"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Σωτήρης Χατζηγάκης: “Ο Κρούγκμαν ξεσκεπάζει τα συμφέροντα και την αγριότητα των δανειστών “

lafarm

Σχετικά άρθρα

xatzigakis

Ο Κρούγκμαν που απέφευγε να μιλήσει για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, μ’ αυτά που γίνονται τελικά δεν άντεξε. Απευθυνόμενος προς τους ανθρώπους (δανειστές και ΔΝΤ) που απέτυχαν παταγωδώς να δουν τη ζημιά που θα προκαλούσε η λιτότητα το 2010 και τώρα μας κάνουν μάθημα περί ανάπτυξης, τους ρωτά ειρωνικά: “Μας δουλεύετε”;
vouli
Mας δουλεύετε ;
Εχω αποφύγει να μιλήσω εκτενώς για την Ελλάδα, επειδή δεν θέλω να προκαλέσω πανικό όπως αν φώναζα μέσα σε ένα κατάμεστο θέατρο «έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ». Δεδομένων όμως των νέων που έρχονται από τις Βρυξέλλες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, κάτι πρέπει να ειπωθεί και συγκεκριμένα, τι νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ;

Υποτίθεται ότι αυτή είναι μια διαπραγμάτευση σχετικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και μετά για την αναδιάρθρωση χρέους, που θα έχει σκοπό να αποτρέψει την εμφάνιση ατελείωτων μελλοντικών κρίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να πετύχει αρκετά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ιδίως αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι θα είχε πετύχει τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα αν η οικονομία δεν απείχε τόσο πολύ από τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, οι πιστωτές εξακολουθούν να απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις με το επιχείρημα ότι βασίζονται υπερβολικά σε φόρους και όχι σε περικοπές δαπανών. Οπότε εξακολουθούν να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στο εσωτερικό της.

Ο λόγος για τον οποίον υποτίθεται ότι απορρίπτουν τις προτάσεις που βασίζονται στους φόρους είναι ότι θα πλήξουν την ανάπτυξη. Η προφανής απάντηση είναι: Μας δουλεύετε; Οι άνθρωποι που απέτυχαν τελείως να αντιληφθούν τη ζημία που θα προκαλούσε η λιτότητα –το 2010 το ΔΝΤ προέβλεπε ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα υποχωρήσει κατά 6% και ότι θα έχει επανέλθει σχεδόν στο αρχικό του επίπεδο μέχρι το 2014, ενώ στην πραγματικότητα έχει υποχωρήσει κατά 20%– κάνουν τώρα κήρυγμα σχετικά με την ανάπτυξη; Επιπλέον, όλες οι ανησυχίες που εκφράζονται σε σχέση με την ανάπτυξη αφορούν την πλευρά της προσφοράς (σ.σ. όχι και την τόνωση της ζήτησης) σε μια οικονομία που λειτουργεί τουλάχιστον 20% χαμηλότερα από τις δυνατότητές της.

Αν μιλήσετε με τους ανθρώπους του ΔΝΤ, θα αρχίσουν να λένε ότι είναι αδύνατο να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι τους ενοχλεί η στάση που τηρεί κ.τ.λ. Δεν βρισκόμαστε, όμως, στο λύκειο εδώ πέρα. Αυτή τη στιγμή είναι οι πιστωτές, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους Ελληνες, αυτοί που εξακολουθούν να αλλάζουν τους στόχους. Οπότε τι συμβαίνει; Είναι ο στόχος να ρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ο στόχος να εξαναγκάσουν την Ελλάδα να κηρύξει μια καταστροφική χρεοκοπία ώστε να αποθαρρύνουν τους υπόλοιπους; Ηρθε η ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ λόγω ατυχήματος. Αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα είναι επειδή το θέλησαν οι πιστωτές ή τουλάχιστον το ΔΝΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης