"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.3 C
Trikala

Σύνοδος Κορυφής: Σε τέλμα οι συζητήσεις για το Brexit

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στα πλαίσια της άτυπης Συνόδου Κορυφής με κύρια θέματα στην ατζέντα το Brexit και το προσφυγικό.

Πάντως, μικρή έως καμία πρόοδος δεν υπήρξε σε κανένα από τα δύο θέματα που συζήτησαν οι ηγέτες, ενώ όσον αφορά το Brexit θα υπάρξει νέα «ειδική σύνοδος κορυφής» τον Νοέμβριο.

«Βρέθηκε συμφωνία: θα υπάρξει ειδική σύνοδος κορυφής τον Νοέμβριο και οι επικεφαλής των χωρών θα το στηρίξουν», επεσήμανε ο αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους καθώς προσερχόταν για τη δεύτερη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε επισημάνει χθες, Τετάρτη, ότι αναμένει τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συνόδου «στα μέσα Νοεμβρίου».

Πάντως όσον αφορά το Brexit οι συζητήσεις φαίνεται πως οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο την πρώτη μέρα της συνόδου.

«Σε αυτό το στάδιο, βρισκόμαστε σε τέλμα. Δεν υπάρχει καμιά πρόοδος», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, ενώ ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι συμπλήρωσε: «Για το ζήτημα των συνόρων, δεν υπήρξε καμιά πρόοδος. Θα δούμε τι θα προκύψει στη συζήτηση των 27 αύριο (σ.σ.: σήμερα Πέμπτη)».

Προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σχολίασε: «Ακούσαμε την Τερέζα Μέι και πιστεύω ότι μας εξήγησε τις προσπάθειες που κατέβαλε η βρετανική κυβέρνηση και σήμερα ακούσαμε τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit) Μισέλ Μπαρνιέ να αναφέρεται σε διαφορετικά ζητήματα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα. Πιστεύω βαθιά ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε και συνέχισε: «Είναι ένας συμβιβασμός και για τις δύο πλευρές, δεν είναι μονομερής».

Από την άλλη πλευρά, νότα αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας έδωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος επεσήμανε: «Πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τη (Βρετανίδα) πρωθυπουργό Μέι και την ομάδα της. Ο χρόνος τελειώνει. Υπάρχουν προτάσεις για μια άλλη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο και μετά τον Νοέμβριο. Η Ιρλανδία είναι μια χώρα η οποία προφανώς επιθυμεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, θέλουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά προετοιμαζόμαστε για αυτό (…) Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης