟ και με απορία πως τέτοια παγκόσμια μορφή εξορυκτικής ευρωστίας δεν αποδίδει.
    Με τα ΕΑΣ ελληνικά αμυντικά συστήματα και επί κυβερνήσεων δικό σας να μην βοηθούνται στα παγκόσμια περίπτερα παρά μόνο με μικρές οικονομικές ενέσεις αλλά χωρίς παραγωγή και αυτό συστηματικό και κατευθυνόμενο από ανθέλληνες καθώς η Ινδία ήθελε συμφωνία 200 εκατομμυρίων, ο Καναδάς,το Ισραήλ και πολλές άλλες χώρες τα τελευταία έτη.
    Με νερό, ενέργεια και ηλεκτρισμό να κατευθύνονται σε ξένα χέρια διαμέσου πρώτα ελληνικής βιτρίνας Περιστέρη και ΣΙΑ.
    Ότι μπορεί να αποδώσει το θάψατε μια παρέα. Εξαπατήσατε την χώρα με ακραία τεχνάσματα και προσπαθήσατε να μην έχει καμιά ελπίδα.
    Σημασία στη ζωή αγαπητέ Σωτήρη δεν έχει το τι απαγγελία θα κάνεις εδώ ,σε μια συνέντευξη ,ένα βιβλίο σου, τι αποκόμισες από τα ταξίδια στην Κίνα που σε επηρέασαν αρκετά ώστε να δεις μια ακόμη παγκόσμια δύναμη να ανατέλλει και να φοβηθείς για τα παγκόσμια πιστεύω της νέα εποχής σου που αποκαλείς και θεωρείσαι συμμέτοχος. Σημασία έχει η πράξη και όχι η θεωρία. Η πολύ θεωρία δημιουργεί τεμπελόσκυλα και μη προκομμένους ανθρώπους. Η πράξη δημιουργεί ιστορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης