"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Τέχνη διά αλληλογραφίας στο σχολείο των Φυλακών Τρικάλων: Ενώνει τους «μέσα» με τους «έξω»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ετοιμάζουν ένα έργο τέχνης και το στέλνουν σε κάποιο φυλακισμένο. Εκείνος με τη σειρά του, «απαντά» με ένα δικό του έργο.  

Πρόκειται για τη δράση «Mail art» (τέχνη μέσω αλληλογραφίας), η οποία ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες από το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Τρικάλων ,σχολείo ενηλίκων που εδρεύει στο σωφρονιστικό κατάστημα Τρικάλων.

Εμπνευστής της δράσης είναι ο εκπαιδευτής ενηλίκων Αισθητικής και Πολιτισμικής Αγωγής στο 2ο ΣΔΕ Τρικάλων, Βασίλης Ντατσιούδης, ο οποίος προχώρησε σε αυτήν την πρωτοβουλία «ως λύση έκτακτης ανάγκης», καθώς το σχολείο παρέμενε κλειστό, λόγω της πανδημίας της covid-19. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο, ήθελε να «ξεκλειδώσει» τους ανθρώπους γύρω από τη δημιουργία. «Αρκετοί ενήλικες, όπως και οι μαθητές μας, φοβούνται την τέχνη. Ήθελα να μιλήσω για την εκδημοκρατισμό της».

Ο κ. Βασίλης Ντατσιούδης απεύθυνε κάλεσμα σε κοινωνικά δίκτυα για το «Mail art». Προς μεγάλη του έκπληξη, όπως εξηγεί, ανταποκρίθηκαν γρήγορα στέλνοντας έργα τους πολλοί καλλιτέχνες, θεωρητικοί της τέχνης, άνθρωποι που σχετίζονται με μουσεία και ορισμένοι ερασιτέχνες. Φίλοι του, φίλοι φίλων, μια ολόκληρη «αλυσίδα» ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, από την Τήνο και την Κρήτη, μέχρι τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, μπήκαν στο πρόγραμμα θέλοντας να «σπάσουν» την απομόνωση των φυλακισμένων μαθητών.  

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρεις μήνες  

Το «Mail art» έχει διάρκεια τρεις μήνες και επιχειρεί να συνδέσει μέσω της τέχνης τους «μέσα» με τους «έξω», οι οποίοι κάθε εβδομάδα γι’ αυτό το διάστημα, θα ανταλλάσσουν υλικό, όπως μια ζωγραφιά ή μια φωτογραφία, μαζί με λίγες σκέψεις. Η επικοινωνία σε αυτό το διάστημα θα γίνεται ανάμεσα στους ίδιους ανθρώπους. Δηλαδή, για τρεις μήνες, ο ίδιος άνθρωπος «εκτός» θα συνομιλεί μέσα από έργα τέχνης με τον ίδιο άνθρωπο «εντός». Για τους «εντός», η επικοινωνία αυτή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς λόγω καραντίνας βιώνουν διπλό εγκλεισμό και δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με κανέναν, ούτε καν με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου των φυλακών.  

Τώρα με e-mail, μετά να πάμε για καφέ  

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ένας μαθητής του 2ο ΣΔΕ Τρικάλων ζωγράφισε μια γέφυρα, από κάτω ένα τραπεζάκι καφενείου και στη λεζάντα έγραψε στο «συνομιλητή» του, ότι όταν τελειώσει η καραντίνα θα ήθελε να συναντηθούν και να πάνε εκεί για καφέ. Μέχρι τότε, ο κάθε συνομιλητής θα γνωρίζει μόνο το μικρό όνομα του άλλου. Τα έργα στέλνονται με e-mail στα σχολεία και μοιράζονται εκτυπώσεις στους μαθητές. Αντίστοιχα, τα έργα των μαθητών σκανάρονται και στέλνονται με e-mail στους καλλιτέχνες, σε ένα ιδιότυπο διάλογο, που στόχο έχει την επικοινωνία, μέσω της τέχνης.  

Θερμή ήταν η ανταπόκριση της διευθύντριας του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων Μαρίας Μουτσάκη, όπως και του διευθυντή των φυλακών Θωμά Χαχάμη, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Ντατσιούδη «κινήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά για να πάρουν τις απαιτούμενες άδειες από τα συναρμόδια υπουργεία».  

Πηγή: lifo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης