"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.9 C
Trikala

Τίτλοι τέλους για τους “παραδοσιακούς” φούρνους…

lafarm

Σχετικά άρθρα

psomi

Θύελλα αντιδράσεων στον κλάδο των αρτοποιών προκαλούν οι παρεμβάσεις με άρωμα ΟΟΣΑ που προωθούνται στην πώληση του ψωμιού… Η πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ψωμιού που επιβάλει το μνημόνιο επαναφέροντας ουσιαστικά μέτρα τα οποία είχαν επιχειρήσει να περάσουν προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς συνάντησαν ισχυρότατες αντιδράσεις, όχι μόνον από τη αντιπολίτευση, αλλά κυρίως από βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, έχει θέσει σε συναγερμό τον κλάδο καθώς οι κίνδυνοι αφανισμού των παραδοσιακών φούρνων και η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας είναι άμεσοι και προ των πυλών…

Ο Λαρισαίος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών (ΟΑΕ) κ. Μιχάλης Μούσιος από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους δανειστές, στο θέμα της αρτοποιητικής νομοθεσίας, ξεκίνησε έναν μαραθώνιο συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομίας και προσωπικά με τον κ. Σταθάκη, προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις που θα προκληθούν με τις επικείμενες αλλαγές.

“Δεν είναι δυνατόν να εξισωθούν πρατήρια άρτου με τους φούρνους, δεν μπορεί να επιτραπεί να ονομαστεί αρτοποιείο ή φούρνος οποιοδήποτε σημείο πώλησης ψωμιού” επισημαίνει στην “Ε” ο κ. Μούσιος εκφράζοντας τη διαφωνία του κλάδου στην άρση των περιορισμών αναφορικά με τα σημεία πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων.

Να σημειωθεί πως με το μνημόνιο αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τα σημεία πώλησής του και πλέον θα επιτρέπεται να γίνεται εμπόριο και από άλλες επιχειρήσεις αλλά πάντα με αυστηρή τήρηση των νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, ενώ θα επιτρέπεται στα πρατήρια άρτου να ολοκληρώνεται το ψήσιμο ψωμιού από έτοιμα προϊόντα ζύμης κάνοντας χρήση της ονομασίας «αρτοποιείου».

“Είναι προφανές πως οι παρεμβάσεις είναι κομμένες και ραμμένες με συγκεκριμένα συμφέροντα εισαγωγέων κατεψυγμένης ζύμης και αρτοβιομηχανιών. Έχουμε τις πληροφορίες πως οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις ελήφθησαν στις διαβουλεύσεις των Βρυξελλών και η ουσία πλέον είναι πως αρτοποιεία και πρατήρια πώλησης άρτου θα είναι πλέον το ένα και το αυτό”, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΑΕ.

Από τη στιγμή που τα πρατήρια άρτου που έχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για ψήσιμο ψωμιού από έτοιμα προϊόντα ζύμης και ολοκληρώνουν την ψηση σε αυτές, να βαφτίζονται “αρτοποιεία” η σύγχυση και η παραπλάνηση των καταναλωτών θα είναι μεγάλη. Άλλο το φρέσκο ψωμί που ζυμώνεται και παράγεται εξ ολοκλήρου στον παραδοσιακό φούρνο και άλλο το ψωμί που παράγεται με κατεψυγμένη ζύμη από μάρκετ και πρατήρια. Αυτά είναι αρτοποιεία – μαϊμού, για να δανειστώ τη ρήση του κ. Τσίπρα, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και η τότε κυβέρνηση ήθελε να περάσει τη σχετική μεταρρύθμιση”…

ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΡΤΟΥ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

Στο μεταξύ να σημειώσουμε πως με τις αλλαγές που επέρχονται θα επιτρέπεται να γίνεται εμπόριο άρτου σε ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, παντοπωλεία τρόφιμα ή ποτά, πάντα με την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηρώς οι υγειονομικοί και οικοδομικοί κανόνες προκειμένου να μην κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών. Οι αρτοποιοί πάντως θεωρούν τη διάταξη αυτή ήσσονος σημασίας καθώς ουδείς κρεοπώλης ή ψαράς θα σκεφτεί να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις, ωστόσο δε παύει να τους προβληματίζει η σκοπιμότητα των παρεμβάσεων με δεδομένο πως η πώληση ψωμιού είναι απελευθερωμένη από το 1992, με την έννοια ότι μπορεί ο καθένας να πουλάει ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα, αρκεί να διαθέτει κατάστημα με τα απαιτούμενα τετραγωνικά.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΚΛΑΔΟΣ

Σε κάθε περίπτωση και εν αναμονή της ψήφισης του μνημονίου και ευελπιστώντας σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στα ζητήματα που άνοιξαν, οι αρτοποιοί θα καθορίσουν την στάση τους την ερχόμενη εβδομάδα…

Του Γιώργου Νούλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης